Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tveksamma stamturister i Namibia - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 28.10.2010

Tveksamma stamturister i Namibia

Etiska turister lämnar inga spår efter sig i himbabyn. Mat och filtar kan man ta med sig som present åt värdarna, men inte alkohol, tobak eller västerländska varor.

”Môre, godmorgon” hälsar en naken himbakvinna mitt i det kargaste och torraste Afrika. Hon är täckt av en rödaktig okrasmet. Vi befinner oss i nordöstra Namibia, mitt i ingenting, för att bekanta oss med himbastammens by.

Emilia Hämäläinen och Meri Nyholm från den finska gruppen fattar det kraftiga men vänliga handslaget och besvarar den afrikanska hälsningen.

Kvinnan som nyfiket tittar på gästerna presenterar sig som Mukaamingeri vilket betyder ”hon som ska bli min hustru". Mukaamingeri sätter sig hos de andra kvinnorna och barnen och alla börjar stirra på varandra. Vi västerlänningar slukar de nakna människorna och byggnaderna med blicken medan himbabarnen kretsar runt oss.

Suomalaiset Emilia Hämäläinen ja Meri Nyholm ihastuivat kauniiseen, mutta voimakkaasti tuoksuvaan ihoväriin, joka syntyy okrasta ja savesta. Kuva: Laura MeriläinenEmilia Hämäläinen och Meri Nyholm från Finland blev förtjusta i den vackra men starkt doftande hudfärgen som görs av okra och lera. Foto: Laura Meriläinen

Turismen i stamområdena ökar

Att besöka en himbaby håller på att bli allt populärare bland turisterna i Namibia, vilket har gjort att frågan om etik blivit aktuell. Turisterna för med sig västerländska produkter, till och med mediciner som blivit gamla, fast spelreglerna är klara: man får bara föra med sig ris, olja, majsmjöl eller filtar till byarna.

Tobak, alkohol, karameller och plastpåsar är förbjudna. Man får inte heller gå till byarna ensam utan en guide ska alltid vara med.

”När nyhetens behag försvunnit överger himbabefolkningen prylarna som blir liggande i naturen och skräpar ner. Om man vill föra med sig presenter är det bäst att hämta mat, som man överräcker till byns matriark som sedan fördelar den rättvist till alla bybor” säger Jaco de Wet Burger som ordnar himbabesök.

Himbafolket lever i extrem fattigdom och livnär sig på att valla kor och getter. De flyttar alltid till ställen där det finns bete för boskapen. Inkomsterna från turisternas besök går till mat och barnens skolgång, om de inte hamnar i mellanhänders fickor.

”Senast kom det turister hit för två månar sedan” säger Mukaamingeri och breder ut hudfärg som är gjord av okra och kofett. Sin del av himbakvinnornas skönhetsvård får också de finska kvinnorna.

”Fin färg” tycker Hämäläinen. ”Som mörkt solpuder” tillägger Nyholm och stryker ut färg på sin arm.

Vyerna vidgas, men...

Himbamannen Katuzuu Kapika vill också umgås med de vita gästerna och leder dem till den heliga elden. Runt brasan kallar himbafolket på sina förfäder, ber dem om beskydd och ber för sina sjuka anhöriga. Platsen mellan stamhövdingens hydda och elden är byns heligaste. Mellan dem får turister inte röra sig.

Efter några timmar börjar det kännas motsägelsefyllt.

”Himbafolket var verkligen vänliga, men man känner sig lite skyldig för att ha glott på dem och fotograferat dem” säger Nyholm.

”Ursprungsbefolkningarnas kulturer borde värnas om på stammarnas egna villkor, så jag är inte säker på om det är rätt att föra turister till byarna. Å andra sidan är det viktigt att bägge parter får vidga sina världsbilder” avgör Hämäläinen.

Laura Meriläinen

Hur kommer man till en himbaby?

Himbafolket bor i nordvästra Namibia. Värdshus och lägerplatser nära städerna Opuwo, Sesfontein och Kamanjabi arrangerar besök till himbabyar på begäran. Ett par timmars besök kostar ungefär 30 euro.

Mera information om himbabeskök finns på http://www.namibiajjtours.com/ och hos Namibias huvudstads turistinformation.

Läs om ämnet: Vastuullisen matkailijan käsikirja (2009)

Foton från besöket i himbabyn

Punainen seos
Mukaamingerin tytär
Himba-lapset
Jauhoja ja ruokaöljyä

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 1.11.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi