Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kalakukko och vattenbruk: Kirgiser lär sig fiskehushållning i östra Finland - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 17.11.2010

Kalakukko och vattenbruk: Kirgiser lär sig fiskehushållning i östra Finland

Finland och Kirgizistan bedriver ett gemensamt fiskehushållningsprojekt för att förbättra tillgången till föda och sysselsättningen i Kirgizistan.

Fem ungdomar stirrar på den platta fisken som ligger på en bädd av krossad is. Kvinnan bakom disken försöker komma ihåg vad flundra heter på ryska.

”Hur mycket kostar den här per kilo? Var är den fångad? Vad kan man göra av den?” Frågorna haglar snabbare än expediten hinner svara, när fiskehushållsstudenterna från Kirgizistan bekantar sig med fiskeutbudet i Hagnäs saluhall.

Expediten från Tölö Fisk berättar om fiskens ursprung för de kirgisiska studenterna. Foto: Laura RantanenExpediten från Tölö Fisk berättar om fiskens ursprung för de kirgisiska studenterna. Foto: Laura Rantanen

Ungdomarna är bara på besök i Helsingfors, deras nuvarande boendeort är Kuopio.

I maj 2009 inleddes Finlands och Kirgizistans projekt för utveckling av Kirgizistans fiskesektor. Projektet ingår i initiativet Ett bredare Europa, som förstärker Finlands utvecklingssamarbete med Centralasien, Östeuropa och södra Kaukasus.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO förverkligar projektet, som utnyttjar finskt kunnande bland annat genom att utbilda fem kirgisiska studerande i ett magisterprogram för fiskehushållning vid Östra Finlands universitet.

Studenterna anlände till Finland i februari ifjol och slutför studierna till november 2011. 

Fint att få studera i Finland

Kamerablixtarna avlöser varandra när studenterna tar bilder av laxar, sikar, gösar och strömmingar i vitrinerna. De upphör inte att förvåna sig över prislapparna. ”Hur kan fisk kosta så där mycket?”

I Finland är allting dyrt, men kirgiserna är ändå nöjda med sin vistelse och sina studier här.

Aibek Alyshbaev, foto: Laura RantanenAibek Alyšbaev frågar allt tänkbart om fiskarna. Han vill utnyttja det han lär sig i Finland när han kommer hem till Kirgizistan. Foto: Laura Rantanen

”I Kuopio har vi mycket fina möjligheter att studera, och fin utrustning. Allt fungerar, också den snabba internetuppkopplingen. I våra egna universitet är allting från sovjettiden. Här har vi lärt oss och åstadkommit mycket på en kort tid”, berättar Igor Kits.

Studenterna har utfört arbetspraktik vid fiskeproduktions- och forskningsanläggningar där de bland annat har lärt sig filea, salta och röka fisk.

De har också fått se hur fiskeodling går till i praktiken – hur man matar fiskarna och producerar yngel.

Roseanna Avento som fungerar som studenternas handledare säger att deras studier har gått fint med tanke på omständigheterna. Ingen av dem hade fiskestudier i bagaget när de kom, men fyra av dem hade studerat i livsmedelsbranschen i Kirgizistan.

”I början var det svårt på grund av deras skrala engelska, men de har gjort stora framsteg. De har fått mera språklektioner och allihop har förkovrat sig.”

På grund av språksvårigheterna har kirgisernas studier varit mera praktiska än vad som var tänkt. Det har krävt många extra arrangemang.

”Vi har fått mycket hjälp av lokala företag och före detta studerande. Utan våra samarbetspartners goda vilja hade det inte lyckats”, berättar Avento. 

Hemma ska lärdomarna omsättas i praktiken

Kirgizistan är vid sidan av Tadzjikistan Centralasiens fattigaste land. Det är bräckligt så väl politiskt som ekonomiskt. Målet med Finland och Kirgizistans projekt är att förbättra fiskesektorn så att man ska kunna utvidga livsmedelsproduktionen, särskilt med tanke på den fattiga delen av befolkningen, och så att sysselsättningen ska förbättras på ett naturmässigt hållbart sätt.

Projektet gagnar förutom landets jordbruksministeriums fiskeavdelning också fiskare med små inkomster, småföretag som bedriver vattenbruk samt dem som arbetar med fiskehandel och marknadsföring av fiskprodukter.

Aibek Alyšbaev som är klädd i en stadig yllekappa lyssnar uppmärksamt när expediten från Ekströms fiskbod berättar om den klarröda regnbågsforellens ursprung. Sidan i hans anteckningsblock fylls snabbt.

Ainura Arykova (till vänster) och Aibek Alyšbaev studerar fisk- och bakelseutbudet i Hagnäs saluhall. Foto: Laura RantanenAinura Arykova (till vänster) och Aibek Alyšbaev studerar fisk- och bakelseutbudet i Hagnäs saluhall. Foto: Laura Rantanen

”Min önskan är att få ett arbete där jag kan använda det som jag lär mig här. Vi vill alla jobba i Kirgizistan och hjälpa vårt land”, säger Alyšbaev.

Bermet Tažiboeva håller med. ”I Kirgizistan är fiskebranschen inte utvecklad men den har stor potential. Jag vill göra något för att mitt land ska utvecklas och därför ville jag delta i det här projektet. Vi är alla väldigt glada över att vara här. Jag påstår inte att det var lätt i början, men vi har haft väldig tur, särskilt med lärarna. De har alltid hjälpt oss”, berättar Tažiboeva.

Roseanna Avento berättar att det ursprungligen var meningen att studenterna skulle återvända till Kirgizistan redan i december för att skriva sina pro gradu-avhandlingar, men att planerna sannolikt ändras för där finns inte kompetenta handledare eller forskningsutrustning. Dessutom har de inte slutfört alla studierna ännu.

På våren och i början av sommaren försenades studierna i Kirgizistan på grund av våldsamheter som förorsakade stor oro bland studerande.

Avento är stolt över sina studenter.

”De har haft långa och tunga dagar. De funderar hela tiden på hur de ska kunna tillämpa vad de lär sig här hemma i Kirgizistan. De är fulla av idéer.”

Ainura Arykova skrattar när hon ser en fiskpinne i en vitrin. För en tid sedan tillverkade hon en likadan själv.

”Vi har lärt oss mycket om finländsk kultur också”, ler Arykova. 

Laura Rantanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 17.11.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi