Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Härkäjahtia ja hankehallintoa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.2.2011

Härkäjahtia ja hankehallintoa

Tätä ja paljon muuta on kehitysyhteistyön ammattilaisen arki Sierra Leonessa.

Vieraillessaan alkuvuonna Dogoloyan kylän lukutaitopiirissä Elina Savo joutui härkäjahtiin. Kylän lukutaitopiiriläiset olivat ostaneet härän tehostamaan maanviljelystään, ja eläimen olemassaolon tarkistamiseksi se piti etsiä metsästä.

Tällaisiinkin töihin voi joutua, kun toimii Suomen Pakolaisavun hankkeiden talous- ja hallintojohtajana Sierra Leonessa.

Elina Savo, kuva: Natalia BaerElina Savo työpaikka on Sierra Leonen toiseksi suurimmassa kaupungissa Bossa. Kuva: Natalia Baer

Kolmas kerta Afrikan komennuksella

Elina Savo on ollut 1990-luvulla kahteen otteeseen kehitysyhteistyössä Sambiassa. Lisäksi hän on toiminut muun muassa Nokian tietopalvelupäällikkönä Suomessa, opiskellut kehitysasioita Englannissa, ja ennen Sierra Leoneen siirtymistään työskennellyt Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys FIDIDAssa.  

Mikä sai hänet jälleen lähtemään Afrikkaan, vieläpä Sierra Leoneen, yhteen maailman köyhimpään maahan? 

Savo naurahtaa ja toteaa, että yksi syy on se, että maassa puhutaan englantia. Hän tuntee tulevansa toimeen paikallisten kanssa. Mielipiteensä voi esittää suoraan ja vaikka aina ei olla samaa mieltä, niin yleensä asiat saadaan sovittua.

Sierra Leonessa enemmistö on muslimeja, mutta naisenkin ääntä kuunnellaan – kunhan se on tarpeeksi jämäkkä. Savo raportoi hankkeista säännöllisesti Suomeen ja hän käy kerran kuussa pääkaupungissa Freetownissa maassa toimivien ulkomaisten kansalaisjärjestöjen kokouksessa.

Tänä vuonna päänvaivaa on aiheuttanut euron laskenut kurssi. Hankerahat on Suomessa budjetoitu euroina ja eurojen vaihto dollareiksi on vähentänyt hankerahaa. Niinpä hankkeille yritetään löytää lisärahoitusta ja tukea Suomesta ja muilta rahoittajatahoilta.                                                                 

Avolavalla pitkin kuoppaisia teitä

Elina Savo tarttuu myös rohkeasti Toyota-avolavan rattiin ja ajaa niin Freetowniin kuin paikallisiin kyliinkin. Ajaminen vaatii melkoista taitoa ja sisua, sillä etenkin sadekaudella tiet ovat kuoppaisia ja täynnä isoja lammikoita.

Jos auto on jostain syystä jäänyt tielle, apua on saanut joko paikallisilta miehiltä tai sitten Pakolaisavun omalta kokeneelta autonkuljettajalta, joka tarvittaessa lähtee apuun.

Ongelmia yksin asuvalle Savolle aiheuttaa generaattori, joka tuottaa talon sähkön. Viime kuukausina hänen Facebook-ystävänsä ovat saaneet lukea, miten generaattori on taas jämähtänyt ja korjaaja pitänyt kutsua paikalle.

Uutta generaattoria ei ole hankittu, koska korjaaja Samuel on vakuuttanut, että vanha generaattori on käyttökelpoinen. Kun sähkövirtaa on usein vain vähän aikaa, ei jääkaappikaan pysy kylmänä.

Sierra Leonessa noin 12 prosenttia talouksista saa valtion sähköä ja jotkut, joilla on varaa, tuottavat sähkönsä generaattoreilla, mutta useimmat ovat vielä kokonaan ilman sähköä. 

Kotona seurana kirjat, kissa ja kannettava

Pakolaisavun toimisto sijaitsee maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Bossa. Toimistossa on Elina Savon lisäksi paikallinen ohjelman maajohtaja ja yhdeksän hankkeiden työntekijää. Heistä vain yksi on nainen, Hawa Koker, joka on opettanut ymmärtämään sierraleonelaisten naisten elämää ja ajatuksia.

Elina Savo osallistuu monenlaisiin hankekokouksiin ja työpajoihin. Paikallisten kumppaniorganisaatioiden talousraporttien tarkistaminen, kumppaneiden ohjeistaminen ja oman toimiston taloushallinto ottavat oman aikansa. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia.

Illalla hän on enimmäkseen kotona ja lukee kirjoja tai istuu kannettavan tietokoneensa kanssa talonsa terassilla ja kirjaa kokemuksiaan Facebookiin ystävien iloksi. Suomen Pakolaisavun verkkosivuilla voi blogissa seurata Elina Savon elämää.

Kotikaverina ja turvana on Susi-kissa, joka viihtyy päivät talonmiehen kanssa ulkona, mutta tulee illalla mielellään emäntänsä syliin.

Mervi Viteli-Hietanen

Kirjoittaja on lääketieteen toimittaja, joka vieraili Sierra Leonessa ulkoministeriön toimittaja-apurahan turvin syksyllä 2010.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.2.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi