Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Äärimmäiset säät vievät elinkeinon Mongolian paimentolaisilta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 20.12.2010

Äärimmäiset säät vievät elinkeinon Mongolian paimentolaisilta

Suomalainen Hannele Kankuri toimii Mongoliassa hankkeessa, joka tukee viime talvena karjansa menettäneitä perheitä.

Viime vuosi oli rankka Mongolian paimentolaisille. Ensin oli kuiva kesä ja heinä kasvoi huonosti. Sitä seurasi hyinen talvi, jolloin lämpötila putosi paikoin jopa lähelle 60 pakkasastetta. Kylmä tuuli pääsee puhaltamaan aroilla vapaasti, mikä vielä lisää pakkasen purevuutta. Talvi oli myös hyvin luminen, joten ulkona laiduntavat eläimet eivät saaneet riittävästi heinää syödäkseen.

Paimentolainen ja jakkihärän raadot. Mongolian paimentolaisilta kuoli viime talven äärioloissa kaikkiaan 8,5 miljoonaa eläintä. Kuva: Sky NewsPaimentolainen ja jakkihärän raadot. Mongolian paimentolaisilta kuoli viime talven äärioloissa kaikkiaan 8,5 miljoonaa eläintä. Kuva: Sky News

”Eläimille ei yleensä tarvitse varata talveksi lisäravintoa. Viime talvena olot olivat kuitenkin niin vaikeat, että nälkään ja kylmyyteen kuoli 8,5 miljoonaa eläintä. Se on viidennes koko eläinkannasta”, kertoo Hannele Kankuri.

Kankuri on työskennellyt elokuusta asti Mongoliassa teknisenä asiantuntijana Punaisen Ristin hankkeessa, jonka tarkoituksena on tukea niitä paimentolaisia, jotka menettivät eläinten kanssa tulonsa ja elinkeinonsa.

Vajaan vuoden kestävä hanke jatkuu ensi vuoden maaliskuulle. Hankkeen 620 000 euron rahoituksesta vastaa Euroopan komission humanitaarisen avun toimisto ECHO.

Valkoinen dzud on harvinainen vieras

Karjankasvatus on Mongolian perinteinen elinkeino, ja noin puolet mongolialaisista on paimentolaisia. Kankurin mukaan heistä 163 000 perhettä menetti osan eläimistään ja 43 000 perhettä kaikki eläimensä.

”Mongolialaiset käyttävät äärimmäisen vaikeista sääoloista nimitystä dzud. Jos kuivan kesän jälkeen tuleva talvi on vielä poikkeuksellinen luminen, puhutaan silloin valkoisesta dzudista. Siitä on jo yli kuusikymmentä vuotta, kun on ollut viimeksi näin vaikeat ajat”, hän kertoo.

Hannele Kankuri traktoreiden luovutustilaisuudessa Ulan Batorissa elokuussa. Hannele Kankuri traktoreiden luovutustilaisuudessa Ulan Batorissa elokuussa. Kuva: Punainen risti

Mongolian paimentolaisten kulttieläin on hevonen, mutta tätä nykyä kaikkein tärkein eläin tulojen kannalta on kashmir-vuohi, jonka villaa viedään ulkomaille. Muita paimentolaisille tärkeitä eläimiä ovat lammas, jakkihärkä ja kameli.

Punainen Risti on tukenut maaseudulle jääneitä paimentolaisia muun muassa luonnonheinän tuottamisessa ja varastoimisessa eläinten vararavinnoksi.

”Olemme hankkineet viiteen lääniin traktoreita sekä niitto- ja paalauskoneita, joiden avulla on pystytty nopeuttamaan heinänkorjuuta. Tuotettu heinä on jaettu varastoon 3 000 paimentolaisperheelle, sillä liikkuminen voi muuttua sydäntalvella erittäin vaikeaksi. Samalla on kerrattu heinänteon niksejä, sillä osa paimentolaisista on nuoria, joilla ei ole kokemusta heinänteosta.”

Jokaisessa läänissä myös tehdään valmissuunnitelma dzudin varalle, mikä osaltaan auttaa valmistautumista tuleviin katastrofeihin ja vähentää eläinkuolemia.

Paimentolaiset jurttaslummeissa

Maantieteellisesti viisi kertaa Suomea suuremmassa Mongoliassa asuu 2,7 miljoonaa asukasta. Ulan Batorissa – jota kutsutaan maailman kylmimmäksi pääkaupungiksi – asuu noin miljoona asukasta.

Monet niistä paimentolaisista, jotka menettivät eläinten kuoleman takia elinkeinonsa ja tulonlähteensä, ovat muuttaneet kaupunkeihin, erityisesti Ulan Batoriin, etsimään työtä ja elantoa. Pääkaupunginlaidalle on muodostunut jurttaslummeja, joiden asukkaat elävät erittäin vaikeissa oloissa.

”Laittomasti kaupunkiin muuttaneilla asukkailla ei ole oikeutta terveydenhuoltoon eivätkä perheiden lapset pääse kouluun. Kaiken edellytyksenä on perheiden rekisteröinti, joka on maksullista.”

Karjansa menettäneille paimentolaisille jaetaan Mongoliassa talvella hätäapua. Kuva: IFRCKarjansa menettäneille paimentolaisille jaetaan Mongoliassa talvella hätäapua, kuten lämpimiä peittoja ja vaatteita. Kuva: IFRC

Vapaaehtoiset auttavat perheitä

Ulan Batorissa vaikeissa oloissa asuvia paimentolaisperheitä on autettu sosiaalikeskusten kautta, joiden vapaaehtoiset työntekijät ovat tehneet perheisiin kotikäyntejä ja jakaneet tarvitseville ruoka- ja hygieniapaketteja.

”Olen ollut myönteisesti yllättynyt siitä, että työhön on löytynyt hyvin aktiivisia vapaaehtoisia. Neljällätoista sosiaalikeskuksella on lähes kolmesataa vapaaehtoista, jotka käyvät katsomassa perheitä kaksi kertaa kuussa. Auttamisen perinne elää vahvana myös kaupungissa”, Kankuri toteaa.   

Lisäksi paimentolaisia on tuettu rekisteröinnissä ja kouluttautumisessa uuteen ammattiin, vaikka peltisepäksi, parturi-kampaajaksi tai kaivosteollisuuden palvelukseen.

Hannele Kankuri on viihtynyt hyvin Mongoliassa, missä ihmiset ovat äärimäisen avuliaita. Suomalainen osaa myös varautua kylmään ilmanalaan lämpimin toppapuvuin ja jalkinein. Joulua Kankuri viettää kotonaan Ulan Batorissa, minne hän vie mukanaan Suomesta joulukalaa sekä kynttelikköjä mongolialaisille ystävilleen.

Riitta Saarinen 

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt vapaa toimittaja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 20.12.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi