Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

HIV-tartuntoja ehkäistään ympärileikkauksilla Swazimaassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.9.2010

HIV-tartuntoja ehkäistään ympärileikkauksilla Swazimaassa

Ostoskeskuksessa sijaitsevan miestenklinikan odotushuoneessa istuu teini-iässä olevia poikia. Swazimaan Manzinin maakunnassa on alkanut kolme päivää sitten Takaisin kouluun -ympärileikkauskampanja.

Miestenklinikan vastaanottovirkailijat ja hoitajat ovat kiireisiä, mutta pojat vaisuja.

”Koulujen lomat alkoivat 16. elokuuta, ja meillä on kolme viikkoa aikaa ympärileikata lomalla olevat koululaiset. Näin pojat saavat mahdollisuuden palautua kuntoon ennen opintojen jatkumista”, kertoo kiireinen tiedottaja Bongive Zwane Population Support Internationalista (PSI).

Mainostaulu kannustaa aikuisia miehiä ympärileikkaukseen Swazimaassa. Kuva: International Women´s Health Coalition, flickr.comMainostaulu kannustaa aikuisia miehiä ympärileikkaukseen Swazimaassa. Kuva: International Women's Health Coalition, flickr.com, ccby2.0

Swazimaassa on 26 prosenttia väestöstä HIV-positiivisia. Luku on suhteellisesti maailman suurin. Työikäisistä ja seksuaalisesti aktiivisista kansalaisista jopa yli puolella arvellaan olevan HIV. 

Kolmen viikon aikana aiotaan leikata 5 000 koulupoikaa. Kiinteitä klinikoita on 14 ja urakkaa tukevat kylissä liikkuvat yksiköt. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ympärileikkaus voi vähentää hiv- ja sukupuolitautitartuntojen todennäköisyyttä miehillä jopa 60 prosentin verran.

Ilmaiset klinikat tarjoavat seksuaalineuvontaa, testaavat HIV:n ja sukupuolitaudit, jakavat kondomeja sekä tekevät miesten ympärileikkauksia.

Maan terveysministeri Benedict Xapa avasi kampanjan 18. elokuuta. Puheessaan hän totesi, että nuorten miesten saamien tartuntojen määrä on vielä matala. Tämän vuoksi kohderyhmässä ovat 15–24-vuotiaat nuoret miehet.

”Haluamme ympärileikata pojat, ennen kuin heistä tulee seksuaalisesti aktiivisia. Tiedämme, ettei operaatio tuota sataprosenttista suojaa, mutta vähentää tartuntariskiä. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa kaikki miehet Swazimaassa olisivat ympärileikattuja.”

Vuoden 2011 loppuun mennessä viranomaiset haluaisivat tavoittaa 160 000 15–49-vuotiasta miestä.

Swazimaassa harjoitetaan yleisesti moniavioisuutta. Maata hallitsevalla kuninkaallakin on jo kaksitoista vaimoa.

Kaikki eivät kuitenkaan tunne HIV:tä ja siihen liittyviä oireita. Monet kärsivat jatkuvista terveysongelmista, mutta eivät osaa hakeutua testaukseen ja hoitoon, vaikka valtio tarjoaa ne ilmaiseksi.

Kuningas Mswati III tukee hallituksen työtä tartuntojen ehkäisemiseksi, mutta prinssi Mangaliso, joka on myös kuninkaan neuvonantaja, kuulutti kampanjan avauspäivänä julkisesti, ettei pelkää HIV:tä.

”Mielestäni koko aids on liioittelua”, totesi prinssi maan päivälehdessä.

Bongive Zwane, kuva: Eeva SuhonenPSI:n tiedottaja Bongive Zwane, kuva: Eeva Suhonen

Julkisen tiedon mukaan prinssi Mangaliso ei ole käynyt HIV-testissä. Hänen mielestään ympärileikkaus ei ole ratkaisu HIV-ongelmaan, vaan kysymys on puhtaudesta, josta voi huolehtia käymällä suihkussa suojaamattoman seksin jälkeen. Prinssin sanomiset herättivät kuohuntaa lehdistössä.

Bongive Zwane kertoo tavallisen tarinan ympärileikatusta pojasta: Poika kuuli leikkauksesta koulussa ja puhui asiasta äitinsä kanssa. Äiti etsi lisätietoja ja salli operaation. Myöhemmin pojasta tuli malli muille koulunsa pojille.

”Lapset ovat nähneet HIV:n perheissään ja he tietävät asiasta. Pienessä yhteiskunnassa kaikki tuntevat kaikki”, hän kertoo.

Järjestöjen ja viranomaisten arvioiden mukaan projekti ehkäisee hiv-tartuntojen määrää huomattavasti. Seuraavien viidentoista vuoden aikana sen uskotaan suojelevan tartunnalta jopa 88 000 ihmistä. Kolmesta ympärileikatusta miehestä yhden uskotaan säästyvän tartunnalta.

Eeva Suhonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 1.9.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi