Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Gangstereiden jalanjäljillä Etelä-Afrikassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.9.2010

Gangstereiden jalanjäljillä Etelä-Afrikassa

Kapkaupungin yliopiston media-alan opiskelijat kuvasivat dokumenttielokuvan gangstereista köyhyyden tukahduttamissa slummeissa.

Rashaad Adendorf tervehtii kuvaustiimiämme hymyillen ja tarjoaa koko porukalle teetä ja keksejä. 40-vuotias mies lepertelee yksivuotiaalle pojalleen sillä aikaa, kun puikkelehdimme ahtaassa talossa asettamassa kuvauskalustoa paikoilleen.

Kuvaaja Laura Meriläinen ja ohjaaja Marius van Straaten kuvaavat. Kuva: Odd Number -dokumentin tekijätKuvaaja Laura Meriläinen ja ohjaaja Marius van Straaten kuvaavat Rashaadia baarin edustalla, jonka seinässä on yhä luodin reikiä ajalta, jolloin Rashaad yritettiin murhata kilpailevan jengin toimesta. Kuva: Odd Number -dokumentin tekijät

On vaikea uskoa, että sympaattinen Rashaad oli vielä vuosikymmen sitten Etelä-Afrikan pelätyimmän Numbers-jengin jäsen - kylmäverinen rikollinen ja tappaja.

Olemme saapuneet kuvaamaan dokumenttielokuvaa hänen kotikulmilleen Kapkaupungin pahamaineisimpaan lähiöön. Köyhyys on täällä käsin kosketeltavaa, myös elokuvamme päähenkilön Rashaadin kotona.

Odd Number kertoo tarinan miehestä, joka pyristeli irti jengimaailmasta tultuaan uskoon vankilassa.

”Haluan, että yhteisöni nuoret näkevät dokumenttielokuvan ja toivon, että he ymmärtävät sen varoittavana esimerkkinä. En halua, että nuoret tai omat poikani joutuvat samalle tielle kuin minä”, nykyään putkimiehenä elantonsa ansaitseva Rashaad sanoo.

Slummissa on helppo ajautua jengeihin

Kallis kuvauskalusto herättää huomiota lähiössä. Käveleminen videokameroiden kanssa lähiön kaduilla ilman Rashaadia olisi sulaa hulluutta. Kun hän on mukana, kukaan ei uskalla anastaa kameroitamme.

Rashaad on muuttunut mies, mutta hänen väkivaltainen maineensa elää yhä. Se maine meitä nytkin suojelee.

Lähestymme ”Chicagoksi” ristittyä aluetta. Täällä Rashaad kylvi kauhua jengien vastaisissa sodissa.

Hän osoittaa ränsistynyttä kaupungin vuokrataloa ja kertoo maanneensa talon katolla konekiväärin kanssa vahdissa. Kilpailevan jengin jäsen näköpiirissä pääsi nopeasti hengestään.

Kuvaan talon pihalla leikkiviä lapsia, mutta varon kääntämästä kameraa kohti vanhaa herttaisen näköistä naista. Nainen on Americans-jengin äiti, erittäin vaarallinen ja vaikutusvaltainen nainen.

Kuvaustiimimme kuvaaja Lemay Llorente Quesada ja äänivastaava Mareike Kramper onnistuvat jututtamaan jengin miesjäseniä.

Rashaad juttelee kauempana ohjaajamme Marius Van Straatenin kanssa, mutta pitää silti samalla silmällä kuvaustiimimme naisjäseniä.

Huomionkipeät pikkulapset pomppivat kameroiden edessä ja ilveilevät innoissaan linssille. On surullista ajatella miten moni kirkassilmäinen lapsi menettää täällä vähitellen toivonsa ja ajautuu liittymään jengiin.

Apartheid-yhteiskunnasta kasvoi gangstereiden paratiisi

”Jengeillä on näissä yhteisöissä valtaa ja ne houkuttelevat lapsia liittymään heihin. Köyhyys, työttömyys, apartheidin perintö ja hallitus ovat kaikki syitä miksi gangsterikulttuuri elää niin vahvana Etelä-Afrikassa. Rashaadin irtautuminen jengistä on ihailtavaa, ja siksi haluan kertoa hänen tarinansa”, Marius sanoo.

”Jaan Mariuksen vision dokumenttielokuvasta. Uskon, että tämä elokuva herättää mielenkiintoa ympäri maailmaa, sillä gangsterikulttuuri on todellinen uhka yhteiskunnalle missä tahansa, ei vain Etelä-Afrikassa”, Mareike Kramper toteaa.

Vajaan kahden viikon kuvausrupeaman jälkeen kuvaustiimimme on väsynyt mutta onnellinen.

”Olen oppinut paljon dokumenttielokuvan kuvaamisesta ja mieleen jäi paljon unohtumattomia kokemuksia. Haluaisin palata yhteisöön, jossa kuvasimme ja auttaa siellä asuvia ihmisiä”, Lemay Llrorente Quesada sanoo.

”Olen varma, että Odd Number pääsee dokumenttielokuvafestivaaleille täällä Etelä-Afrikassa. Toivottavasti se pääsisi myös kansainvälisille festivaaleille”, editoija Daniel Herman sanoo.

Odd Number -dokumenttielokuvan Etelä-Afrikan ensi-ilta on joulukuussa.

 Laura Meriläinen

Kirjoittaja opiskelee mediaa Kapkaupungin yliopistossa ja työskentelee Etelä-Afrikassa freelance toimittajana.

Kuvia dokumentin tekemisestä

Rashaad lähiön lasten kanssa
Jengin vaarat
Gansteripomo
Hard Livings

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa

Päivitetty 29.9.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi