Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Invandrare från Zimbabwe i skuggan av fotbolls-VM - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 7.7.2010

Invandrare från Zimbabwe i skuggan av fotbolls-VM

Drömmen om ett bättre liv lockar tusentals ungdomar att ta sig illegalt från Zimbabwe till Sydafrika. Ofta möts de av en bister verklighet med människohandel eller utvisning.

Fotbolls-VM har gjort att världens blickar riktas mot Sydafrika. Tv visar skyskrapor, festliga arenor och moderna shoppingcenter. Detta hägrar också för många ungdomar i Zimbabwe.

Migrationen från Zimbabwe till det förmögnare grannlandet i söder är ingenting nytt i sig, men Zimbabwes ekonomiska krasch och instabila förhållanden har gjort att antalet utvandrare till Sydafrika dramatiskt har ökat.

Man uppskattar att ungefär tre miljoner invånare från Zimbabwe har gått över gränsen söderut sedan Zimbabwes ekonomi kollapsade – och de flesta har gjort det olagligt. Internationella arbetsorganisationen ILO tror att cirka 2500 barn och unga från Zimbabwe tar sig till Sydafrika varje månad.

De zimbabwiska migranternas problem har råkat i skymundan på grund av fotbolls-VM. Invandrare utan handlingar eller tillstånd löper stor risk för att hamna i sydafrikanska människohandlares klor, särskilt barn och ungdomar. Ofta hamnar de i en grå sektor som prostituerade, gatuhandlare eller säsongsarbetare på farmer.

Fånge hos gängen

Ndaizivei är 20 år gammal och hon tog sig till Sydafrika för två år sedan, utan sina föräldrars vetskap. Familjen hade inte råd att hålla henne i skola och framtidsutsikterna i hembyn var dåliga. Ndaizivei och hennes tre vänner fick lift med en smugglare.

De hade inga pengar men smugglaren lovade att de skulle kunna betala i form av arbete när de kom fram.

När de hade kommit över gränsen till Sydafrika omringades de av ett beväpnat gäng. Vid gränsen rör sig många kriminella gäng som lever på att röva bort invandrare som saknar tillstånd, för att använda dem som arbetskraft. Ndaizivei och henens vänner tillfångatogs och fördes till ett öde hus i den närbelägna staden Mesina.

Zimbabwelainen Ndaizivei ompelee Singer-koneella, kuva: Gladman Njanji / PlanNdaizivei från Zimbabwe hanterar en Singermaskin. Foto: Gladman Njanji/Plan

Under den följande månaden våldtog gängmedlemmarna flickorna gång på gång.

”Ibland tänkte vi ta livet av oss själva. Fly vågade vi inte för vi visste inte varifrån vi skulle ha fått mat” berättar Ndaizivei.

Grannarna befriade slutligen flickorna från det öde huset för de visste att det var människohandlare som höll till där. Polisen utvisade omedelbart Ndaizivei och hennes vänner till Zimbabwe.

Arbete utan lön

Många zimbabwier dör under resan till Sydafrika. Så höll det också på att gå för 19-åriga Victor. Han tog sig över floden Limpopo som flyter mellan de båda länderna tillsammans med en mängd andra utvandrare utan tillstånd.

Zimbabwelainen Victor hoitaa vuohia, kuva: Gladman Njanji / PlanZimbabwiern Victor sköter numera getter. Foto: Gladman Njanji/Plan

När de vandrade i bushen på jakt efter en farm där de kunde söka arbete anfölls de av en lejonflock. Många dog men Victor hann klättra upp i ett träd.

”Lejonen gav sig iväg först efter två dagar, säkert för att dricka” berättar han.

Victor och de andra som klarat sig tog sig till närmaste by och fick arbete på en vingård. I två månaders tid plockade Victor vindruvor.

För den första månaden fick han 40 euro i lön, men efter den andra månadens slut vägrade arbetsgivaren betala.

När Victor och de andra hotade gå sin väg kallade ägaren på polisen som utvisade dem till sitt hemland.

Getter ny karriär

När Victor återvände till sin hemby höll biståndsorganisationen Plan just på att inleda ett program där unga återvändande zimbabwier fick lära sig sköta getter och idka handel. Victor gick med i programmet.

”Om våra getter förökar sig kan vi kanske köpa kor eller gå på fler kurser. Då kan jag hjälpa min familj” säger Victor.

Också Ndaizivei hittade en ny karriär. Plan bekostar hennes studier till klädsömmerska i Nyanyadzis utbildningscenter. Efter en ettårig utbildning får hon en symaskin med vars hjälp hon kan grunda ett företag. Ndaizivei tänker sy skoluniformer.

Trots de ljusa framtidsplanerna tyngs hon av upplevelserna i Sydafrika. ”Jag kommer aldrig att glömma dem. Även om jag fick ett pass skulle jag aldrig kunna återvända till Sydafrika.”

Text: Iida Riekko
Intervjuer: Plan Zimbabwe

Skribenten arbetar med Plan Finlands informationsverksamhet.

Ndaizivei och Victor uppträder endast med sina förnamn av säkerhetsskäl.

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 7.7.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi