Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nepalilaistyöläisen unelmat romahtavat Malesiassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.2.2011

Nepalilaistyöläisen unelmat romahtavat Malesiassa

Neilille selvisi, että hän oli sitoutunut työskentelemään 12 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä ja palkka olisi vain murto-osa siitä, mitä hänelle oli Nepalissa luvattu.

Neil saapuu väsyneenä kotiin kahdeksalta illalla. Takana on kahdentoista tunnin työpäivä matkapuhelimia valmistavalla tehtaalla. Hän käy pikaisesti suihkussa ja vaihtaa vaatteet, sillä hän odottaa ystäviä kylään. Tulijoille tarjotaan kuumaa kaakaota, kahvia, teetä ja voileipäkeksejä. Asunnosta kuuluu pihalle asti iloinen laulu, ja auki olevasta ovesta näkyy, kuinka ihmiset tanssivat pienen olohuoneen lattialla.

Neilin ja muiden paikallaolijoiden mieltä painaa koti-ikävä, huoli saamattomista palkoista ja kurjista työoloista, mutta ei se näy ulospäin.

Siirtotyöläisten kerrostalon käytävä. Kuva: Petri TiusanenNeil asuu huonokuntoisessa kerrostalokolmiossa viiden ystävänsä kanssa pahamaineisella alueella, jossa suurin osa ihmisistä on siirtotyöläisiä. Kuva: Petri Tiusanen

Suuria odotuksia

Neil jäi työttömäksi neljä vuotta sitten kotimaassaan Nepalissa. Tuttavan tuttavalta hän kuuli mahdollisuudesta työskennellä Malesiassa. Henkilö esitteli Neilille agentin, joka korvausta vastaan järjestäisi työpaikan, viisumin sekä matkaliput. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että palvelun hinta oli useita tuhansia euroja.

Kun Neil lähes kaksi vuotta sitten saapui Nepalista Malesiaan, oli hänellä suuret odotukset. Hänen Nepalissa allekirjoittamansa työsopimuksen mukaan hän tulisi työskentelemään myyjänä elektroniikkaliikkeessä viitenä päivänä viikossa ja palkan lisäksi hänelle kuuluisi muita etuja.

Malesiaan saavuttuaan hän joutui muiden nepalilaisten siirtotyöntekijöiden tavoin allekirjoittamaan uuden, malajin kielellä olevan sopimuksen, minkä sisältöä hän ei ymmärtänyt. Myöhemmin selvisi, että hän oli sitoutunut työskentelemään 12 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä. Palkka oli vain murto-osa siitä, mitä hänelle oli Nepalissa luvattu, eikä muita etuja ollut.

Työnantajalla on useiden kuukausien palkat rästissä, eikä tämä ollut huolehtinut edes terveydenhuollosta, kun Neil oli satuttanut jalkansa työtapaturmassa.

Tyhjätaskuna takaisin

Sopimuksen määräajan umpeutuessa Neil pääsee pian palaamaan takaisin kotimaahansa. Paluu aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Neil kaipaa sukulaisiaan, erityisesti vaimoaan, 4-vuotiasta tytärtään, sekä ystäviään, mutta hän pelkää, miten taskut tyhjänä palaavaan epäonnistujaan suhtaudutaan.

Toiveista huolimatta säästöjä ei kertynyt, sillä kaikki rahat menivät agentin taskuun.

Neilin tavoin nepalilaiset siirtotyöntekijät eivät useinkaan uskalla valittaa työoloistaan, koska tämä altistaisi heidät irtisanomiselle. Työpaikan menetys ei tiedä ainoastaan joutumista taloudellisesti tyhjän päälle, vaan sen seurauksena siirtotyöläisistä tulee myös laittomia maahanmuuttajia, koska heidän oleskelulupansa perusteena on työnteko. Laittomasti maassa olevia ihmisiä uhkaa pidätetyksi joutuminen.

Nepalissa liikaa työntekijöitä, Malesiassa liian vähän

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Köyhyyttä aiheuttavat muun muassa maan poliittisesti epävakaa tilanne, kehittymättömyys, väestön huono koulutus, korruptio sekä epäsuotuisat maantieteelliset olosuhteet. Nepal on vuoristoinen maa, minkä vuoksi maanviljelys on haastavaa ja ruokaa joudutaan tuomaan maahan Intiasta. Maata vaivaa myös rakenteellinen työttömyys, eli työpaikkoja on yksinkertaisesti liian vähän.

Malesiassa sen sijaan on tehokas hallitus, joka pyrkii jatkuvasti luomaan uusia työpaikkoja, houkuttelemaan maahan ulkomaisia sijoittajia sekä kasvattamaan turismia. Tuotannon jatkuvasti kasvaessa paikallinen työvoima ei riitä täyttämään työvoiman tarvetta, minkä vuoksi maahan houkutellaan ulkomaista työvoimaa.

Maassa asuukin yli kaksi miljoonaa laillista ja saman verran laittomia siirtotyöläisiä. Suurin osa heistä on kotoisin Nepalista, Thaimaasta, Filippiineiltä, Myanmarista (Burmasta), Vietnamista, Pakistanista ja Bangladeshista.

Siirtotyöläisten asema on haavoittuva maassa vallitsevien lakien, viranomaisten korruptoituneisuuden ja tukipalveluiden puuttumisen vuoksi.

Tarina perustuu tositapahtumiin, ja siinä on yhdistelty osia eri ihmisten elämästä.

Heli Tiusanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi