Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt jobb: Textildesigner som njuter av skapandefrihet i Mexiko - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.11.2010

Mitt jobb: Textildesigner som njuter av skapandefrihet i Mexiko

Alexander Juárez, 24, bor och arbetar i Mitla och Oaxaca, Mexiko. Hans familj består av mamman, pappan och en bror.

Mexiko_Alexander Juárez_Foto: Jani SipiläAlexander Juárez njuter av sin frihet fast lönen får han oregelbundet. Foto: Jani Sipilä.
Vad arbetar du med?

”Jag arbetar som textildesigner och hantverkare. Jag hör till konstnärskollektivet Blackbox i Oaxaca och mina arbeten säljs i kollektivets affär, och i några andra affärer. Mitt arbete är oregelbundet: under turistsäsongen har mina arbeten bra åtgång men annars är det lugnare. Dessutom fungerar jag som valfunktionär i Oaxaca varje gång det är val, som nu.”

Hur mycket får du betalt?

”Jag får betalt enligt hur försäljningen går, alltså väldigt oregelbundet.”

Är det tillräckligt?

”Hela min familj arbetar i verkstaden hemma, där planerar och framställer vi produkterna. Men det räcker inte, utan alla utom mamma har också andra arbeten.”

Varför arbetar du med just det här?

”Min familj har varit hantverkare ända sedan mina farföräldrars tid. Under den ekonomiska krisen år 1994 blev vi tvungna att fara till kusten, till Puerto Escondido och sälja produkter till turisterna. Maskinerna blev kvar hemma och vi måste tillverka allt för hand. Då var jag åtta år och lärde mig hantera tråd och tyger när jag tillverkade armband åt turisterna. Sedan dess har jag tyckt om att planera och kombinera olika material.”

Tycker du om ditt arbete?

”Jag tycker mycket om det, speciellt därför att det inte är stressande. Jag kan arbeta när jag vill, också sent på natten. Jag får använda min fantasi och samtalen med kunder och kollegor ger mig idéer och hjälper mig att utveckla produkterna.”

Har du flyttat eller övervägt att flytta på grund av arbete?

”Jag bor i mitt hem i Mitla ungefär halva veckan och den andra halvan i Oaxaca där jag slutför mina arbeten. Jag har också övervägt att flytta till USA, därifrån kommer största delen av mina kunder. Resan dit är tyvärr väldigt dyr och det är svårt att få visum. Jag har inte heller tillräckligt med kontakter ännu. Och jag skulle inte vilja flytta för en längre tid.”

Vilket är ditt drömjobb?

”Helst av allt gör jag just det här, arbetar som textildesigner. Härnäst skulle jag kunna ägna mig åt bildkonst, och därefter snickeri, kanske också någon gång arbeta som tjänsteman.”

 

Text Silja Ylitalo

 

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi