Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Somalia: Tiedettä sotatantereella - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.9.2010

Somalia: Tiedettä sotatantereella

Somaliassa yliopistot vetävät opiskelijoita jopa keskellä jatkuvaa väkivaltaa.

Sota katkaisi monen somalialaisen opintien, niin peruskoulutasolla kuin sen jälkeen. Ennen väkivaltaisuuksien alkamista Somaliassa oli kuitenkin varsin hyvät koulutusmahdollisuudet, myös yliopistotasolla. Italialaiset perustivat ensimmäisen yliopiston maahan jo vuonna 1954.

Welcome to Amoud University -kyltti Somalian Buramassa. Kuva: mwanasimba, flickr.comWelcome to Amoud University -kyltti Somalian Buramassa. Kuva: mwanasimba, flickr.com, ccby2.0

Koulutustilanne on parantunut viime vuosina. Africa Review’n uutisen mukaan Somalian yksityiset yliopistot vetävät opiskelijoita keskellä väkivaltaa, maamiinoja ja jopa yliopistoväkeen suunnattuja suoria iskuja.

Somalidiaspora ympäri maailmaa rahoittaa ja pitkälti myös hallinnoi Mogadishussa toimivia yksityisiä yliopistoja, joita on jo useita. Opettajat ovat lähinnä maailmalla opiskelleita ja Somaliaan palanneita yliopistoihmisiä, joista monet luennoivat useassa yliopistossa levittääkseen tietojaan mahdollisimman monille opiskelijoille.

Opiskelu paitsi antaa toivoa tulevaisuuteen ja mahdollisuuden päästä töihin ulkomaille, myös varmistaa sen, että kun rauha jonakin päivänä tulee, Somaliassa on silloin koulutettuja ihmisiä viemään maata eteenpäin.

Monet pudonneet kelkasta

Toisaalta yliopistokoulutukseen on mahdollisuus vain niillä, jotka ovat suorittaneet perusopinnot. Sota vei monelta mahdollisuudet peruskoulutukseen. Luku on kuitenkin kasvanut takavuosista.

Unicefin mukaan tällä hetkellä vain 23 prosenttia peruskouluikäisistä käy koulua, mikä sijoittaa Somalian yhdeksi alhaisimmista koulua käyviä maista. Surullista on se, että koulua käyvistä vain noin kolmannes on tyttöjä.

Unicef ja Unesco ovat päätoimijoita Somalian peruskoulusektorilla, mutta välillä apua tulee muualtakin. Viime vuonna Japanin hallitus teki merkittävän lahjoituksen peruskouluille toimittamalla Somaliaan koulukirjoja ja muita materiaaleja. Somalia onkin täysin ulkomaisen avun varassa.

Toisaalta kaikki eivät halua koulutusta Somaliassakaan, ainakaan vapaata koulutusta. Reutersin mukaan Al-Qaidaan kuuluva liike kielsi tämän vuoden maaliskuussa englannin ja luonnontieteiden opetuksen ala-asteilla useassa Etelä-Somaliassa sijaitsevassa kaupungissa.

Ääri-islamistien mukaan Somalian koulujen opetussuunnitelmien tulisi noudattaa islamilaista linjaa.

Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 13.9.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi