Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mekong: Ihmiskaupan vastainen työ tuottaa tulosta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.11.2010

Mekong: Ihmiskaupan vastainen työ tuottaa tulosta

Thaimaassa tehtiin lokakuussa onnistunut tehoisku, jossa pidätettiin kuusi ihmiskauppajengin jäsentä.

Kolme jengin jäsenistä pidätettiin 12 laosilaisen naisen houkuttelusta prostituutioon Lopburissa, ja kolme muuta ainakin seitsemän naisen pakottamisesta seksityöläisiksi Prachinburissa. Kaikki kuusi saavat syytteet prostituutioon pakottamisesta, alaikäisten ostamisesta, ahdistelusta sekä fyysisestä ja henkisestä pahoinpitelystä.

Pidätystä edelsi paikalliseen baariin vihjeen perusteella tehty poliisiratsia, jonka tuloksena poliisit löysivät 12 alaikäistä tyttöä Lopburissa sijaitsevasta hotellista. Poliisi pelasti myös seitsemän 16–20-vuotiasta tyttöä, joita pidettiin eräässä asuinhuoneistossa vasten tahtoaan.

Nuoria naisia kuljetetaan maasta toiseen. AAT-Vietnamin turvakodissa ihmiskaupan uhreja autetaan normaalin elämän alkuun. Kuva: Paula Laajalahti, Suomen LähetysseuraNuoria naisia kuljetetaan maasta toiseen. AAT-Vietnamin turvakodissa ihmiskaupan uhreja autetaan normaalin elämän alkuun. Kuva: Paula Laajalahti, Suomen Lähetysseura

Operaation valmisteluun osallistui kansainvälinen ihmiskaupan vastainen järjestö AAT (Alliance Anti Trafic International), joka tunnisti ja paikallisti uhrit ja saattoi heidät operaation päätyttyä turva-asemalle yhdessä Thaimaan sosiaaliviranomaisten kanssa.

AAT on yhteistyöverkosto, joka sai alkunsa vuonna 2007. Se auttaa ulkomaille kaupattuja ihmiskaupan uhreja takaisin kotimaahansa ja integroitumaan takaisin yhteiskuntaan. Uhreille tarjotaan terveyspalveluita ja psykologista tukea.

Nais- ja lapsikaupan uhrit tarvitsevat tukea sekä vaihtoehtoisen elinkeinon että yhteisön hyväksynnän saavuttamiseksi. Näissä auttavat erilaiset naisten tukiverkostot, ammattikoulutus ja pienlainat.

AAT toimii tiiviissä yhteistyössä eri järjestöjen, viranomaisten ja lähetystöjen kanssa. Järjestö auttaa Mekongin alueella vuosittain liki 200 ihmiskaupan uhria, joista moni on 10–14 -vuotias.

Köyhyys ajaa ihmiskaupan uhriksi

Laosin ja Thaimaan välisellä rajalla ihmiskauppa kasvaa vilkkaasti. Syyt löytyvät syvältä taloudellisista ja sosiaalisista rakenteista – köyhyydestä ja epätasa-arvosta. Laos on yksi maailman köyhimpiä maita, ja koulutus- ja työmahdollisuuksien puuttuminen saa monet paikalliset hakeutumaan rajan yli vauraampaan Thaimaahan töihin keinolla millä hyvänsä.

Mitä köyhempi ja sosiaalisesti haavoittuvammassa asemassa ihminen on, sitä helpommin hän joutuu ihmiskaupan uhriksi. Tämä pätee erityisesti syrjäseuduilla asuviin.

AAT:n Vietnamin turvakodissa asustavat naiset saavat myös koulutusta ammattiin. Kampaajan ammatti on yksi suosituimmista. Kuva: Paula Laajalahti, Suomen LähetysseuraAAT:n Vietnamin turvakodissa asustavat naiset saavat myös koulutusta ammattiin. Kampaajan ammatti on yksi suosituimmista. Kuva: Paula Laajalahti, Suomen Lähetysseura

Koulutus ja yhteisöjen elinolojen kehittäminen ovatkin avainasemassa ihmiskaupan vastaisessa työssä.

Toinen ongelma on Mekong-joen tarjoama suoja; syrjäseudulla ja metsien piilossa ihmiskauppa pyörii katseilta piilossa. Paremman elannon toivossa rajan ylittävistä ihmisistä on kehittynyt kannattava ja häikäilemätön bisnes, jossa agentit tarjoavat heille maksua vastaan virallisia papereita, kuljetuspalveluita ja apua rajan ylitykseen.

Naiset ja tytöt joutuvat valheellisten lupausten houkuttelemana prostituoiduiksi ja työläisiksi, miehet pakkotyöhön tehtaisiin ja kalateollisuuteen.

Viranomaiset ja hallitukset osa ongelmaa

Thaimaassa otettiin käyttöön kattava ihmiskaupan kieltävä laki vuonna 2008.  Käytäntö on kuitenkin lain kirjainta karumpi. Poliisi ja rajaviranomaiset ovat usein osa ongelmaa ja hyötyvät siitä. Viranomaiset kohtelevat ihmiskaupan uhreja kuin rikollisia – heidät karkotetaan ja suljetaan laittomina siirtolaisina pidätyskeskuksiin, jopa vankiloihin.

Paluu kotiin omin voimin on lähes mahdotonta matkapapereiden ja rahan puuttuessa. Pidätyskeskuksista pois päästessään uhrit päätyvät usein jälleen velkojien ja ihmiskauppiaiden käsiin ja sitä kautta uudestaan ihmiskaupan kiertoon.

Monien maiden hallitukset suhtautuvat ihmiskauppaan välinpitämättömästi, eivätkä ryhdy toimiin laittomuuksien estämiseksi. YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastainen virasto UNODC arvioi neljäsosan ihmiskaupan uhreista olevan lapsia.

Mekong-joen alueella tilanne on vielä huonompi – ihmiskaupan uhreista yli puolet on lapsia.

Nykypäivän orjakauppaa

YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa jokaiselle ihmiselle taataan oikeus elämään, vapauteen ja turvallisuuteen ja kielletään kaikki orjuuden ja epäinhimillisen kohtelun muodot. Ihmiskaupan uhreilta on evätty lähes kaikki ihmisoikeudet, ja he menettävät kyvyn päättää omasta elämästään ja ruumiistaan.

Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi reilun kahden miljoonan ihmisen joutuvan vuosittain ihmiskaupan uhreiksi joko työvoimana, elinkaupassa tai seksuaalisesti hyväksikäytettyinä.

Ihmiskauppa on maailman nopeimmin kasvava rikollisuuden ala heti laittoman ase- ja huumekaupan rinnalla.

Salla Matilainen

Kirjoittaja työskentelee kehitysyhteistyötiedottajana Suomen Lähetysseurassa. AAT on Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani. Lähetysseura tukee AAT:n toimintaa Vietnamissa sekä Thaimaan ja Laosin välisellä raja-alueella.

Suomen Lähetysseura on yksi ulkoministeriön kumppanuusjärjestöistä.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 8.11.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi