Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Oxjakt och projektförvaltning - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 1.2.2011

Oxjakt och projektförvaltning

... en utvecklingsarbetares vardag i Sierra Leone.

När Elina Savo besökte läsecirkeln i byn Dogoloya i början av året deltog hon i jakten på en oxe. Byns läsecirkel hade köpt en oxe för att effektivera jordbruket och var tvungna att leta reda på djuret i en skog.

Sådana här uppgifter kan man också råka ut för när man arbetar som ekonomi- och förvaltningschef för Finlands flyktinghjälp i Sierra Leone.

Elina Savo, foto: Natalia BaerElina Savo jobbar i landets andra största stad, Bo. Foto: Natalia Baer

För tredje gången i Afrika

På 1990-talet arbetade Elina Savo med utvecklingssamarbete i två repriser i Zambia. Hon har varit Nokias informationstjänstchef i Finland, studerat utvecklingsfrågor i England, och innan hon flyttade till Sierra Leone arbetade hon vid Handikapporganisationernas utvecklingssamarbetsförening FIDIDA.

Vad fick henne att åka tillbaka till Afrika? Och till Sierra Leone som är ett av världens fattigaste länder? Savo skrattar och förklarar att ett av skälen är att man talar engelska i Sierra Leone. Hon känner att hon kommer bra överens med lokalbefolkningen. Hon kan uttrycka sina åsikter direkt och även om alla inte alltid är eniga brukar det gå bra att jämka.

Majoriteten av landets befolkning är muslimer men man lyssnar också på kvinnor – om de är tillräckligt tuffa och beslutsamma. Savo rapporterar regelbundet om projekt till Finland och varje månad besöker hon huvudstaden Freetown för att delta i de utländska frivilligorganisationernas möte.

I år är det den sjunkande eurons kurs som har ställt till med mest huvudbry. Projektpengarna från Finland är budgeterade i euro och när euron växlas till dollar krymper projektpengarna. Därför har man försökt hitta tilläggsfinansiering och stöd för projekten från Finland och andra finansiärer.                                                                 

Med flakbil på gropiga vägar

Elina Savo sätter sig modigt vid ratten på en Toyotapaketbil med öppet flak och kör ofta både till Freetown och till byar på landsbygden. Det kräver en god portion skicklighet och mod för att köra här, eftersom vägarna är gropiga och fulla med stora dammar särskilt under regnperioden.

Om bilen av någon anledning ger upp får hon hjälp av män från trakten eller av Flyktinghjälpens egen chaufför som kan ge sig iväg och hjälpa om behov uppstår.

Savo bor ensam och hon har problem med generatorn som förser henne med elektricitet. Under de senaste månaderna har hennes facebookvänner fått läsa att generatorn ofta stannar och att en reparatör måste kallas in. Någon ny generator har hon inte skaffat för reparatören Samuel tycker att den gamla duger bra. Eftersom det inte finns ström hela tiden hålls kylskåpet inte kallt.

I Sierra Leone har ungefär 12 % av hushållen elektricitet och de som har råd producerar den själv med egen generator, men de flesta har inte el överhuvudtaget. 

Hemma håller katten, böckerna och datorn sällskap

Flyktinghjälpens byrå finns i landets andra största stad, Bo. Där arbetar förutom Elina Savo den lokala chefen för landsprogrammet och nio projektarbetare. Av dem är en enda kvinnlig, det är Hawa Koker som har lärt dem om de sierraleonska kvinnornas liv och tankar.

Elina Savo deltar i många projektmöten och verkstäder. Att granska de lokala partnerorganisationernas ekonomiska rapporter, utfärda direktiv för dem och sköta det egna kontorets ekonomiförvaltning tar sin tid. Arbetsdagarna är väldigt omväxlande.

På kvällarna är Savo mest hemma, läser böcker eller sitter med sin bärbara dator på terrassen och skriver ner sina upplevelser till facebookvännernas glädje. På Finlands flyktinghjälps webbsidor kan man läsa en blogg om hennes liv.

Hemma finns kattkompisen Susi, som trivs utomhus med gårdskarlen under dagarna men som på kvällen gärna kryper upp i mattes famn.

Mervi Viteli-Hietanen

Skribenten är journalist insatt i medicinvetenskap och besökte Sierra Leone med hjälp av utrikesministeriets journalistunderstöd hösten 2010.

Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 2.2.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi