Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etelä-Afrikka: Sisaren kuolema aidsiin teki it-ammattilaisesta tutkijan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.12.2010

Etelä-Afrikka: Sisaren kuolema aidsiin teki it-ammattilaisesta auttajan

Aids muovaa niin yhteiskuntien kuin yksittäisten ihmisten elämää. Sisarensa kuoleman jälkeen Lindikaya Ntshinga halusi ryhtyä auttamaan vähäosaisia. 

Eteläafrikkalaisen Lindikaya Ntshingan elämän suunta muuttui kolme vuotta sitten, kun hänen sisarensa kuoli aidsiin. Hyvä työpaikka isossa kansainvälisessä ohjelmistoyrityksessä jäi taakse.

”Halusin keskittyä terveyteen ja paneutua akateemisessa maailmassa sovelluksiin, joista on apua vähäosaisille”, hän kertoo sateisena lokakuun iltapäivänä Grahamstownissa.

Lindikaya Ntshinga (vas.) ja Simphiwe Tshume. Kuva: Laura Oja”Meille riittää kohtuullinen elämä, josta saa myös iloa”, Lindikaya Ntshinga (vas.) ja Simphiwe Tshume vakuuttavat. Kuva: Laura Oja

Ntshingan nykyinen työpaikka on Grahamstownin yliopiston yhteydessä toimiva Reed House Systems -teknologiahanke, joka kehittää maaseudun köyhiä palvelevia ohjelmistoja. Se on osa Suomen ja Etelä-Afrikan tietoyhteiskuntaohjelman hankerypästä.

”Saattaa näyttää siltä, että olemme ottaneet urallamme kymmenen askelta taaksepäin, mutta niin ei ole. Minusta olemme hypänneet 20 askelta eteenpäin”, hän sanoo kollegansa Simphiwe Tshumen kanssa.

Työtarjouksia it-alalta tulee vähintään kerran kuussa, mutta niistä Ntshinga ei innostu. Yhteiskunnallinen yrittäjyys ja oma vapaaehtoistyö tuovat enemmän sisältöä.

”Kaupallisella pohjalla toimivassa yritysmaailmassa on paljon rajoituksia. En voi kartuttaa osaamistani niin kuin haluan”, hän selittää. ”Puolessa vuodessa saan täällä enemmän tietoa kuin viidessä vuodessa jossain yrityksessä.”

Sähköinen asiointi tuo tasa-arvoa

Nuoret miehet rakentavat sähköisiä palveluita, jotka voivat helpottaa syrjäkylien elämää pitkien välimatkojen maassa. Ntshinga havainnollistaa pitkien etäisyyksien aiheuttamaa epätasa-arvoa lapsen syntymän rekisteröinnillä.

”Kun lapsi syntyy Kapkaupungissa yksityissairaalassa, sairaala täyttää syntymätodistuksen ja faksaa sen eteenpäin sisäasiainministeriölle. Kun äiti ja lapsi pääsevät kotiin, on syntymätodistus valmiina”, hän kuvaa Etelä-Afrikan yhtä todellisuutta.

Toinen todellisuus on vastassa maaseudun köyhissä kylissä. ”Äiti ja lapsi lähtevät sairaalasta kotiin ilman syntymätodistusta. Asiaa on käytävä hoitamassa monta kertaa ja se maksaa. Matkaa viranomaisen luo voi olla 150 kilometriä suuntaansa.”

Reed House Systemsin kehittämä sähköinen palvelu helpottaa asian hoitamista: vanhemmat menevät koulun nettikeskukseen, täyttävät kyselyn palvelussa ja saavat sen kautta tiedon lapsensa rekisteröinnistä. Koululta he saavat myös opastusta.

Toimivan järjestelmän kehittäminen syrjäisen maaseudun oloihin vaatii työtä, miehet myöntävät, mutta muistuttavat myös tuntevansa olosuhteet.

Kaikilla ei ole matkapuhelinta tai jos on, heillä ei ole varaa ostaa kuin vähän puheaikaa. Sähkökatkot katkaisevat sähköisen asioinnin tietokoneella, jos sellainen on käytössä esimerkiksi koululla.

”Kehittämämme palvelu ei kadota syötettyjä tietoja, vaikka sähkökatko katkaisikin yhteyden”, Ntshinga painottaa.

Puskaradio paras markkinointikanava

Perinteisesti maalla tieto kulkee ihmiseltä toiselle. Se palvelee meitä palvelun markkinoinnissa, Tshume sanoo.

Oppilaiden kautta tieto kulkee koteihin muun muassa Itä-Kapmaan köyhällä maaseudulla Siyakhulassa, joka on yksi Etelä-Afrikan Living Lab -kokeilun kohdealueista. Kylien elinvoimaa ja palveluja yritetään parantaa tuomalla tietokoneet ja nettiyhteydet kyläkouluihin.

Palvelua tehdään yhdessä käyttäjien kanssa, hän painottaa. ”Istumme kerran kuussa kyläläisten kanssa testaamassa palvelua tietokoneen äärellä.”

Käyttäjien ohella palvelua kehittämässä on joukko yhteiskuntatieteilijöitä, ja siinä hyödynnetään myös informaatioteknologian opiskelijoiden opinnäytetöitä.

”Reed House Systemsillä on monta mahdollista liiketoimintamallia, vaikka se nyt toimii yliopiston kyljessä”, Suomen ja Etelä-Afrikan tietoyhteiskuntaohjelma SAFIPAn pääneuvonantajana toimiva Kristiina Lähde sanoo. Hän uskoo yksityisen sektorin olevan tulevaisuudessa pääasiakas.

”Yhteinen pyrkimyksemme on tehdä Reed House Systemsistä taloudellisesti kestävällä pohjalla oleva yritys”, hän painottaa.

”Haluan löytää tasapainon kehitysavun ja kaupallisesti kannattavan toiminnan väliltä”, Ntshinga kiteyttää tavoitteensa.

Marja-Leena Kultanen

Suomi ja Etelä-Afrikka tekevät yhteistyötä tasa-arvoisen ja kaikille kansalaisille avoimen tietoyhteiskunnan kehittämisessä. Tiede- ja teknologiahankkeissa kehitetään Etelä-Afrikan innovaatiojärjestelmää, maakuntien tietoyhteiskuntastrategioita ja tieto- ja viestintäteknologian sovelluksia erityisesti syrjäseuduille.

 

Hiv/aidsiin liittyvää kirjallisuutta ulkoministeriön kirjastossa:

Unity Dow: Saturday is for funerals (2010)
Botswanan aids-tilanteesta, sairastuneista ja heidän kohtaamistaan ongelmista kertovat botswanalainen tuomari Unity Dow sekä Harvardin yliopiston professori, AIDS-tutkimusprojektia Botswanassa vetänyt Max Essex.

Paul Farmer: Partner to the poor (2010)
Kirjaan on koottu Paul Farmerin artikkeleita vuosien varrelta. Sosiaalilääketieteen professori, köyhien auttaja, Partners in Healthin perustaja, antropologi kertoo mm. Haitin aids-epidemiasta, aidsin ja köyhyyden yhteydestä, naisista aidsin uhreina.

Ulkoministeriön kirjasto
 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 24.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi