Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt arbete: Lärare från Zimbabwe är trädgårdsmästare i Sydafrika - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.2.2011

Mitt arbete: Lärare från Zimbabwe är trädgårdsmästare i Sydafrika

Graham Chinyangarara är 27 år gammal. I Zimbabwe var han lärare men nu rensar han ogräs i Sydafrika och hoppas kunna återvända hem en vacker dag.

Graham Chinyangarara, bild: Laura HeiskanenGraham Chinyangarara, bild: Laura Heiskanen

Vad arbetar du med?

Jag arbetar som trädgårdsmästare i tre olika hushåll i Noordhoek nära Kapstaden. Före jag kom till Sydafrika undervisade jag i naturvetenskaper i Magunjes gymnasium i norra Zimbabwe.

Hur mycket får du betalt?

Två familjer betalar mig 150 rand per dag. I en familj sköter jag trädgården tre gånger i veckan och de ger mig 120 rand per dag. Jag jobbar från måndag till fredag, det vill säga fem dagar i veckan och tjänar alltså 2640 rand i månaden.

Är det tillräckligt för att leva på?

Jag skickar hem 500 rand varje månad till mitt hem i Chipinge i östra Zimbabwe, så att min mor och min fru kan köpa mat och andra förnödenheter. Min fru återvände till Zimbabwe i år med vår 2,5 år gamla dotter. Jag betalar 500 rand i hyra för att bo i slummen i Mashphumele. År 2007 när jag var lärare tjänade jag 50 rand i månaden. När ekonomin kollapsade slutade staten betala ut löner, så mina inkomster är klart bättre här än de var i Zimbabwe.

Har du flyttat på grund av arbete?

När löneutbetalningarna slutade beslöt jag mig för att bege mig till Sydafrika. Jag betalade myndigheterna för att bli släppt över gränsen. Jag reste från Johannesburg till Kapstaden, där jag har släktingar.

År 2007 var ett svårt år på grund av främlingsfientligheten. Först bodde jag öster om Kapstaden, men lokalbefolkningen där började stjäla av oss utlänningar och vi fick ofta höra att vi borde åka hem. När läget började se hotfullt ut flyttade jag uppmanad av min farbror till Noordhoek där jag bodde på en farm.

Varför arbetar du med just det här?

I det här området finns stora villor och det fanns behov av trädgårdsmästare. Jag hade inget alternativ eftersom jag inte har arbetstillstånd. År 2008 fick jag främlingstillstånd och nu försöker jag få arbetstillstånd, men processen är väldigt långsam och dyr.

Tycker du om ditt arbete?

Jag har utvecklat en positiv attityd till mitt liv och mitt arbete. Jag har lärt mig att tycka om dem. Men när jag får arbetstillstånd tänker jag göra någonting annat.

Vad är ditt drömjobb?

Jag skulle vilja återvända till Zimbabwe om några år och bli företagare. Min dröm är att ha ett affärsföretag i liten skala, t.ex. att sälja dagligvaror. Min pappa hade flera butiker och kvarnar. Men de stängdes för några år sedan på grund av inflationen. Ingen hade råd att vara företagare för regeringen krävde att man skulle sälja varorna för halva priset.

Dessutom skulle jag vilja driva en kvarn där närområdets odlare skulle låta mala sin majs. Inkomsterna från min pappas kvarnar höll oss på skolbänken och våra magar fulla av sadza (majsgröt).

Laura Heiskanen

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen tala om sitt arbete.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 10.2.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi