Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailmalla puhutaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.1.2011

Maailmalla puhutaan

Liikkuvat terveysklinikat saavat kritiikkiä Sambiassa. Afrikan unionin huippukokous tuo pommiuhan Addis Abebaan. Teestä on tullut Kenian tärkein vientituote. EU tukee Nepalia. Pakistanin tulva-alueilla nähdään nälkää.

The Post (Sambia): Liikkuvat terveysklinikat lyhytnäköinen sijoitus

Sambian parlamentin terveysjaoston jäsen, kansanedustaja Jean Kapata kritisoi vastikään maahan tuotuja liikkuvia klinikoita lyhytikäisiksi ja tehottomiksi maan huonon tieverkoston vuoksi. Hallitus teki viime vuonna päätöksen liikkuvien klinikoiden hankkimisesta Kiinan myöntämän lainan turvin, vaikka niitä kohtaan esiintyi laajaa vastustusta. Kapatan mukaan on kansalaisten pilkkaamista perustaa liikkuvia klinikoita, kun todellinen pula on muun muassa tuberkuloosin ja aidsin hoitoon tarvittavista lääkkeistä.

Nazret.com: Länsimaat varoittavat pommi-iskuista Addis Ababassa

Useat länsimaat ovat varoittaneet mahdollisista pommi-iskuista Etiopiassa, joka isännöi Afrikan unionin tällä viikolla alkavaa huippukokousta. Australian lähetystön neuvonantajan John Newmanin mukaan ääriryhmät suunnittelevat pommi-iskua Addis Abebaan AU:n huippukokouksen aikaan. Nimettöminä pysyttelevät länsimaiset diplomaatit ovat määritelleet uhan tulevan somalimilitanttien taholta.

Etiopian liikenne- ja viestintäministerin Bereket Simonin mukaan hallitus on tietoinen kasvaneesta riskistä ja tarkkailee aktiivisesti tilannetta. Kokoukseen osallistuu lukuisia Afrikan maiden johtajia sekä muita arvovieraita.

The Daily Nation (Kenia): Tee noussut Kenian viennin johtoon

Teestä on tullut Kenian tärkein vientituote. Viime vuonna tulot teen viennistä olivat 97 miljardia shillinkiä. Kasvua vuodesta 2009 oli 32 miljardia. Tulojen kasvuun vaikuttavat paitsi teen lähes sadalla miljoonalla kilolla lisääntynyt tuotantomäärä, myös teen maailmanmarkkinahintojen nousu ja shillingin arvon lasku.

Viime vuoteen saakka eniten vientituloja toi puutarhanviljely, jonka jälkeen tulivat tee ja turismi. Maatalousministeri Sally Kosgei sanoi hallituksen jatkavan uudistuksia, jotta teenviljelysektorin koko potentiaali saadaan hyödynnettyä.

NepalNews: Euroopan unionilta tukea Nepalille

Euroopan unioni ja Nepalin hallitus ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa EU sitoutuu tukemaan etupäässä koulutusta, rauhan ja yhteiskunnallisen vakauden kehitystä sekä kauppaa ja taloutta Nepalissa. Vuosille 2011–2013 tehty sopimus on arvoltaan 60 miljoonaa euroa.

The Guardian: Pakistanin tulva-alueilla nähdään nälkää

YK:n mukaan eteläisen Pakistanin tulva-alueilla on meneillään valtava humanitaarinen kriisi. Sindhin maakunnan aliravitsemustilanne on puoli vuotta sitten tapahtuneiden tulvien jäljiltä yhtä paha kuin Afrikan nälänhädästä kärsivillä seuduilla. Lähes neljäsosa alle 5-vuotiaista on aliravittuja, kuusi prosenttia heistä vakavasti aliravittuja. Tulvat vaikuttivat 20 miljoonaan ihmiseen ja pyyhlivät pois 2,2 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata. Jo ennen tulvia Sindhin maakunta oli yksi Etelä-Aasian köyhimmistä.

Vaikka suurin osa tulvia paenneista on palannut kotiinsa rakentamaan elämäänsä, osa alueista on yhä veden peitossa ja 166 000 pakistanilaista asuu YK:n pakolaisjärjestön mukaan yhä tilapäismajoituksessa. Paitsi ruokaa, vettä, rahaa ja kodin, moni tarvitsisi kipeästi myös psykologista apua kriisistä selviytymiseen. Pelastakaa lapset -järjestön tekemän tutkimuksen mukaan peräti 70 prosenttia tulva-alueilla asuneista lapsista kärsiikin yhä erilaisista pelkotiloista.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 27.1.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi