Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Camera! Lights! Action! - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 26.8.2010

Camera! Lights! Action!

Snart kan man få se bättre filmer i Malawi.

Bakom kameran finns åtta filmteammedlemmar som håller andan. Vi filmar i Blantyre, Malawi, och filmskaparna är lokala filmstudenter som jag har undervisat sedan ifjol höstas.

Tillsammans med min kollega Juan Reina höll vi en veckolång workshop i Malawi, där vi undervisade i manusskrivande, filmning, editering och regi. Få av kursdeltagarna hade någon som helst erfarenhet eller utbildning i ämnet.

Efter kursen började eleverna utveckla egna projekt av vilka vi valde ut ett som vi förverkligar. Lydia är en berättelse om en man från Malawi som söker sin sexuella identitet. Han tjänar sitt levebröd genom att prostituera sig förklädd till kvinna. Lydia söker kärlek och sin egen plats i ett samhälle där sexuella minoriteter är tabu.

Skådespelaren Martin lever sig in i sin roll utklädd till kvinna. Foto: Paulina TervoSkådespelaren Martin lever sig in i sin roll utklädd till kvinna. Foto: Paulina Tervo

I slutet av historien träffar Lydia en man som godkänner honom som han är, vilket tyvärr inte är särskilt vanligt i Malawi. ”Vi är de första i Malawi som har fått en filmutbildning” berättade min elev Katrina. ”Det har gjorts filmer i Malawi med yrkeskunskapen saknas. Förr trodde jag att det var lätt att göra film men under tagningarna insåg jag hur mycket kunskap det behövs och hur många detaljer man måste beakta.”

”Jag vill lära mig allt från filmande till regi så att jag förstår hela processen från början till slutet” fortsätter Katrina. ”Speciellt intresserad är jag av dokumentärer. Under den här veckan har vi gått igenom hur man gör fiktion, men jag tror att jag har nytta av det också om jag gör dokumentärer.”

Skådespelareleven Ben berättade att han hade haft en roll i filmen Seasons of a Life före workshopen. Filmen är en lokal produktion med amatörer både i rollerna och i filmteamet.

”Här skyndar regissörerna för mycket under tagningarna och koncentrerar sig inte på filmiska detaljer. Under kursen har jag lärt mig att man behöver både tid och tålamod när man gör film” konstaterar Ben.

”Före workshopen visste jag inte vilka egenskaper en bra skådespelare ska ha, men här har jag fått öva mig på olika delar av en skådespelares träning. Kursens nivå var så hög att jag är bekymrad över hur jag ska kunna förkovra mig i Malawi där det finns så få erfarna filmskapare”. 

Paulina Tervo

Skribenten är redaktör och dokumentärskapare bosatt i London. I augusti 2010 undervisar hon malawiska filmskapare i en workshop som får understöd av utrikesministeriet.  

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 27.8.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi