Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Migration: Den amerikanska drömmen blev en mardröm - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.11.2010

Migration: Den amerikanska drömmen blev en mardröm

”Vi transporterades i kedjor som brottslingar”, berättar Doris från Guatemala som anhölls i Arizona för ett år sedan.

Varje dag korsar hundratals latinamerikanska emigranter gränsen mellan Guatemala och Mexiko på sin väg mot den amerikanska drömmen. På grund av de kraftigt ökade våldsamheterna i Mexiko har resan blivit en form av rysk rulett där allt fler mister sina liv, blir våldtagna eller rånade av kriminella ligor eller korrumperade poliser.

I september chockerades hela Centralamerika av massmordet på 72 illegala migranter i Mexiko. I USA har det kraftigt tilltagande motståndet mot invandrare tillsammans med den skärpta bevakningen lett till massarresteringar och utvisningar av illegala invandrare.

År 2009 utvisade USA över 27 000 illegala invandrare från Guatemala. 46-åriga Doris är en av dem.

Från lärare till hembiträde

Doris var nybliven lärare år 1988 när hon beslöt pröva sin lycka i USA. Hennes dröm var att lära sig engelska. En invandrarsmugglare, en coyote, tog 285 euro för att föra Doris genom Mexiko och över gränsen till Kalifornien.

Doris Estrada, foto: Outi Karppinen”Djur behandlas bättre än illegala invandrare”, säger Doris. Foto: Outi Karppinen

I Los Angeles fick hon arbete som hembiträde och av sin veckolön på 250 euro skickade hon pengar till sin mamma. Doris var en av de lyckligt lottade som fick ett temporärt arbetstillstånd via programmet Temporary Protection Status.

Senare träffade Doris en man från Nicaragua, gifte sig och fick barn. Snart skilde sig paret emellertid och när Doris far dog år 2000 beslöt hon sig för att återvända hem – trots sina väninnors varningar.

Men livet som ensamförsörjande mamma i Los Angeles med tre, ibland fyra arbeten, hade blivit alltför svårt.

Återkomsten till Guatemala

Det visade sig vara svårt att återanpassa sig till Guatemala. ”Här arbetar man hårt men tjänar lite”, säger Doris som nu bor i landets huvudstad och ångrar sitt beslut att återvända hem.

Hon arbetar på en firma som säljer vattenpumpar och tjänar 270 euro i månaden. Hon beklagar att man inte kan ha flera deltidsarbeten i Guatemala som hon hade i USA, för det finns helt enkelt inga arbetsplatser.

För att dryga ut inkomsterna lagar Doris mat som hon säljer, dessutom säljer hon kläder.

Till hennes familj hör Doris 88-åriga mamma och 11-åriga dotter Laura. Det var just tanken på Lauras framtid och utbildning som gjorde att Doris på nytt försökte ta sig till Kalifornien.

Farlig resa

I december 2009 lånade Doris 1350 euro av en vän och köpte en lyxsmuggelresa till Kalifornien. Resan gick behagligt med buss och nätterna tillbringades på värdshus där man fick varm mat.

Över gränsen mellan Mexiko och Guatemala smugglar man både varor och människor. Foto: Federico EstradaÖver gränsen mellan Mexiko och Guatemala smugglar man både varor och människor. Foto: Federico Estrada

Gruppen bestod av 20 personer och lotsades av coyotes, som ”köpte rätten” att passera genom att betala till poliserna de stötte på under resan genom Mexico. De ökända federala poliserna rånade gruppen en gång men annars upplevde man inget våld.

Vid gränsen till Arizona fortsatte gruppen sin resa till fots i den nattliga öken, tills de amerikanska kontaktpersonerna mötte med skåpbil. I bilen gömdes de under ett innergolv. Tyvärr lockade chauffören polisen till sig med sin våldsamma framfart och hela gruppen anhölls.

Från utvandrare till brottsling

De följande 20 dagarna tillbringade Doris i ett häkte i Arizona där hon behandlades omänskligt och förnedrande. Hon får ännu tårar i ögonen när hon tänker på den tiden.

”Djur behandlas bättre än illegala invandrare”, säger hon.

Varje anhållen hade rätt till ett 3 minuter långt telefonsamtal och därefter förlorade de kontakten med sina familjer. De sov två och två i cellerna och väcktes ofta på nätterna när vakterna gick sin inspektionsrond och smällde med sina batonger i väggarna. När fångarna skulle förflyttas fick de så korta kedjor på armar och ben att det var omöjligt att gå i trappor.

Doris undertecknade ett papper där hon erkände sig skyldig till illegal invandring. Hon fråntogs rätten att besöka USA på 20 år, och tillsammans med ungefär 200 andra skickades hon hem med flyg till Guatemala.

På Guatemala Citys flygplats La Aurora gav en vänlig funktionär henne en dollar som hon växlade, och sedan steg hon på bussen och återvände hem med sina drömmar om en bättre framtid för sin dotter krossade.

Outi Karppinen

Skribenten bor i Guatemala, är konsult och arbetar med utvecklingssamarbete.

Artiklar försedda med skribentens namn som publicerats på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 11.11.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi