Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt jobb: Hembiträde i Nigeria - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 3.11.2010

Mitt jobb: Hembiträde i Nigeria

Sarah Haruna, 28, bor i förorten Maraba. Hon arbetar i Nigerias huvudstad Abuja på en halv timmes avstånd från sitt hem. Hennes familj består av en man och en treårig dotter. 

Nigeria_Sarah Haruma_Foto: Timo SipolaSarah Haruma vill arbeta i affärsvärlden. Foto: Timo Sipola.
Vad arbetar du med?

”Jag är hembiträde i ett privat hushåll hos en utlänning som är bosatt i Abuja. Jag arbetar fyra timmar om dagen fem dagar i veckan.”

Hur mycket får du i lön?

”Ungefär 100 euro i månaden. Enligt nigerianska mått är det ganska bra. Till mina arbetsförmåner hör en tjänstebostad, sjukvård och mediciner.”

Är din lön tillräcklig?

”Min man har heltidsarbete i fastighetsunderhållsbranschen och förtjänar 150 euro i månaden. Tillsammans räcker våra löner till. Pengarna går till boende, mat, kläder och dotterns skolgång.”

Varför arbetar du med just det här?

”Det är det enda arbetet som finns. Jag kommer från en fattig familj och min utbildning bestod av tolv år i grundskola. I Nigeria har största delen av befolkningen ingen chans att få arbete.”

Tycker du om ditt arbete?

”Ja. Jag värdesätter att jag har arbete. Jag arbetar i Nigerias tryggaste stad, där eliten bor, så det är tryggare på min arbetsplats än det är hemma. I vårt hus sker det väpnade rån ganska ofta.”

Har du flyttat eller övervägt att flytta på grund av arbete?

”Jag kommer från Kaduna i norr och flyttade hit år 2000 för att möjligheterna att få jobb här var bättre. Vid behov kan jag nog flytta igen, men inte bort från Nigeria.”

Vad är ditt drömjobb?

”Att arbeta i affärsvärlden, kanske i ett varuhus eller i en klädaffär.”

 

Text Timo Sipola  

 

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi