Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Väkivallan pelko varjostaa Egyptin kristittyjen joulua - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.1.2011

Väkivallan pelko varjostaa Egyptin kristittyjen joulua

Kristittyjen elämä Egyptissä on muuttunut koko ajan vaikeammaksi. Uskontokuntien välisten väkivaltaisuuksien lisäksi kristityt kokevat uhkaa myös viranomaisten taholta.

Egyptin koptikirkko viettää joulua itäisten ortodoksikirkkojen perinteen mukaisesti tammikuun 7. päivänä. Tänä vuonna joulunvietto jää monilta väliin. Koptikirkon johtaja paavi Shenouda III pohti vielä alkuviikosta, peruako kokonaan koptien joulujuhlallisuudet.

”Päättipä paavi mitä tahansa, meidän sukumme ja myös naapurimme ovat jo poistaneet kaikki joulukoristeet. Emme voi juhlia joulua tällaisessa tilanteessa. Serkkuni kuoli ja hänen vaimonsa loukkaantui Aleksandrian pommi-iskussa uudenvuoyönä”, kertoo Ylä-Egyptistä Assiutista kotoisin oleva 35-vuotias Malek.

Koptikirkko Kairossa, kuva: Päivi ArvonenKoptikirkko Kairossa. Egyptin koptikristityt reagoivat kokemaansa syrjintään ja ihmisoikeustilanteensa huononemiseen muuttamalla ulkomaille. Jopa 15 prosenttia Egyptin kristityistä on muuttanut ulkomaille kahden vuoden aikana. Kuva: Päivi Arvonen

Noin puoli tuntia vuoden vaihtumisen jälkeen kirkon luona Aleksandriassa räjähtänyt pommi tappoi 23 ja haavoitti sataa ihmistä. Huhut väittävät kuolleita olevan paljon enemmän. Pommi-isku järkytti kristittyjen lisäksi myös muslimeja. Tuhannet mielenosoittajat Kairossa ja Aleksandriassa ovat syyttäneet valtiota turvallisuusvalvonnan laiminlyönneistä ja vaatineet sisäministeri Habib El-Adlyn eroa.

Myös 12 egyptiläistä ihmisoikeusjärjestöä syyttää hallitusta uskonnollisen väkivallan lisääntymisestä ja pitää valtiota osasyyllisenä uudenvuodenyön pommi-iskuun, koska valtion harjoittama politiikka on hedelmällinen kasvualusta uskonnolliselle väkivallalle.

Sukulaisensa uudenvuodenyön iskussa menettänyt Malek osallistui Kairossa järjestettyyn mielenosoitukseen sunnuntaina 2. tammikuuta.

”Onneksi selvisin ehjin nahoin. Näin, miten siviilipukuiset poliisit hakkasivat ja potkivat mielenosoittajia ja veivät heitä poliisiautoihin”, Malek kertoo. Hän ei uskalla kertoa koko nimeään.

Kristittyjä syrjitään työmarkkinoilla

”Egyptin kristityt elävät jatkuvassa pelossa ja valtio tekee meidän elämästämme koko ajan vaikeampaa”, Malek sanoo.

Egyptin koptikirkon piispa Thomas vahvistaa Malekin viestin.

Egyptin koptikirkon piispa Thomas, kuva: Päivi ArvonenKoptikirkon piispa Thomas on huolissaan maansa kristittyjen tilanteesta ja erityisesti valtion kovenevista otteista kristittyjä kohtaan. Marraskuussa poliisi pidätti kristittyjen mielenosoituksen yhteydessä myös naisia ja lapsia. Kuva: Päivi Arvonen

”Kristittyjen tilanne pahenee koko ajan. Monet heistä muuttavat pois Egyptistä. Valtion otteet kristittyjä vastaan kovenevat, mikä kaventaa kristittyjen elintilaa ja oikeuksia”, piispa Thomas sanoo.

Piispa kertoo olevansa syvästi järkyttynyt myös marraskuun tapahtumista, jolloin poliisi hajotti väkivaltaisesti kirkon rakentamisoikeutta puolustavan kristittyjen mielenosoituksen Kairossa.

”Yksi mielenosoittaja kuoli poliisin luodista ja poliisi pidätti jopa naisia ja lapsia, mikä on todella julmaa.”

Egyptin kristityillä on periaatteessa perustuslain takaama uskonnon harjoittamisen vapaus, mutta monet kristityt kertovat kokevansa syrjintää yhteiskunnassa. Syrjintään on puuttunut myös koptikirkon johtaja.

”Valtion on omalta osaltaan puututtava koptikristityille tärkeisiin ja kipeisiin asioihin kuten syrjintään työmarkkinoilla ja rajoituksiin kirkkojen rakentamisessa”, kuului paavi Shenouda III:n harvinainen Egyptin valtiota kritisoiva kommentti kansallisen TV-kanavan haastattelussa maanantaina 3. tammikuuta.

”Kirkko ei taivu terroristien edessä”

Kairon Rod El Faragin kaupunginosan Pyhän Neitsyt Marian kirkon pastori Yohanna Wadie haluaa kannustaa seurakuntalaisiaan normaaliin joulunviettoon. Turvallisuusnäkökulmia huomioidaan kirkossa kuitenkin esimerkiksi kieltämällä ihmisiä oleskelemasta kirkon pihalla ja järjestämällä kirkosta poistuminen hallitusti useista eri uloskäynneistä.

Wadie muistuttaa verenvuodatuksen olevan kristityille tuttua jo Jeesuksen ajoista alkaen.

”Joulun Herra Jeesus Kristus pakeni Herodeksen julmaa lastenmurhaa. Me kristityt olemme tottuneet verenvuodatukseen ja suruun alusta asti. Tänä jouluna suremme syvästi kaikkia Aleksandrian iskun uhreja ja heidän perheidensä tuskaa, mutta juhlimme silti joulun sanomaa”, Wadie julistaa.

Monien egyptiläisten tavoin hän uskoo Aleksandrian iskun olleen terroriteko eikä jatkumo viime vuosina yleistyneelle muslimien ja kristittyjen väliselle uskonnolliselle väkivallalle. Myös Egyptin viranomaiset uskovat Aleksandrian iskun olleen Egyptin ulkopuolisten tahojen suunnittelema.

”Egyptiläiset eivät ikinä taivu terrorismin edessä, emme anna näille tahoille valtaa tuhota sydämemme rauhaa”, pastori Wadie sanoo.

Päivi Arvonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 5.1.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi