Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailmalla puhutaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.12.2010

Maailmalla puhutaan

Muslimien asema hankaloitunut Ruotsissa. Keniassa johtavia poliitikkoja syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan. Afrikan Suurten järvien alueella puututaan laittomaan luonnonvarojen käyttöön. Nepalista Intiaan suuntautuvaa ihmiskauppaa tarkkaillaan.

Dagens Nyheter: Ruotsin muslimit silmätikuiksi

Tukholmassa tapahtunut itsemurhapommitus on vaikeuttanut Ruotsissa asuvien muslimien elämää. Malmön islamilaisen keskuksen johtajan Bejzat Becirovin mukaan tapahtuma on luonut syyllisyyden varjon jokaisen Ruotsissa asuvan muslimin ylle. Hän kuitenkin toteaa, ettei ole koskaan kuullut yhdenkään muslimin puhuvan terrorismisuunnitelmista.

Becirov kertoo pelkäävänsä, että maailmassa ollaan menossa takaisin toisen maailmansodan aikaiseen ajatteluun, mutta tällä kertaa merkittyjä ovat muslimit.

Lue juttu: “Alla här känner sig utpekade”

Daily Nation (Kenia): ICC syyttää huippupoliitikkoja raiskauksista, murhista ja karkotuksista

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo ilmoitti keskiviikkona Haagissa, että kuusi kenialaista joutuu syytteeseen vuoden 2007 lopun vaalien jälkeisistä raiskauksista, murhista ja väestön karkotuksista. Syytettyinä ovat muun muassa Kenian varapääministeri Uhuru Kenyatta, ODM-puolueen puheenjohtaja Henry Kosgey ja entinen opetusministeri William Ruto.

Moreno-Ocampon mukaan ICC keskittyy vain vastuullisimpiin toimijoihin, ja Kenia voi halutessaan nostaa syytteitä muitakin kohtaan. Hänen mukaansa rankaisemattomuuden kulttuurin päättäminen luo edellytykset rauhallisille vaaleille vuonna 2012.

Lue juttu: Cases will ensure peaceful 2012 election, says Ocampo

Times of Zambia: Suurten järvien alueen maat yhteistyöhön luonnonvarojen ryöväyksen estämiseksi

Sambiassa pidetyssä kansainvälisessä Suurten järvien alueen kokouksessa (ICGLR) allekirjoitetussa Lusakan julistuksessa sitouduttiin työskentelemään alueen luonnonvarojen laittoman hyväksikäytön kitkemiseksi. Samaan aikaan laillista tuotantoa ja tuotteiden markkinoita halutaan tehostaa muun muassa infrastruktuuria parantamalla. Tavoitteena on toimia sekä alueellisella, kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Alueen maiden johtajat ovat vedonneet myös kansainväliseen yhteisöön, että se tukisi kehitysyhteistyöhankkeissaan maiden yhteistä pyrkimystä. 

Lue juttu: Leaders commit to fight plunder

IRIN: Ihmiskauppaa Nepalista Intiaan

1,5 miljoonaa nepalilaista lähtee vuosittain töihin ulkomaille köyhyyttä pakoon, lähinnä Intiaan. Heistä osa on ihmiskaupan uhreja. Köyhiä, kouluttamattomia nepalialaisnaisia onkin helppo houkutella lupaamalla työtä esimerkiksi kotiapulaisena tai tehtaassa. Usein naiset huomaavat joutuneensa ilman palkkaa työskenteleviksi koti- tai seksiorjiksi.

Southamptonin yliopiston tutkimuksen mukaan suurin osa nepalilaisista ihmiskaupan uhreista on 13–18-vuotiaita, naimattomia ja lukutaidottomia tyttöjä ja naisia, joista seksityöhön Intiaan joutuu vuosittain noin 7 000. Ihmiskaupan vastaiset kansalaisjärjestöt päivystävätkin Nepalin ja Intian välisellä raja-asemalla löytääkseen mahdollisia ihmiskaupan uhreja. Tämä on kuitenkin johtanut siihen, että salakuljettajat ovat alkaneet käyttää uusia, syrjäisiä reittejä.

Lue juttu: Nepal: Keeping watch for traffickers

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 17.12.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi