Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Soraya känner ansvar för Egypten - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 17.1.2011

Soraya känner ansvar för Egypten

Soraya Bahgat är finskegyptisk och hon är bekymrad över den växande klyftan mellan rika och fattiga i Egypten.

”Samhället i Egypten är mycket segregerat. Rika och fattiga lever i skilda världar som knappt någonsin möts. Den egyptiska identiteten har förändrats och befinner sig nu i en brytningspunkt. Man känner inte mera igen dagens egyptier från gamla svartvita filmer” säger Soraya Bahgat i sin nuvarande hemstad Kairo.

Soraya Bahgat, foto: Päivi ArvonenFinskegyptiska Soraya Bahgat vill informera kvinnor om deras rättigheter i arbetslivet. Foto: Päivi Arvonen

Bahgat som är född i Finland och har tillbringat sin barndom här flyttade med sina föräldrar till Egypten när hon var sju år, för tjugo år sedan. Liksom sina föräldrar har hon finskt medborgarskap. Egyptiskt medborgarskap fick hon först för några år sedan.

Bahgat vet att hon på många sätt är privilegierad jämfört med de flesta egyptier. I hennes imponerande cv finns en examen i statsvetenskap från Kairos amerikanska universitet och en i businessförvaltning från en holländsk ledarskapsläroinrättning.

För tillfället arbetar hon som sakkunnig vid ett internationellt egyptiskt telebolag, Orascom Telecom Holding, med personalförvaltning. Det blir många resor till olika delar av världen.

”Det är en stor rikedom att höra till två kulturer. Mitt hjärta är finländskt och jag älskar Finland och doften av Finland. Multikultur är också ett trumfkort i dagens affärsliv.”

För två år sedan valdes Bahgat till Junior Fellow av Näringslivets delegation.

”Det var en stor ära för mig. Att träffa flera finländska ministrar var en berikande erfarenhet och befäste mina band till Finland.”

Arbetslivsträning för egyptiska kvinnor

Mötet med president Tarja Halonen i Egypten i oktober 2009 var en av Soraya Bahgats livs höjdpunkter. Egyptens första kvinna Suzanne Mubarak var också närvarande.

”Jag frågade av dem, mina båda kvinnoideal, vad en ung kvinna som jag kan göra för de sämre lottade i Egypten” berättar Bahgat.

Svaren hon fick var inte helt konkreta men inspirerade henne att utveckla metoder för att få kvinnor att inse sina egna möjligheter och ta kontrollen över sitt eget liv. Det kallar hon empowerment.

”Att ge pengar till välgörenhet är bra, men empowerment är bättre. Det är värt mera att ge av sin tid än av sina pengar” anser hon.

Nu planerar hon att starta ett kvinnonätverk som stödjer och förbereder egyptiska kvinnor att söka arbete och utveckla de färdigheter man behöver i arbetslivet.

”Jag känner ansvar för egyptierna och Egypten. Många kvinnor har en bra grundutbildning men kan inte engelska eller datateknik. Man kunde ha mentorer som skulle lära dem sådant och hjälpa dem när de söker arbete. Man kan öva inför arbetsintervjuer också genom att låna lämpliga kläder” föreslår Bahgat.

Några av hennes kolleger och vänner har lovat delta.

”Man skulle kunna få EU-finansiering för projektet. Kvinnor i ledande ställning har väldigt begränsat med tid men det handlar egentligen bara om att prioritera. Man kan till exempel lämna bort en film eller en lunchträff och ge den tiden till att vara mentor för kvinnonätverket” funderar hon.

Päivi Arvonen

Skribenten är frilansjournalist bosatt i Kairo

Artiklar publicerade med författarens namn på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 17.1.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi