Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Naiset kärsivät turvattomuudesta Pakistanin pakolaisleireillä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.9.2010

Naiset kärsivät turvattomuudesta Pakistanin pakolaisleireillä

Pakistaniin perustetaan kiivaasti pakolaisleirejä ja väliaikaismajoituksia, sillä noin kuusi miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa tulvakatastrofissa. Täpötäysien leirien olot ovat erityisen hankalia tytöille ja naisille.

Tyttö ja vesi, kuva: PlanTyttö pakolaisleirillä Pakistanissa, kuva: Plan

Maissa, joissa kulttuuriset käsitykset eivät hyväksy naisten ja miesten tasa-arvoista kohtelua, naiset joutuvat humanitaarisen kriisin aikana erityiseen hätään.

Monet naiset törmäävät pakolaisleireillä ongelmiin, joita eivät ole aiemmin kohdanneet.

”Leirit ovat tytöille ja naisille kulttuurisokki. Moni ei ole koskaan ollut lähellä miestä, joka ei kuulu perheeseen. Nyt he ovat puristuksissa satojen tuntemattomien miesten kanssa. Nuoret pojat ja tytöt joutuvat nukkumaan samoissa huoneissa, jopa vierekkäin. Perheet pelkäävät, ettei se ole tytöille turvallista, sillä pojat saattavat käyttäytyä heitä kohtaan epäsopivasti ja lähennellä heitä seksuaalisesti”, kertoo Plan Pakistanin neuvonantaja Shmyalla Jawad.

Jawad selittää, että perinteisen pakistanilaisen käsityksen mukaan miesten kuuluu huolehtia suvun naisista ja kunniasta. Naisten ja tyttöjen seksuaalisuus nähdään uhkana perheen kunnialle. Siksi sukupuolten erillään pito, purdah, on tavallista pakistanilaisissa yhteisöissä. Leireissä naisten ja miesten eristäminen toisistaan ei kuitenkaan ole mahdollista.

Ainoaa vaatekertaa mahdoton pestä

Useimpien pakolaisleirien hygieniataso on alkeellinen. Puhdasta vettä riittää tuskin juotavaksi, saati peseytymiseen.

Vaikka vettä olisikin käytössä, tytöt ja naiset eivät välttämättä pysty huolehtimaan puhtaudestaan leireissä, joissa ei ole mahdollisuutta yksityisyyteen. Shmyalla Jawad ottaa esimerkiksi Layyahin alueella Etelä-Punjabissa sijaitsevan leirin, jossa ei ole lainkaan peseytymistiloja.

Hygieniatarvikkeiden jakoa Pakistanissa, kuva: PlanHygieniatarvikkeiden jakoa pakolaisille Pakistanissa, kuva: Plan

Miehet ja pienet lapset pystyvät peseytymään koulurakennuksen pihalla, mutta naisille se on mahdotonta kunnia- ja häveliäisyyskäsitysten vuoksi. Pakistanilaisessa kulttuurissa perheen kunnia turmeltuu, jos nainen paljastaa vartalonsa julkisesti.

Monilla naisilla ja tytöillä on mukanaan vain vaatekerta, jossa he pakenivat kodeistaan, eivätkä he pysty riisuutumaan leirioloissa pestäkseen ainoat vaatteensa.

Huono hygienia lisää tulehdusten ja tartuntatautien riskiä. Siitä kärsivät erityisesti odottavat äidit sekä naiset ja tytöt, joilla on kuukautiset. Tilannetta pahentaa, ettei suuressa osassa leireistä ole naislääkäreitä, mikä estää monia naisia hakeutumasta lääkäriin.

”Tällaiset katastrofit iskevät aina pahiten tyttöihin ja naisiin”, Jawad sanoo.

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan työskentelee Pakistanissa 177 pakolaisleirillä. Se on jakanut vettä, ruokaa ja hygieniapakkauksia yhteensä lähes 224 000 ihmiselle.

Plan Suomi on yksi ulkoministeriön kymmenestä kumppanuusjärjestöstä.

Anna Vuori-Karvia

Kirjoittaja työskentelee Plan Suomen viestinnässä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.9.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi