Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt jobb: Matglad kock i Shanghai - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 1.9.2010

Mitt jobb: Matglad kock i Shanghai

Lu Jian Ju, 42, arbetar i Shanghai.

Kiina_Lu Jian Ju_Foto: Ulrica HaglundLu Jian Ju drömmer om en egen restaurant. Foto: Ulrica Haglund.
Vad arbetar du med?

”Jag är kock på ett hotell. Jag har arbetat som kock i 24 år. Min arbetstid följer lagen, det vill säga åtta timmar per dag, fem dagar i veckan. Men ibland kan det bli övertid.”

Hur mycket lön får du för ditt arbete?

”Jag har bra lön, 1 800 euro i månaden. Den betalas regelbundet och jag äter lunch på arbetsplatsen.”

Går det att leva på lönen?

”Jag har inte familj så det går bra. Jag använder nästan hela min lön, efter att jag betalt hyra, räkningar och sådant, till att gå ut och äta. Det gör jag nästan varje dag. Ibland bjuder jag med mina föräldrar, annars vänner. Ofta hittar jag på nya recept medan jag provar andra restauranger, jag får en massa inspiration på det sättet. Jag gillar också att resa.”

Varför arbetar du med just det här?

”Det var mitt eget val. Jag började arbeta i ett restaurangkök genast efter skolan och hade turen att ha arbetsgivare som gav mig chanser, så jag arbetade mig upp och utbildade mig till kock. Arbetsetik är mycket viktigt för mig.”

Gillar du ditt jobb?

”Arbetsplatsen är ganska trygg, bara inte hotellet blir utan gäster och stänger. Men nu är det ingen risk för det, eftersom Shanghai World Expo just ska invigas (1 maj 2010) vilket gör att det kommer att vara fullbokat på alla hotell här i minst ett halvt år. Jag trivs med mitt arbete även om arbetstakten är mycket hård hela tiden, och ibland blir det så mycket övertid att jag bara hinner sova fem timmar. Pappersarbetet tar också en hel del tid.”

Har du flyttat eller övervägt att flytta på grund av arbete?

”Ännu har jag inte behövt flytta, och om jag gör det blir det antagligen att arbeta inom samma hotellkedja, som har hotell runt om i Asien. Bara i Shanghai kommer kedjan att bygga åtta nya hotell nästa år.”

Vad är ditt drömjobb?

”Att planera och tillreda både kinesisk och västerländsk mat, kanske i en egen restaurang.”

 

Text Ulrica Haglund

 

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi