Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mitt jobb: För Laos bästa - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 4.8.2010

Mitt jobb: För Laos bästa

Toula Phimmakong, 22, bor och arbetar i Laos huvudstad Vientiane. Hans familj består av pappan, mamman och fyra syskon.

Laos_Toula Phimmakong_Foto: Inka LeismaToula Phimmakong tänker åka till Australien för att studera business. Foto: Inka Leisma.
Vad arbetar du med?

”Jag slutade med mitt heldagsarbete vid ett mobiltelefonbolag för en tid sedan. Nu studerar jag på dagarna och undervisar i lao på kvällarna. På kvällar och veckoslut händer det också att jag hjälper min bror med att reparera luftkonditioneringsanläggningar.”

Hur mycket får du betalt?

”För språkundervisningen får jag 70 euro i veckan. För att reparera luftkonditionering får vi ungefär 150-400 euro i månaden.”

Är det tillräckligt?

”Jag är inte den enda som försörjer vår familj. Mina systrar och bröder arbetar också. Våra syskon från pappas förra äktenskap, som bor utomlands, hjälper oss också ekonomiskt. Mina föräldrar får statspension men utbetalningarna haltar ibland. Pengarna går bland annat åt till el-, telefon- och gasräkningar.”

Varför arbetar du med just det här?

”Undervisningsarbetet motsvarar inte min tekniska utbildning, och det gör inte heller reparationsarbetet. I Laos är det vanligt att man lär sig många yrken så man kan hjälpa sina familjer mer. Varje familjemedlem har ett ansvar.”

Tycker du om ditt arbete?

”Jag tycker mycket om det! Jag njuter av att kunna lära utlänningar någonting om mitt lands kultur, och samtidigt lära mig lite om deras. Det bästa med mitt jobb är att möta olike människor och nationaliteter.”

Har du flyttat eller övervägt att flytta på grund av arbete?

”Först vill jag klara av studierna, och sedan koncentrera mig på arbete. Studiemöjligheterna i Laos är ganska begränsade så jag tänker åka till Australien för att studera business. Efter det vill jag komma tillbaka, arbeta för statsförvaltningen eller grunda ett eget företag – eller gör bägge delarna. Jag är beredd att jobba hårt och grunda ett företag, även om jag är tvungen att arbeta på annat håll samtidigt.”

Vilket är ditt drömjobb?

”Jag vill hjälpa mitt land att utvecklas, men samtidigt vet jag att jag måste tjäna pengar för att stödja familjen. Utan pengar kan jag inte stödja dem.”

 

Text Inka Leisma

 

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 29.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi