Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Krutgumma från Somaliland - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.11.2010

Krutgumma från Somaliland

Shukri Ismail är en tuff tant som har varit med om det mesta.

Ismail är sjubarnsmamma och utbildad barnmorska och sjuksköterska. Hon har varit bagarföretagare i Mogadishu, jobbat för ett oljebolag i Arabemiraten och varit flykting i USA. Hon var den enda kvinnliga medlemmen i Somalilands första valkommitté, och leder nu frivilligorganisationen Candlelight for Health and Education (CLHE) som hon själv har grundat. 

Shukri Ismail, foto: Jenni GästgivarShukri Ismail tror att återflyttarna kan åstadkomma en förändring i Somaliland. Foto: Jenni Gästgivar

”Du kan ju tänka dig hur det känns att komma från brinnande krig till ett eget hem med varm dusch, fred och trygghet. Skillnaden är som natt och dag. Vi är så tacksamma mot alla som tog emot oss” berättar Shukri Ismail om flyktingskapets första tider.

”Det är inte lätt att fara till ett annat land och förvandlas till en börda för mottagarlandet”.

Flytten tillbaka till Somaliland var ännu svårare för Ismail än början av flyktingtiden. ”Jag frågade mig själv säkert hundra gånger om dagen vad jag gjorde här, och om jag skulle vara vid liv när kvällen kom. Men ganska snabbt började jag istället fråga mig: vad kan jag göra för mitt land?”

Ismail grundade frivilligorganisationen CLHE år 1995. Organisationens namn syftar på ljuset i tunnelns ände och hur viktigt det är att man inte förlorar hoppet. I ett land som Somaliland ställs ens tro ofta på prov.

”Jag får kraft av de människor och internationella organisationer som jag arbetar med. Det är frustrerande att känna att världen har glömt Somaliland medan vi kämpar för att komma på fötter” berättar hon.

Men när Ismail betraktar organisationens unga och energiska medarbetare glömmer hon sin frustration. Ungdomarna har kraft och tro som kan förändra landet, och det räcker som resultat för Ismail. Hennes egna ansträngningar har inte varit förgäves.

Utbildning och meningsfulla sysslor tryggar fred 

Den demokratiska utvecklingen har gått framåt i Somaliland men läget är utmanande. På grund av det instabila läget i Afrikas horn går mer än hälften av statens budget till säkerhetsutgifter. Det reducerar oundvikligen stödet till utbildning och sociala utgifter.

Om situationen i Somalia inte förändras kan man knappast röra statsbudgeten heller.
När det gäller att ordna med utbildning spelar de internationella organisationerna en viktig roll. Somalilands självständighet har inte erkänts så landet kan inte få bilateralt utvecklingssamarbetsstöd från västerländerna.

”Utländska medborgarorganisationer samarbetar med undervisningsministeriet och sköter utbildningen i Somaliland. CLHE har redan länge samarbetat kring yrkesutbildning med Solidaritet” berättar Ismail.

”Vi erbjuder utbildning åt unga som har förlorat möjligheten att gå i skola på grund av kriget. Med hjälp av utbildningen får vi dem att hålla sig borta från våld och utvandring”.

Outbildade och frustrerade ungdomar är lätta offer för värvare och pirater. Utbildning ger större självförtroende och får ungdomarna att engagera sig i sitt arbete och sitt land. Ismail tror att utbildningen är nyckeln till bestående fred.

”Ungdomen är en kolossal kraft, men den måste styras in på rätt väg.”

Flyttningsrörelsen ändrar riktning 

Fortsättningsvis är det många som flyr den hårda vardagen i Somaliland genom att ta sig utomlands. Både staten och moskéerna bedriver slagkraftiga kampanjer för att motarbeta flykten.

”På gatorna kan man se stora bilder av människor från Somaliland som dött då de befann sig på flykt. Många försöker ta sig till Italien via Libyen, men den farliga sjöresan blir ofta deras sista” berätta Ismail. Enligt henne har kampanjerna lett till resultat och flyktingvågen har krympt. Säkerheten har blivit bättre vilket har lockat många att återvända hem.

”Återflyttare motiveras bland annat av de politiska möjligheter som Somaliland erbjuder” säger Ismail. Talesman för Somalilands parlament är den finska medborgaren Abdirahman Cirre. Före detta presidentkandidaten Faisal Ali Farah är också finsk medborgare.

Shukri Ismail är optimistiskt inställd till att återflyttarna ska kunna åstadkomma en förändring. Och varför skulle de inte det, hon är ju själv ett levande bevis. 

Kaisa Väkiparta

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 11.11.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi