Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun työni: Laosin parhaaksi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.8.2010

Minun työni: Laosin parhaaksi

Toula Phimmakong, 22, asuu ja työskentelee Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Hänen perheeseensä kuuluvat isä, äiti ja neljä sisarusta.

Laos_Toula Phimmakong_Kuva: Inka LeismaLaosilainen Toula Phimmakong tähtää Australiaan opiskelemaan. Kuva: Inka Leisma

Mitä teet työksesi?

”Lopetin jokin aika sitten täysipäiväsessä työssäni matkapuhelinyhtiössä. Nyt opiskelen päivisin ja opetan laon kieltä iltaisin. Joskus iltaisin ja viikonloppuisin autan myös veljeäni ilmastointilaitteiden korjaamisessa.”

Paljonko saat työstäsi palkkaa?

”Opetustyöstä saan keskimäärin 70 euroa viikossa. Ilmastointilaitteiden korjaamisesta saamme noin 150–400 euroa kuukaudessa.”

Riittääkö palkkasi elämiseen?

”En ole perheemme ainoa elättäjä. Siskoni ja veljeni tekevät myös töitä. Isän edellisessä avioliitossa syntyneet, ulkomailla asuvat sisarukset tukevat meitä myös taloudellisesti. Vanhempani saavat valtion eläkettä, mutta sen maksatus on joskus hieman epävarmaa. Rahaa kuluu esimerkiksi sähkö-, puhelin- ja kaasulaskuun.”

Miksi teet juuri tätä työtä?

”Opetustyö ei vastaa teknisen alan koulutustani, ei myöskään ilmastointilaitteiden korjaaminen. Laosissa opettelemme usein tekemään monia asioita, jotta voimme tukea perheitämme paremmin. Jokaisella perheenjäsenellä on oma vastuunsa.”

Pidätkö työstäsi? 

”Pidän työstäni kovasti. Nautin siitä, että voin opettaa Laosiin tuleville ulkomaalaisille jotain maani kulttuurista ja samalla oppia jotain oppilaideni kulttuureista. Parasta työssäni on erilaisten ihmisten ja kansallisuuksien kohtaaminen.”

Oletko muuttanut tai harkinnut muuttamista työn perässä?

”Haluan hoitaa opiskelut ensin pois alta, ja sitten keskittyä paremmin työntekoon. Laosissa opiskelumahdollisuudet ovat aika rajalliset, joten aion lähteä Australiaan opiskelemaan liiketoimintaa. Sen jälkeen haluan tulla takaisin, aloittaa työnteon valtionhallinnossa tai perustaa oman yrityksen – tai tehdä molemmat. Olen valmis tekemään paljon töitä ja perustamaan oman yrityksen, vaikka kävisinkin päivätöissä.”

Mikä on unelmatyösi?

”Haluan auttaa omaa maatani kehittymään, ja samalla tiedän, että oman perheeni tukemiseksi minun on ansaittava rahaa. Ilman rahaa en voi tukea perhettäni.”

 

Teksti: Inka Leisma

Minun työni -sarjan tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Työllä kehitystä -teema näkyy vuoden 2010 aikana kaikessa ulkoministeriön kehitysviestinnän toiminnassa ja tapahtumissa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.2.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi