Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Köyhyyttä Aasian pilvenpiirtäjien varjossa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.9.2010

Köyhyyttä pilvenpiirtäjien varjossa

Aasian suurten pilvenpiirtäjien ja lomarantojen takana asuu kymmeniä miljoonia köyhiä, joilla ei ole puhdasta vettä tai muita elämän perusedellytyksiä.

Tran Phu Street, Nha Trang Vietnam, kuva: Nguyen Trung, flickr.comVietnamissa köyhyys kätkeytyy lomarantojen ja pilvenpiirtäjien taakse. Kuva: Nguyen Trung, flickr.com, ccby2.0

Miljoonat Aasian suurkaupunkien slummien asukkaat ja syrjäseutujen vuoristovähemmistöt elävät kestämättömissä hygieniaoloissa ilman puhdasta vettä.

”Aasian maihin matkustaessaan ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka eriarvoisessa asemassa ihmiset näissä maissa elävät. Suurten pilvenpiirtäjien ja lomarantojen takana asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka elävät alle dollarilla päivässä, eivätkä saa puhdasta juoma- ja käyttövettä”, Church World Servicen (CWS) Vietnamin ja Kambodzhan maaedustaja Agneta Dau Valler sanoo.

CWS tukee maassa erityisesti syrjäseutujen heikoimmassa asemassa olevia etnisiä vähemmistöjäi.Kuva Paula Laajalahti Suomen LähetysseuraCWS tukee maassa erityisesti syrjäseutujen heikoimmassa asemassa olevia etnisiä vähemmistöjä.Kuva: Paula Laajalahti Suomen Lähetysseura

Hän vieraili syyskuun alussa Suomessa järjestön suomalaisen yhteistyökumppanin, Suomen Lähetysseuran, kutsumana.

CWS on toiminut Vietnamissa vuodesta 1954 alkaen. Se tukee erityisesti syrjäseutujen heikoimmassa asemassa olevia etnisiä vähemmistöjä ja katastrofivalmiuden lisäämistä.

”Vietnamissa on saatu aikaan hienoja tuloksia. Esimerkiksi lähellä Kiinan rajaa Luoteis-Vietnamissa aloitettu perinteisten kyläkätilöiden koulutusprojekti on edennyt paremmin kuin uskalsimme kuvitellakaan”, Agneta Dau Valler iloitsee.

Hanoissa työskentelevä Dau Valler sai viime maaliskuussa vastuulleen Kambodzhan. Uusi maa osoittautui yllätykseksi.

Kaksi maata, kaksi kulttuuria

”Vietnam ja Kambodzha ovat maantieteellisesti vierekkäin ja silti täysin erilaisia kulttuurisesti. Maissa on myös erilaiset työskentelytavat, mikä tekee työnteon alueella hyvin mielenkiintoiseksi”, Dau Valler kertoo.

”Järjestöjen tulee rekisteröityä hallitukselle molemmissa maissa. Vietnamissa teemme hallituksen kanssa hyvin tiivistä yhteistyötä, kun taas Kambodzhassa järjestöt saavat työhönsä enemmän vapautta. Tiivis hallitusyhteistyö ei ole kuitenkaan huono asia, sillä hallitus koordinoi eri avustusjärjestöjen toimintoja päällekkäisyyksien välttämiseksi. Lisäksi Vietnamin hallitus tekee menestyksekästä köyhyyden vähentämistyötä”, Dau Valler toteaa.

Church World Service on mukana syyskuun lopulla New Yorkissa järjestettävässä YK:n huippukokouksessa, johon maailman johtajat kokoontuvat arvioimaan vuosituhattavoitteiden toteutumista.

Eriarvoisuus kasvaa syrjäseutujen ja kaupunkien välillä

Vietnamissa ja Kambodzhassa vuosituhattavoitteiden tilanne on verrattain hyvä. Vietnamin nopea talouskasvu on puolittanut köyhyydessä elävien määrän, ja molemmissa maissa tasa-arvoa, lapsikuolleisuutta ja äitiysterveyttä koskevat tavoitteet on joko lähes tai täysin saavutettu.

Kaivot helpottavat syrjäisten kylien elämää. Kuva Paula Laajalahti Suomen LähetysseuraKaivot helpottavat syrjäisten kylien elämää. Kuva: Paula Laajalahti Suomen Lähetysseura

Haasteita kuitenkin riittää. Aasian kehitystä on viime vuosina leimannut kasvava eriarvoisuus, joka näkyy suurina eroina kaupunkien ja maaseudun kehityksessä sekä väestöryhmien ja sukupuolten välisinä varallisuuskuiluina. Molemmilla mailla on suuria vaikeuksia puhtaan veden ja sanitaation suhteen.

Church World Servicellä on Vietnamissa ja Kambodzhassa useita vesi- ja sanitaatiohankkeita, jotka ovat kohentaneet lähes 600 000 syrjäisissä provinsseissa asuvien ihmisten elämää. Lisäksi järjestö tukee yhteistyökumppaniensa kanssa kylien kehitystä, lasten koulunkäyntiä, ristiriitojen ja konfliktien ehkäisyä, rauhan ja sovinnon edistämistä sekä uskontojen välistä yhteistyötä.

Dau Valler jatkaa Helsingistä matkaansa Tukholmaan World Water Week -tapahtumaan.

Salla Matilainen

Kirjoittaja työskentelee kehitysyhteistyötiedottajana Suomen Lähetysseurassa. Suomen Lähetysseura on yksi ulkoministeriön kumppanuusjärjestöistä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 10.9.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi