Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Päivi Arvonen: Egyptissä ennennäkemätöntä yhteishenkeä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Global.finland.blogi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Blogi, 11.2.2011

Päivi Arvonen: Egyptissä ennennäkemätöntä yhteishenkeä

Egyptin kansannousu on yhdistänyt egyptiläiset tavalla, josta innokkaimmatkaan optimistit eivät olisi osanneet edes haaveilla. Kansan yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä on koettu erityisesti Kairossa Tahrir-aukiolla.

Egyptin vahvasti eriytyneestä luokkayhteiskunnasta ei ole ollut merkkiäkään Kairossa yli kaksi viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa. Yhteinen tavoite oikeudenmukaisuudesta ja vapaudesta on yhdistänyt rikkaat ja köyhät, miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, kristityt ja muslimit.

Vapaaehtoisvoimin toimiva väliaikainen terveysasema Kairon Tahrir-aukiolla. Kuva: Päivi ArvonenKairon Tahrir-aukiolle on perustettu vapaaehtoisvoimin toimiva väliaikainen terveysasema. Kuva: Päivi Arvonen

Aukiolla on ollut paljon myös vammaisia, jotka normaalisti elävät yhteiskunnan marginaalissa lähes näkymättömissä.

Voimakasta yhteishenkeä on koettu myös kansalaisten organisoimissa kodinturvajoukoissa, joita muodostettiin nopeasti poliisin kadottua täydellisesti kaupunkien katukuvasta ja organisoidulta vaikuttaneen ryöstelyn alettua perjantaina 28. tammikuuta. Ryöstelyn pahin aalto kesti muutaman vuorokauden, mutta kodinturvajoukot sekä niiden ylläpitämät tarkistuspisteet ja tiesulut toimivat edelleen öisin ulkonaliikkumiskiellon aikana.

Kaikkialla Egyptissä yleinen naisten seksuaalinen sanallinen häirintä on Tahrir-aukiolla loistanut poissaolollaan.

Aukio on tuhansista sinne leiriytyneistä mielenosoittajista ja ajoittain aukiolle pakkautuneista jopa kahdesta miljoonasta mielenosoittajasta huolimatta säilynyt hämmästyttävän siistinä. Jätehuolto aukiolla toimii huomattavasti paremmin kuin muualla Kairossa.

Naiset osoittavat mieltään Kairon Tahrir-aukiolla. Kuva: Päivi ArvonenNaiset ovat osallistuneet mielenosoitukseen monin tavoin, myös vapaaehtoisina huolehtimassa ruokahuollosta ja turvatarkastuksista. Kuva: Päivi Arvonen

Roskien kerääminen on yksi halveksituimmista töistä, mutta Tahrir-aukiolla olen nähnyt jopa varakkaan yläluokan naisten raahaavan painavia roskasäiliöitä tyhjennettäväksi. Lukuisat ihmiset ovat kantaneet aukiolla majoittuville peittoja ja ruokaa. Aukiolle on myös pystytetty vapaaehtoisvoimin toimiva terveysasema, josta jaetaan lääkkeitä ilmaiseksi.

Tällä viikolla aukiolle saapui paljon myös ensikertalaisia, jotka halusivat tulla osoittamaan tukeaan mielenosoittajille. Ensikertalaisten joukossa oli esimerkiksi keskiviikkona huomattavan paljon ylemmän yhteiskuntaluokan edustajia, joista harva varmaan aikaisemmin olisi ikinä uskonut osallistuvansa mielenosoitukseen.

Tahrir-aukiolla monet mielenosoittajat sanovat uskovansa, että aukiolla vallitseva ilmapiiri ilmentää uuden Egyptin henkeä, joka hyvin pian on todellisuutta myös aukion ulkopuolella.

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

PÄIVI ARVONEN 11.2.2011

Kommentit

Päivi Arvonen
24.2.2011

Egyptissä ei tosiaankaan tunneta pelkoa tai kauhua muslmiveljeskuntaa kohtaan. Egyptiläiset tuntuvat luottavan siihen, mitä veljeskunta on itse ilmoittanut; ettei aseta edes presidenttiehdokasta ja ei halua Egyptistä islamilaista valtiota eikä lakien pohjautuvan islamin sharia-lakiin.Muslimiveljeskunnan suosion Egyptissä on arveltu olevan noin 20-30 prosentin luokkaa.Liittyen Vesa Kosken kommenttiin: On totta, että kansan keskuudessa on hyvin paljon Israel-vastaisuutta ja vihaa, minkä seuraukset myös pelottavat monia egyptiläisiä.

mohamed elelwani
22.2.2011

egypti ei ole irani , Muslimiveljeskunnan ei ole niin palion mitä sina luulet . nuori egyptilaiset haluavat uusi egypti, siisti ja hyvä maa , ihan sama palvelut mitä suomessä ehka ,

Vesa Koski
11.2.2011

Toivotaan todella, että vallankumous ei syö lapsiaan, kuten esim. Iranissa reilu 30 v. sitten. Naisten tasa-arvon nimissä on nyt elintärkeää, ettei ainakaan Muslimiveljeskunnan tapaiset ääriuskonnolliset järjestöt pääse valtaan. Toinen tärkeä asia olisi, ettei Egypti liittyisi Iranin/Syyrian/Hamasin/Hizbollahin rintamaan valmistelemaan aseellista "lopullista ratkaisua" juutalaisvaltion suhteen. Edellisen kerran, kun Egypti oli masinoimassa hyökkäystä Israeliin, se itse menetti Siinain. Sadatin viisaasta rauhansopimuksesta kannattaisi yhä pitää kiinni eikä haaveilla taas uudesta sodasta (,jolla valitettavasti näyttäisi olevan laajaa kannatusta kansan keskuudessa Egyptissäkin) .

Veikko
11.2.2011

Egypti taitaa näyttää muulle maailmalle kuinka sisistyneesti eri uskontokunnat ja yhteiskuntaluokat voivat sulassa sovussa ajaa samaa asiaa.

Uusi viesti

Nimi (pakollinen):


Sähköpostiosoite (pakollinen, ei näytetä sivustolla):


Web-sivusto:


Kommentti:Tulosta Jaa kirjanmerkki

Arkisto

Päivitetty 11.2.2011


© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi