Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

I Swaziland förebygger man hiv-smitta med omskärelse - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 3.9.2010

I Swaziland förebygger man hiv-smitta med omskärelse

I en klinik för män som är belägen i ett köpcenter sitter några tonåriga pojkar och väntar. För tre dagar sedan började en kampanj för omskärelse med namnet Tillbaka till skolan i provinsen Manzini i Swaziland.

Klinikens mottagningspersonal och vårdare har bråttom men pojkarna tar det lugnt.

”Skolornas lov började den 16 augusti och vi har tre veckor tid på oss att omskära de lediga skolungdomarna. Då har de tid på sig att återhämta sig innan skolan börjar igen”, berättar den jäktade informatören Bongive Zwane från Population Support International (PSI).

Uppmaning för män i Swaziland att låta omskära sig. Foto: International Women’s Health Coalition, flickr.com, ccby2,0Uppmaning för män i Swaziland att låta omskära sig. Foto: International Women’s Health Coalition, flickr.com, ccby2.0

I Swaziland är 26 % av befolkningen hiv-positiv. Relativt sett är det den högsta siffran i världen. Av medborgarna i arbetsför och sexuellt aktiv ålder är alltså mer än hälften hiv-positiva.

Under de tre veckorna kommer man att operera 5000 skolpojkar. Det finns 14 fasta kliniker och dessutom enheter som åker runt i byarna. Enligt de senaste forskningsrönen kan omskärelse minska sannolikheten för hiv och könssjukdomar hos män med så mycket som 60 %.

De kostnadsfria klinikerna erbjuder sexualrådgivning, gör hiv-test och könssjukdomstest, delar ut kondomer och utför omskärelse på män.

Landets hälsovårdsminister Benedict Xapa invigde kampanjen den 18 augusti. I sitt tal konstaterade han att antalet smittade unga män ännu var lågt, och därför är det 15-24 åriga unga män som är målgruppen.

”Vi vill att pojkarna omskär sig innan de blir sexuellt aktiva. Vi vet att ingreppet inte ger ett hundraprocentigt skydd, men det reducerar smittorisken. Vårt mål är att alla män i Swaziland ska vara omskurna i framtiden.”

Före utgången av år 2011 vill myndigheterna ha nått 160 000 män i åldern 15-49 år.

I Swaziland är månggifte vanligt. Den regerande kungen har tolv fruar.

Alla känner inte till hiv och dess symptom. Många lider av ständiga hälsoproblem men kan inte söka sig till test och vård fast staten erbjuder sådant gratis.

Kung Mswati III stödjer regeringens arbete för att förebygga smitta, men prins Mangaliso som är kungens rådgivare, kungjorde offentligt den dagen kampanjen invigdes, att han inte är rädd för hiv.

”Min åsikt är att hela aids är en överdrift”, sade han i en av landets dagstidningar.

Bongive Zwane, foto: Eeva SuhonenPSI:s informatör Bongive Zwane. Foto: Eeva Suhonen

Enligt officiella uppgifter har prins Mangaliso inte aidstestat sig. Enligt honom är omskärelse inte lösningen på problemet med hiv, utan det handlar om renlighet som man kan sköta om genom att duscha efter oskyddat sex. Prinsens uttalanden har väckt rabalder i spalterna.

Bongive Zwane berättar en vanlig berättelse om en omskuren pojke: han hörde om ingreppet i skolan och tog upp saken med sin mamma. Hon tog reda på mera och tillät operationen. Pojken blev senare ett exempel för pojkarna i sin skola.

”Barnen har sett hiv i sina familjer och känner till problemet. I små samhällen känner alla varandra”, säger Zwane.

Enligt organisationernas och myndigheternas uppskattningar förebygger projektet hiv-smittofallen anmärkningsvärt. Under de kommande femton åren tror man att det kommer att skydda så många som 88 000 människor från att bli smittade. Av tre omskurna män uppskattar man att en besparas smittan.

Eeva Suhonen 

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 3.9.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi