Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Sami Kontola: Brasilian kolme maailmaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Global.finland.blogi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Blogi, 17.2.2011

Sami Kontola: Brasilian kolme maailmaa

Soitan rumpuja yksityisbileissä saksalaisen saksofonistin ja New Yorkin klubeissa vaikuttavan ranskalaisen DJ:n kanssa. Aurinko laskee kuuluisan Ipaneman hiekkarannan ylle. Loistohotellin kattoterassilta näkee sekä mystisille aution näköisille saarille että kaupungin keskustaan. 

Hiekkaranta Ipaneman kaupunginosassa Rio de Janeirossa. Kuva: Sami KontolaIpanema on Rio de Janeiron suosituimpia ja kalleimpia kaupunginosia. Kuva: Sami Kontola

Muistelen keskustan virastojen ja liikehuoneistojen edustalla nukkuvia hahmoja. Saan kuulla ystävältäni, että monet heistä ovat työntekijöitä, siivoojia, portieereja tai muita, jotka ovat valinneet ulkomajoituksen voidakseen taas aamulla aikaisin palata töihin. 

He asuvat kaukana kaupungin keskustasta, pitkämatkalaisten bussimaksut ovat suhteellisesti kalliita ja matkat ruuhkissa mennen tullen voivat kestää useita tunteja. Heillä on joka tapauksessa asiat paremmin kuin kadulla asuvilla nälkiintyneillä kerjäläisillä. 

Suurin osa brasilialaisista on niin sanotusti normaaleja perheellisiä tai perheettömiä laskunsa suurin piirtein maksavia työssäkäyviä keskiluokkaisia kansalaisia. He katsovat television saippuasarjoja, kuuntelevat mitä radiosta tulee ja päivittelevät maailman menoa. 

Kehityspoliittisesti Brasilia on haastava tapaus. Se on kolmen maailman maa. Sillä on sekä luonnonresursseja että luovaa potentiaalia vaikka muille jakaa. Vauraus ja tieto on tosin vielä viime vuosituhannen loppuun saakka haluttu pitää harvojen ja valittujen hallussa. 

Nyt tilanne on muuttumassa. Tiedon kanavat ovat muuttuneet, mahdollisuudet saada tietoa ja verkottua ovat internetin avulla kaikkien ulottuvilla. Slummialueita varustetaan langattomilla, maksuttomilla nettiyhteyksillä. Kolmas maailma harppaa suoraan ensimmäiseen. 

Luonnollisesti joku vielä vetää välistä ja tienaa epärehellisin keinoin, mutta kansan sivistystä ei enää voida estää. Onneksi.

Kirjoittaja on Brasiliassa asuva vapaa journalisti-muusikko, koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

SAMI KONTOLA 17.2.2011

Kommentit

Uusi viesti

Nimi (pakollinen):


Sähköpostiosoite (pakollinen, ei näytetä sivustolla):


Web-sivusto:


Kommentti:Tulosta Jaa kirjanmerkki

Arkisto

Päivitetty 17.2.2011


© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi