Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun työni: Meksikolainen tekstiilisuunnittelija nauttii tekemisen vapaudesta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 24.11.2010

Minun työni: Meksikolainen tekstiilisuunnittelija nauttii tekemisen vapaudesta

Alexander Juárez, 24, asuu ja työskentelee Mitlassa ja Oaxacassa Meksikossa. Hänen perheeseensä kuuluvat äiti, isä ja veli.

Meksiko_Alexander Juárez_Kuva: Jani SipiläAlexander Juárez nauttii työnsä vapaudesta, mutta  palkka on epäsäännöllistä. Kuva: Jani Sipilä.
Mitä teet työksesi?

”Työskentelen tekstiilisuunnittelijana ja käsityöläisenä. Kuulun oaxacalaiseen Blackbox-taiteilijakollektiiviin, jonka liikkeessä töitäni myydään, muutaman muun myymälän ohella. Työni on epäsäännöllistä, turistikausina tuotteet myyvät hyvin, muulloin on hiljaisempaa. Lisäksi toimin vaalivirkailijana Oaxacassa aina kun on vaalit tulossa, kuten nyt.”

Paljonko saat työstäsi palkkaa?

”Saan palkkani myynnin mukaan, siis hyvin epäsäännöllisesti.” 

Riittääkö palkkasi elämiseen?

”Koko perheeni työskentelee käsityöpajassa kotonamme, jossa suunnittelemme ja valmistamme tuotteita. Se ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan kaikki äitiä lukuun ottamatta tekevät myös muita töitä.”

Miksi teet juuri tätä työtä?

”Perheeni on ollut käsityöläisiä isovanhemmistani lähtien. Talouskriisin aikaan vuonna 1994 jouduimme lähtemään rannikolle Puerto Escondidoon myymään tuotteita turisteille. Koneet jäivät kotiin, kaikki piti tehdä käsin. Tuolloin kahdeksanvuotiaana opin käsittelemään lankaa ja tekstiilejä, kun tein rannekoruja turisteille. Siitä lähtien minua on kiinnostanut eri materiaalien käyttö suunnittelu.”

Pidätkö työstäsi?

”Pidän työstäni kovasti, erityisesti koska se ei ole stressaavaa. Voin työskennellä milloin tahdon, vaikka myöhään yöllä. Saan käyttää mielikuvitustani, ja asiakkaiden ja kollegojen kanssa juttelu antaa ideoita ja auttaa kehittämään tuotteitani.”

Oletko muuttanut tai harkinnut muuttamista työn perässä?

”Asun noin puolet viikosta kotonani Mitlassa, puolet viikosta joudun asumaan Oaxacassa, jossa viimeistelen työni. Olen myös harkinnut muuttamista Yhdysvaltoihin, siellä on valtaosa asiakkaista. Matka on kuitenkin hyvin kallis, ja viisumin saaminen vaikeaa, eikä minulla vielä ole tarpeeksi kontakteja. En kuitenkaan haluaisi muuttaa pitkäksi aikaa.” 

Mikä on unelmatyösi?

”Mieluiten teen juuri tätä, työskentelen tekstiilisuunnittelijana. Seuraavaksi kiinnostavinta olisi kuvataide, sen jälkeen puusepän työt, ehkä myös jossain julkisessa virassa toimiminen.”

 

Teksti Silja Ylitalo

 

Minun työni -sarjan tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Työllä kehitystä -teema näkyy kaikessa ulkoministeriön kehitysviestinnän toiminnassa ja tapahtumissa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.11.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi