Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailmalla puhutaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.1.2011

Maailmalla puhutaan

Vietnamiin virtaa rahalähetyksiä. Kansalaisjärjestöt kehittävät Etiopian maaseutua. Norsunluurannikon kriisin uhreja jo yli 200. Hallitus paransi ruokaturvaa Mosambikissa. Keniassa varauduttu Sudanin pakolaisiin.

Viet Nam News: Vietnamilaisilta siirtolaisilta virtaa rahaa kotimaahan

Ulkomailla asuvat vietnamilaiset lähettivät kotimaahansa viime vuonna yli kahdeksan miljardia dollaria. Määrä nousi vuodesta 2009 peräti neljänneksen. Rahalähetysten raju nousu selittyy Central Institute for Economic Management -laitoksen apulaisjohtajan Vo Tri Thanhin mukaan toisaalta vietnamilaisten pankkien dollaritalletuksille tarjoamilla korkeilla koroilla, toisaalta ulkomailla asuvien vietnamilaisten lisääntyneenä kiinnostuksena kiinteistösijoituksiin.

Maailmanpankin äskettäisessä listauksessa Vietnam vastaanotti 16:nneksi eniten rahalähetyksiä maailmassa vuonna 2010.

Remittances make surprising surge in 2010
http://vietnamnews.vnagency.com.vn/Economy/207340/Remittances-make-suprising-surge-in-2010.html

The Ethiopian News Agency: Kansalaisjärjestöt panostavat maaseudun kehittämiseen

Noin 50 etiopialaista ja kansainvälistä kansalaisjärjestöä ryhtyy tekemään yhteistyötä maaseudun kehittämiseksi Amharan osavaltion alueella Etiopian luoteisosassa. Projektit keskittyvät ennen kaikkea koulutuksen, terveydenhuollon, maatalouden ja ympäristönsuojelun parantamiseen, turvallisen veden saantiin, hiv/aidsin torjuntaan, ruokaturvan varmistamiseen sekä naisten ja lasten aseman parantamiseen.

Projektit toteutetaan seuraavien kahdeksan vuoden aikana, ja niiden yhteinen budjetti on yli 563 miljoonaa birriä, eli noin 26 miljoonaa euroa.

NGOs overtaking over 563 mln. Birr worth Project
http://www.ena.gov.et/EnglishNews/2011/Jan/05Jan11/130478.htm

Le Monde (Ranska): Norsunluurannikon kriisissä kuollut yli 200

YK:n Norsunluurannikon operaation ihmisoikeusjaoston päällikön Simon Munzun mukaanmaan väkivaltaisuuksissa on kuollut 210 ihmistä joulukuun puolesta välistä lähtien. Viimeisen viikon aikana kuolleita on tullut 31 lisää. Aiemmin tällä viikolla maan länsiosassa sijaitsevassa Duékouéssa puhjenneet paikallisten ryhmien väliset väkivaltaisuudet vaativat 14 ihmisen hengen.

Munzun mielestä Duékouén tapahtumat heijastelevat maan yleistä kiristynyttä ilmapiiriä eri ihmisryhmien välillä, mutta kansanmurhasta ei ole kyse.

Les violence en Côte d’Ivoir ont fait 210 morts depuis la mi-décembre
http://www.lemonde.fr/afrique/article/2011/01/06/les-violences-en-cote-d-ivoire-ont-fait-210-morts-depuis-mi-decembre_1461968_3212.html

Mozambique News Agency (AIM):Ruokaturva parantunut Mosambikissa

Presidentti Armando Guebuzan mukaan ruokaturva on parantunut Mosambikissa viime vuonna selvästi hallituksen lisääntyvään tuotantoon tähdänneen ohjelman seurauksena. Ohjelmassa maanviljelyä on tehostettu ottamalla käyttöön uusia koneita ja menetelmiä.

Perusruokakasvien kuten maissin, kassavan, papujen ja riisin sadot ovatkin suurentuneet osin keinokastelun lisäämisen myötä, osin alueellisten maataloustutkimuskeskusten tarjoaman avun vuoksi. Keskukset takasivat viime vuonna 400 000 viljelijälle tehokkaiden siementen saannin. Ruokaturvaa on parantanut myös maan lisääntynyt omavaraisuus karjan ja siipikarjan suhteen.

Food security improving - President Guebuza
http://www.poptel.org.uk/mozambique-news/newsletter/aim416.html

Daily Nation (Kenia): Keniassa valmistaudutaan Sudanin vaaleihin

Kenian hallitus ja YK:n pakolaisvirasto ovat valmiita sijoittamaan Keniaan 20 000 pakolaista naapurimaasta Sudanista välittömästi, mikäli sunnuntaina alkava kansanäänestys kääntyy väkivaltaiseksi. Kenia on myös varautunut lisäämään turvallisuutta maiden rajalla ja rekisteröimään mahdollisia pakolaisia.

Mikäli äänestys aiheuttaa levottomuuksia, Keniaan odotetaan tammi–helmikuussa 20 000 pakolaista, mutta niiden pitkittyessä pakolaisten määrä nousisi arvioiden mukaan 100 000:een ensi vuoden aikana. Kenialaiset poliitikot ovat vedonneet Sudanin johtajiin rauhallisen äänestyksen puolesta ja muistuttaneet, että sen jälkeenkin maalla on edessään isoja päätöksiä.

Kenya readies for S. Sudan poll outcome
http://www.nation.co.ke/News/politics/Kenya%20readies%20for%20S%20Sudan%20poll%20outcome%20/-/1064/1084542/-/119lqmv/-/index.html

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 7.1.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi