Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun työni: Zimbabwelainen opettaja puutarhurina Etelä-Afrikassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.2.2011

Minun työni: Zimbabwelainen opettaja puutarhurina Etelä-Afrikassa

Zimbabwessa opettanut Graham Chinyangarara, 27, nyppii rikkaruohoja Etelä-Afrikassa ja uskoo, että jonain päivänä hän voi palata kotiin.

Graham Chinyangarara, kuva: Laura HeiskanenGraham Chinyangarara tienaa 2 640 randia, eli noin 250 euroa kuussa. Kuva: Laura Heiskanen

Mitä teet työksesi?

”Työskentelen puutarhurina kolmessa eri kotitaloudessa Noordhoekissa Kapkaupungin lähellä. Ennen Etelä-Afrikkaan tuloa opetin luonnontieteitä Magunjen lukiossa pohjois-Zimbabwessa.”

Paljonko saat työstäsi palkkaa?

”Kaksi perhettä maksaa minulle 150 randia päivässä. Yhdessä perheessä hoidan puutarhaa kolme kertaa viikossa, ja he maksavat minulle 120 randia päivässä. Työskentelen maanantaista perjantaihin eli viisi päivää viikossa, joten tienaan 2 640 randia kuukaudessa.”

Riittääkö palkka elämiseen?

”Lähetän kotiin Chipingeen Itä-Zimbabween 500 randia kuukaudessa, jotta äitini ja vaimoni saavat ostaa ruokaa ja muita tarvikkeita. Vaimoni palasi Zimbabween tänä vuonna 2,5-vuotiaan tyttäreni kanssa. Maksan vuokraa Masphumelelen slummissa 500 randia kuukaudessa. Vuonna 2007 opettajana tienasin 50 randia kuukaudessa. Talouden romahdettua valtio lopetti palkkojen maksun, joten tuloni ovat huomattavasti paremmat kuin Zimbabwessa.”

Oletko muuttanyt työn takia?

”Kun palkkojen maksu loppui, päätin lähteä Etelä-Afrikkaan. Maksoin viranomaisille, jotta pääsin rajan yli. Matkustin Johannesburgista junalla Kapkaupunkiin, jossa sukulaiseni asuvat.”

”Vuosi 2007 oli vaikea muukalaisvihan takia. Aluksi asuin Kapkaupungin itäpuolella, mutta paikalliset alkoivat varastaa ulkomaalaisilta ja meille huudettiin, että lähtekää kotiin. Kun tilanne alkoi näyttää pahalta, muutin setäni kannustamana Noordhoekiin, jossa asuin farmilla.”

Miksi teet juuri tätä työtä?

”Alueella on isoja omakotitaloja ja puutarhurille oli tarvetta. Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa, koska minulla ei ole työlupaa. Vuonna 2008 sain muukalaisluvan järjestettyä. Nyt yritän saada työluvan, mutta prosessi on hyvin hidas ja kallis.”

Pidätkö työstäsi?

”Olen kehittänyt positiivisen asenteen elämää ja työtäni kohtaan. Olen oppinut pitämään siitä. Kun saan työluvan, haluan tehdä jotain muuta.”

Mikä on unelmatyösi?

”Haluaisin palata Zimbabween muutaman vuoden päästä ja aloittaa yrittäjänä. Unelmani olisi pitää yllä pienimuotoista liiketoimintaa päivittäistavaroita myymällä. Isälläni oli useita kauppoja ja myllyjä. Inflaation seurauksena liikkeet suljettiin muutama vuosi sitten. Kenelläkään ei ollut varaa toimia yrittäjänä, koska hallitus vaati myymään tuotteita puoleen hintaan.”

”Lisäksi haluaisin perustaa myllyn, jossa lähialueen viljelijät jauhattaisivat maissia. Isäni myllyjen tuotto piti meidät koulunpenkillä ja vatsat olivat täynnä sadzaa (maissipuuroa).”

Laura Heiskanen

Minun työni -sarjan tarinat kertovat ihmisistä ja heidän tekemästään työstä eri puolilla maailmaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.2.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi