Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Argentiinalainen IT-aktiivi hakee inspiraatiota Suomesta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 21.7.2010

Argentiinalainen IT-aktiivi hakee inspiraatiota Suomesta

Argentiinalainen nuori mies hymyilee kohteliaasti ja näpräilee Blackberry-älypuhelintaan. Roberto Reale haluaa Argentiinasta tietoyhteiskunnan ja hakee siihen inspiraatiota Suomesta.

Roberto Reale, kuva: Perttu Iso-MarkkuRoberto Reale, kuva: Perttu Iso-Markku

32-vuotias Roberto Reale johtaa Ciudad Politica -säätiötä, ajatushautomoa, joka pyrkii kokoamaan valtio-opin ja politiikan tutkimuksen asiantuntijoita ja opiskelijoita koko espanjankielisestä maailmasta.

Ciudad Politican missio on tuoda saman pöydän ääreen poliitikkoja ja akateemisen maailman edustajia. Tavoitteena on tieteellisen tiedon kytkeminen mukaan poliittisiin prosesseihin. Tulokseksi toivotaan parempaa hallintoa ja politiikkaa sekä toisaalta akateemikkojen laskeutumista alas norsunluutorneistaan.

”Suomen eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on hyvä esimerkki politiikan ja tieteen yhteistyöstä”, Reale kehuu.

Niinpä Reale käynnisti muutaman argentiinalaisen kongressiedustajan kanssa aloitteen tulevaisuusvaliokunnan luomiseksi Argentiinan kongressiin.

Tulevaisuuden pohtiminen muutakin kuin scifiä

Hän tapasi Suomen suurlähettilään Buenos Airesissa ja kirjoitti Argentiinan valtalehti La Nacioniin artikkelin tulevaisuusvaliokunnan tarpeellisuudesta. Artikkeli sai piireissä innostuneen vastaanoton ja Reale sai ravata erilaisissa tapaamisissa asian tiimoilta.

”Yhteydenottoja tuli toimittajilta, liikemiehiltä, opiskelijoilta ja kansanedustajilta”, Reale muistelee.

Artikkelissaan La Nacionissa Reale penäsi Argentiinalta aktiivista otetta tulevaisuuden haasteisiin. Tulevaisuudesta puhuminen ei ole scifiä, vaan haasteiden ennakointia ja tehokkaiden ratkaisujen kehittämistä ajoissa

”Demokraattisen järjestelmän pitäisi olla dynaaminen työkalu, joka tuottaa muutosta ja uutta yhteiskuntaa, eikä vain passiivisesti mukaudu ympärillä tapahtuviin muutoksiin”, Reale linjaa.

Siksi hän on matkannut Suomeen tutustumaan, miten tulevaisuuden haasteet voidaan tuoda tämän päivän poliitikkojen pohdittavaksi. Visiitillään Reale tutustuu tulevaisuusvaliokunnan lisäksi Tulevaisuuden tutkimuskeskukseen Turun yliopistossa sekä suomalaisiin tietoyhteiskuntainstituutioihin ja koulujärjestelmään.

”Suomi on suunnannäyttäjä uuden teknologian hyödyntämisessä ja tietotalouden luomisessa. Koulutuksenne laatu on myös erinomainen, vaikka koulu aloitetaan vasta 7-vuotiaana”, Reale kiittelee.

Argentiinalaislapset joutuvat kouluun jo nelivuotiaina.

Läppärit motivoivat opiskelemaan

Argentiina oli aikoinaan vauraampi kuin monet Euroopan maat, mutta vuosituhannen vaihteen talouskriisi lamautti maan lähes vuosikymmeneksi. Nyt Realen mielestä Argentiinan olisi aika siirtyä kohti tietoyhteiskuntaa ja tietotaloutta.

Argentiinan haasteista Reale haluaa nostaa esiin koulutusjärjestelmän parantamisen, sosiaalisen integraation sekä tietoyhteiskunnan rakenteiden kehittämisen.

”Koulutustason parantaminen olisi paras sijoitus, mitä voimme tehdä sekä kasvun että tasa-arvon hyväksi”, hän sanoo.

Tietoyhteiskunnan, koulutuksen ja tasa-arvon yhteyteen kiinnitetään Realen mukaan nykyään Argentiinassa paljon huomiota. Digitaalista kuilua yritetään kuroa umpeen muun muassa tarjoamalla yli neljälle miljoonalle toisen asteen opiskelijalle kannettava tietokone.

”Läppärit ovat opiskelijoille myös motiivi saada opinnot valmiiksi, sillä kun koulun on suorittanut loppuun, koneen saa pitää itsellään”, Reale kertoo.

Reale sanoo itseään teknologiainnostuneeksi nörtiksi, mutta argentiinalaiset ylipäätään taas suhtautuvat tietoyhteiskuntakehitykseen vielä varovasti.

”Verkon turvallisuuteen ei luoteta ja niinpä harvat käyttävät verkkopankkia tai tekevät ostoksia verkosta luottokortilla. Sen sijaan kyllä sosiaalisia verkkopalveluja ja deittisivustoja käytetään paljon.”

Varovaisuuteen onkin Realen mukaan usein syytä.

”En ole mikään teknologiaoptimisti”, sanoo nuori argentiinalainen yllättäen.

Realen mukaan teknologia ei ole irrallaan muusta yhteiskunnasta eikä teknologia sinänsä välttämättä tarkoita hyvää, jollei siihen liity yleisempää yhteiskunnallista muutosta.

Tulevaisuuden argentiinalaisille ja suomalaisille pitäisikin Realen mielestä opettaa nettiosaamista jo varhain: kuinka tietoa etsitään, mihin tietoon voi luottaa ja miten verkossa toimitaan vastuullisesti. Vastuullinen käytös verkossa ei tapahdu itsestään, minkä havainnon toki suomalaisiakin verkkokeskustelupalstoja seuraavat ovat huomanneet jo aikoja sitten.

Perttu Iso-Markku

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 23.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi