Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Turvattomuus inspiroi Etelä-Afrikan taiteilijoita - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 27.10.2010

Turvattomuus inspiroi Etelä-Afrikan taiteilijoita

”Vastakkainasettelun aika on ohi? Kun musta ja valkoinen pääsevät sekoittumaan, tulos on harmaa? Ehei. Kaikkea muuta...” Tässä on lähtökohta Etelä-Afrikan nykytaidetta esittelevälle näyttelylle.

Afrikka on tänä vuonna ollut esillä Helsingin museoissa ja gallerioissa. Helsingin taidemuseon Peekaboo-näyttely avautuu kaikelle kansalle jo Kampin metroasemalla. Lasivitriinissä seikkailevat Jane Alexanderin tarinallisten installaatioiden eläinhahmot.

Lisää taiteilijan teoksia löytyy museosta. Alexanderin töissä kiteytyy eräs näyttelyn keskeinen teema: turvallisuus.

Uusi Etelä-Afrikka on vaarallinen paikka, jossa piikkilanka-aidat rajaavat arkipäivää. Turvallisuuteen ja turvattomuuteen sekä niiden paikantamiseen liittyvät kysymykset kiinnostavat eteläafrikkalaisia taiteilijoita.

Valkoiset miehet hallitsevat edelleen

Etelä-Afrikassa taidekoulutus on edelleen valkoisten etuoikeus. Nyt esillä oleva taidekin kumpuaa paljolti eurooppalaisen taiteen kuvastosta, sitä heijastaen ja ironisoidenkin. Esimerkiksi Anton Kannemayerin Tintti-sarjakuvan hahmoista luotu taiteilijan alter ego seikkailee niin apartheidin ajan absurdeissa todellisuuksissa kuin uuden sateenkaarivaltion byrokratioissakin.

Nontsikelelo Velekon Enkelimäiset pirut, graffitiNontsikelelo Velekon (s. 1977) Enkelimäiset pirut (graffiti, tekijät Faith 47 ja HAC1) on kuvattu Johannesburgissa vuonna 2007. Ihmemaa-sarjan kuvissa Veleko kohtaa kadulla vastaantulevia erikoisesti pukeutuneita nuoria. Usein taustana on graffiteja.

Myös kristillinen symboliikka – maan muiden uskontojen kuvastojen rinnalla – on vahvasti läsnä näyttelyssä.

Kuraattori Mikko Orasen mukaan näyttelyyn valikoituneiden taiteilijoiden etninen ja sukupuolijakauma kuvastavat eteläafrikkalaisissa gallerioissa esillä olevia taiteentekijöitä, joista suurin osa on valkoisia ja miehiä. Tätä joukkoa mustat ja värilliset taiteilijat täydentävät afrikkalaisiin esteettisiin näkemyksiin kiinnittyvillä teoksilla.

Lawrence Lemaoanan kantaaottavan tekstiilitaiteen sisällöt ovat useimmille eteläafrikkalaisille luultavasti tutumpia kuin pelkästään länsimaiseen taidehistoriaan viittaavat teokset.

Kuka minä olen?

Identiteetti on myös näyttelyn keskeinen teema. Apartheid-hallinnon kukistuttua jokainen eteläafrikkalainen on tavalla tai toisella joutunut pohtimaan kansalaisuuttaan ja kulttuuriperimäänsä uusista näkökulmista.

Useimmissa esillä olevissa töissä sukupuoleen sekä rodullisiin ja etnisiin identiteetteihin liittyvät pohdiskelut ovat vahvasti esillä. Myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja oikeutta omaan seksuaalisuuteen pohditaan monissa teoksissa.

Koulut mukaan näyttelyyn

Taidemuseo tarjoaa kaikille Helsingin yhdeksäsluokkalaisille ilmaisen opastuskierroksen, tehtäväkirjasen, animaatiotyöpajan sekä matkat museoon. Museopedagogi Kaisa Kettusen mukaan koulut ovat hyödyntäneet tätä mahdollisuutta taide- ja oppiainerajoja ylittävässä opetuksessa.

Tehtäväkirjasessa nostetaan esille näyttelystä kumpuavia teemoja, jotka liittyvät muun muassa maantietoon, historiaan, biologiaan, urheiluun, taiteeseen ja uskontoon. Innostava opettaja saa materiaalista aineksia myös globaali-, monikulttuurisuus- ja kansalaiskasvatukseen.

Luentosarja syventää kokemusta

Näyttelyn oheen oli laadittu Helsingin taidemuseon ja Helsingin kesäyliopiston yhteistyössä järjestämä luentosarja ”Etelä-Afrikan monet kasvot”.

Lauantaisin voi osallistua Babel-pajoihin, joissa muualta Suomeen muuttaneet taiteilijat ohjaavat osallistujia suomen ja englannin lisäksi omalla kielellään. Näissä – samoin kuin sunnuntaityöpajoissa – kaikenikäiset näyttelyvierailijat voivat työstää kuvallisesti katsomiskokemuksen herättämiä ajatuksia. 

Teksti: Helena Oikarinen-Jabai ja Marjo Vepsä

PEEKABOO – Uusi Etelä-Afrikka 16.1.2011 asti
Helsingin Taidemuseo, Tennispalatsi, Salomonkatu 15, 00100 Helsinki
Avoinna: ti–su 11–19
Liput: 8/6 euroa, alle 18 v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11–16
www.helsingintaidemuseo.fi

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.11.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi