Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt jobb: Fabriksarbetare i Liberia - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 18.8.2010

Mitt jobb: Fabriksarbetare i Liberia

Paul Mumu, 34, arbetar i en målfärgsfabrik i Liberias huvudstad Monrovia. Fabriken ligger i förorten Gardnersville, där Paul och hans familj (en fru och ett sexårigt barn) också bor.

Liberia_Paul Mumu_Foto: Hanna KoivistoPaul Mumu gillar sitt arbete men önskar att lönen var dubbelt så hög. Foto: Hanna Koivisto.
Vad arbetar du med?

”Jag är produktionsassistent på målfärgsfabriken Rainbow Paints. Till mina uppgifter hör att blanda färger, fylla färgburkar och föra dem till lagret. På vardagar räcker vårt arbete från halv nio till halv fem och på lördagar från halv nio till halv två.”

Hur mycket får du betalt?

”Jag tjänar cirka 60 euro per månad. Dessutom betalar arbetsgivaren hälsovården och förser oss med arbetskläder en gång om året.”

Är lönen tillräcklig?

”Min fru arbetar inte och min lön räcker långt ifrån till. Den borde räcka till mat och hyra, och skolgång för barnet. Jag skulle säga att 120 euro i månaden kan vara tillräckligt.”

Varför har du just det här arbetet?

”Det är verkligen ont om arbetsplatser i Liberia nu efter kriget. Men jag och min familj måste äta varje dag så jag är tvungen att ta det arbete som finns. Det här arbetet har jag därför att den ekonomiska situationen i Liberia är som den är.”

Tycker du om ditt arbete?

”Jo, men jag skulle önska högre lön. Och ibland skulle man gärna ha det lite lugnare på arbetsplatsen, så man inte gör så många misstag.”

Har du flyttat eller övervägt att flytta på grund av arbete?

”Nej.”

Vilket är ditt drömjobb?

”Helst skulle jag vara elektriker. Det tycker jag verkar mycket intressant, men jag har inte haft möjlighet att utbilda mig till det. Jag har bara grundutbildning.”

Vad tror du att du arbetar med om tio år?

”Det kan jag inte säga. Jag har ingen aning om vilka möjligheter som kommer emot.”

 

Text Hanna Koivisto

 

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi