Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt jobb: Busschauffören i Sri Lanka - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 22.12.2010

Mitt jobb: Busschauffören i Sri Lanka

Maak Darmaala är 33 år gammal och bor i Kandy, Sri Lankas före detta huvudstad. Hans familj består av honom, hustrun och en liten pojke.

Sri Lanka_Maak Darmaala_Foto: Jaana PuustinenMaak Darmaala ville helst bo på landet därför att livet är billigare där än i staden. Foto: Jaana Puustinen.
Vad arbetar du med?

”Jag kör buss mellan Kandy och Sri Lankas huvudstad Colombo. Min arbetsdag börjar sex på morgonen och slutar tre på eftermiddagen. Om det är trafikstockning blir arbetsdagen längre. Jag jobbar sex dagar i veckan.”

Hur mycket får du i lön?

”Jag tjänar 400 euro i månaden. Jag får lön regelbundet. Arbetsgivaren betalar också min mat.”

Klarar du dig på din lön?

”Lönen räcker till ett normalt liv, men några underverk gör man inte med den. Vi bor hos min frus föräldrar men tänker bygga ett eget hus. Jag är den enda som försörjer vår familj.”

Varför gör du just det här arbetet?

”Förut var jag gårdskarl. När vårt barn föddes ville vi flytta till staden. Jag har gått i skola i 11 år och därefter tog jag körkort som berättigar till tunga fordon. Min pappa hade samma yrke.”

Tycker du om ditt arbete?

”Ja det gör jag, fast det är mycket hektiskt. Under en dag kör jag till Kandy och tillbaka till Colombo. Sträckan är 70 kilometer och det tar hela dagen. Bussarna kör ofta krockar eftersom tidtabellerna är så stränga.”

Har du flyttat för att få arbete, eller övervägt att göra det?

”Jag flyttade till Kandy för att få arbete. Nu skulle jag vilja flytta till landet för det är billigare att leva där än i en stad.”

 

Text Jaana Puustell

 

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang. 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi