Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kvinnor otrygga i Pakistans flyktingläger - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.9.2010

Kvinnor otrygga i Pakistans flyktingläger

Flyktingläger och tillfällig logi ordnas i rask takt i Pakistan, där sex miljoner människor har mist sina hem på grund av översvämningarna. De överfulla lägren är särskilt svåra för flickor och kvinnor.

Flicka i flyktingläger i Pakistan. Foto: PlanFlicka i flyktingläger i Pakistan. Foto: Plan

I länder där kulturella uppfattningar inte tillåter att män och kvinnor behandlas jämlikt råkar kvinnorna i särskild nöd under humanitära kriser.

Många kvinnor stöter på helt nya svårigheter i flyktingläger.

”Lägren är en kulturchock för flickorna och kvinnorna. Många av dem har aldrig vistats i närheten av män som inte tillhör familjen. Nu är de tvungna att pressas mot hundratals främmande män. Unga flickor och pojkar sover i samma rum, ofta bredvid varandra. Familjerna är oroliga för att det ska vara till skada för flickorna, för pojkarna kan uppföra sig opassande och göra sexuella närmanden” berättar Plan Pakistans rådgivare Shmyalla Jawad.

Jawad förklarar att den traditionella uppfattningen i Pakistan är att männen ska ta hand om släktens kvinnor och heder. Kvinnlig sexualitet ses som ett hot mot familjens heder. Därför är det vanligt att hålla könen åtskilda i samhället, det kallas purdah. Men i flyktinglägren är det inte möjligt att skilja könen åt.

Omöjligt att tvätta de enda kläderna

Hygiennivån i de flesta flyktingläger är primitiv. Det finns knappt rent vatten att dricka, definitivt inte vatten att tvätta sig med.

Och även om det fanns vatten skulle flickorna och kvinnorna ändå inte ha möjlighet att tvätta sig i läger där det inte finns möjlighet att göra det utan främmande människors blickar. Shmyalla Jawad nämner som exempel ett läger i södra Punjab i Layyah-området där det saknas tvättutrymmen helt och hållet. Män och små barn kan tvätta sig ute på gården, men för kvinnorna är det otänkbart på grund av heders- och skamuppfattningarna. En pakistansk familjs heder kränks om en av kvinnorna visar sig naken offentligt.

Hygienartiklar delas ut i flyktingläger i Pakistan. Foto: PlanHygienartiklar delas ut i flyktingläger i Pakistan. Foto: Plan

Många kvinnor och flickor har bara med sig de kläder som de flydde i och de kan inte ta av sig sina enda kläder för att tvätta dem, för vad skulle de då ha på sig?

Den dåliga hygienen gör att infektioner och smittosamma sjukdomar sprids lätt. Det drabbas gravida kvinnor hårdats av, och flickor och kvinnor som har mens. Situationen förvärras ytterligare av att de flesta läger inte har några kvinnliga läkare vilket hindrar många kvinnor från att söka läkarhjälp.

”Katastrofer som den här drabbar alltid flickor och kvinnor hårdast” säger Jawad.

Utvecklingssamarbetsorganisationen Plan verkar i 177 flyktingläger i Pakistan. Man har delat ut vatten, mat och hygienartiklar åt närmare 224 000 människor.

Plan Finland är en av utrikesministeriets tio partnerskapsorganisationer.

Anna Vuori-Karvia

Skribenten arbetar med Plan Finlands kommunikation

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 9.9.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi