Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Afrikka muuttuu ja mellakoi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 11.2.2011

Afrikka muuttuu ja mellakoi

Etelä-Sudan saa tukea, mutta ministerin murha luo jännitteitä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pidätysten ja kidutusten takana onkin Egyptin armeija. Norsunluurannikon tilanne uhkaa taloutta, ratkaisukeinot vähissä.

Daily Nation ja Sudan Tribune: Kenia tukee Etelä-Sudania, mutta ministerin murha aiheuttaa jännitteitä

Maanantaina julistettiin viralliset tulokset Sudanin kansanäänestyksestä, jossa Etelä-Sudan päätti irtautua omaksi valtiokseen. Kenia onnittelee Etelä-Sudania rauhallisesti sujuneesta ja luotettavasta äänestyksestä ja on valmis tekemään uuden valtion kanssa yhteistyötä ensi heinäkuusta lähtien. Siihen saakka Kenian vt. ulkoministeri Georges Saitoti kehottaa pohjoisen Sudanin National Congress -puoluetta ja eteläisen Sudanin Sudanese People’s Liberation (SPLM) -liikettä jatkamaan rauhansopimuksen täytäntöönpanoa keskinäisen kunnioituksen merkeissä.

Tilanne Etelä-Sudanissa saattaa kuitenkin jännittyä Etelä-Sudanin hallituksen ministerin Jimmy Lemi Millan keskiviikkoisen murhan seurauksena. Sisäministeri Gier Chuang Aluongin mukaan murhalla ei ollut poliittisia motiiveja.  Thomas Wani Kundo SPLM:stä kuitenkin toteaa, että tapaus ”on varmasti isku Etelä-Sudanille ja vaikuttaa negatiivisesti käsitykseen Etelä-Sudanin hallituksesta”.

The Guardian: Egyptin armeija kiduttaa mielenosoittajia

Egyptin armeija, joka on väittänyt olevansa mielenilmauksissa neutraali osapuoli ja järjestyksen ylläpitäjä, on todistajien mukaan osallisena mielenosoittajien pidätyksissä ja kidutuksissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan armeija on salaisesti pidättänyt ainakin satoja, ellei tuhansia hallituksen vastustajiksi epäiltyjä, ja ainakin joitakin pidätetyistä on kidutettu.

Aiemmin egyptiläiset ovat liittäneet toisinajattelijoiden katoamiset ja kidutukset pahamaineisen Egyptin turvallisuuspalvelun toimintaan. Todistajalausuntojen mukaan hallituksella on kuitenkin käynnissä järjestelmällinen pelottelukampanja, jossa pidätettyjä hakataan ja kidutetaan muun muassa sähköiskuilla.

Pidätettyjen joukossa on ihmisoikeusaktivisteja, juristeja ja toimittajia, joista suurin osa on kuitenkin vapautettu. Egyptian Intitiative for Personal Rights -järjestön johtajan Hossam Bahgatin mukaan myös tavallisia ihmisiä on vangittu pelkästään mielenosoitukseen osallistumisen tai poliittisen lappusen hallussapidon perusteella. Human Rights Watchin mukaan dokumentoituja siviilien pidätyksiä on 119, mutta järjestö uskoo niitä olevan todellisuudessa moninkertaisesti.

BBC ja Le Monde (Ranska) Norsunluurannikon mellakat jatkuvat – talous romahtamaisillaan

Kaksi kuukautta Norsunluurannikon presidentinvaalien jälkeen maassa on poliittinen sekasorto ja Länsi-Afrikan toiseksi suurin talous on romahtamassa. Vaalien odotettiin yhdistävän kahtiajakautuneen maan, mutta toisin kävi. Presidentti Laurent Ghagbo on kieltäytynyt luovuttamasta valtaa vaaleissa voittaneelle Alassane Outtaralle. Afrikan unionin neuvottelijoiden ei uskota pystyvän ratkaisemaan väkivaltaisena jatkunutta tilannetta, jossa on kuollut YK:n mukaan joulukuun puolenvälin jälkeen 271 ihmistä.

Tällä viikolla Abidjanissa Ouattaraa tukevat mielenosoittajat ja presidentti Ghagbolle lojaalit poliisit ottivat jälleen väkivaltaisesti yhteen. Sekä BBC:n että Le Monden haastattelemien paikallisten asukkaiden mukaan tilanne muistuttaa jo sisällissodan pahimpia aikoja ja asukkaat joutuvat piileskelemään kodeissaan. Mikäli neuvotteluratkaisua ei synny, seuraava vaihtoehto on Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin sotilaallinen väliintulo, jota on jo valmisteltu.  

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 11.2.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi