Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Soraya Bahgat kantaa vastuuta Egyptistä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.1.2011

Soraya Bahgat kantaa vastuuta Egyptistä

Suomalais-egyptiläinen nainen on huolissaan Egyptin rikkaiden ja köyhien välille kasvavasta kuilusta.

”Egyptin yhteiskunta on voimakkaasti eriytynyt. Rikkaat ja köyhät elävät eri maailmoissa, jotka eivät juuri koskaan kohtaa. Egyptiläinen identiteetti on muuttunut ja murroksessa, eikä nykyegyptiläisiä tunnista vanhojen mustavalkoelokuvien egyptiläisiksi”, Soraya Bahgat pohtii nykyisessä kotikaupungissaan Kairossa.

Soraya Bahgat, kuva: Päivi ArvonenSuomalais-egyptiläinen Soraya Bahgat haluaa kertoa naisille heidän mahdollisuuksistaan työelämässä. Kuva: Päivi Arvonen

Suomessa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Soraya Bahgat muutti egyptiläisvanhempiensa kanssa Suomesta Egyptiin 7-vuotiaana, kaksi vuosikymmentä sitten. Hänellä on vanhempiensa tavoin Suomen kansalaisuus. Egyptin kansalaisuuden hän sai vasta muutama vuosi sitten.

Bahgat tiedostaa olevansa monin tavoin etuoikeutettu verrattuna valtaosaan egyptiläisistä. Vaikuttavasta ansioluettelosta löytyy valtiotieteen tutkinto Kairon amerikkalaisesta yliopistosta sekä liike-elämän hallintotutkinto hollantilaisesta johtamistaidon oppilaitoksesta.

Tällä hetkellä Bahgat työskentelee asiantuntijana kansainvälisen egyptiläisen telealan yrityksen, Orascom Telecom Holdingin, henkilöstöhallinnossa. Matkapäiviä kertyy runsaasti eri puolille maailmaa.

”On suuri rikkaus kuulua kahteen kulttuuriin. Sydämeltäni olen suomalainen ja rakastan Suomea ja Suomen tuoksua. Monikulttuurisuus on myös kilpailuvaltti nykypäivän liike-elämässä.”

Bahgat valittiin kaksi vuotta sitten myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Junior Fellows -kumppaniksi.

”Valinta oli minulle suuri kunnia. Useiden suomalaisministerien tapaamiset olivat rikas kokemus ja vahvistivat siteitäni Suomeen.”

Egyptiläisnaisille työelämävalmennusta

Presidentti Tarja Halosen tapaaminen Egyptissä lokakuussa 2009 oli yksi Bahgatin elämän kohokohdista. Samassa tilaisuudessa oli mukana Egyptin ensimmäinen nainen Suzanne Mubarak.

”Kysyin näiltä kahdelta naisihanteeltani, mitä kaltaiseni nuori nainen voi tehdä Egyptin vähäosaisempien hyväksi”, Soraya Bahgat kertoo.

Vastaukset eivät olleet kovin konkreettisia, mutta tapahtunut inspiroi Bahgatia kehittämään keinoja, miten naiset saataisiin näkemään omat mahdollisuutensa ja ottamaan oman elämänsä hallintaan. Tätä hän kutsuu voimauttamiseksi.

”Rahan antaminen hyväntekeväisyyteen on hyvä asia, mutta voimauttaminen on parempi. On vielä arvokkaampaa antaa aikaansa kuin rahaa”, hän sanoo.

Bahgat suunnittelee perustavansa naisverkoston, joka antaa tukea ja valmennusta egyptiläisnaisille erityisesti työnhakuun ja työelämässä tarvittavien taitojen kehittämiseen.

”Koen vastuullisuutta Egyptistä ja egyptiläisistä. Monilla naisilla on hyvä peruskoulutus, mutta he eivät osaa englantia tai hallitse tietotekniikkaa. Mentorit, eli ohjaajat, voisivat opettaa heille näitä taitoja ja opastaa työnhaussa. Työhaastatteluun voidaan valmentaa myös vaikkapa lainaamalla sopivat vaatteet”, Bahgat ideoi.

Muutamat hänen kollegoistaan ja ystävistään ovat jo lupautuneet mukaan.

”Hankkeelle voisi saada myös EU-rahoitusta. Johtavassa asemassa olevien naisten aika on hyvin rajallista, mutta asia on lopulta vain järjestelykysymys. Esimerkiksi elokuvan tai lounastapaamisen voi jättää väliin ja lahjoittaa säästyneen ajan naisverkoston mentorointiin”, hän pohtii.

Päivi Arvonen

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 13.1.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi