Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun työni: Luonto-oppaana Meksikossa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 21.7.2010

Minun työni: Luonto-oppaana Meksikossa

Leonel Bautista, 28, asuu ja työskentelee Capulálpam de Méndezissä, Sierra Norten vuoristossa Meksikossa. Hänen perheeseensä kuuluvat äiti, isä ja kuusi veljeä.

Meksiko_Leonel Bautista_Kuva: Jani SipiläMeksikolainen Leonel Bautista työskentelee luonto-oppaana Sierra Norten vuoristossa. Kuva: Jani Sipilä
Mitä teet työksesi?
 

”Työskentelen luonto-oppaana kyläyhteisömme ekoturismihankkeessa. Työmäärä vaihtelee, joskus päivät venyvät pitkiksi, joskus taas töitä ei ole tarpeeksi. Siksi työskentelen myös muualla, esimerkiksi muurarina. Veljieni kanssa viljelen perheen maissi- ja papupeltoja.”

Paljonko saat työstäsi palkkaa?

”Saan opastuksista on 13–50 euroa viikossa.”

Riittääkö palkkasi elämiseen?

”Kyllä, kun osa ruoasta tulee omalta pellolta. Kaksi veljeäni on jo naimisissa ja muuttanut pois kotoa. Meistä kotona asuvista kaksi nuorinta käy koulua, ja me kolme teemme töitä. Isäni on jo tehnyt osuutensa pellolla ja kaivoksessa, nyt on meidän vuoromme.”

Miksi teet juuri tätä työtä?
 

”Kyläneuvosto pyysi minua ja veljeäni oppaaksi, ja saimme perehdytyksen työhön. Opin jo lapsena paljon kasveista ja luonnosta äidiltäni, isäni taas opetti minut tuntemaan metsän polut ja vuoristoreitit. Olisin halunnut opiskella, mutta koska olen vanhin lapsi, minun oli mentävä lukion jälkeen töihin. Muilla veljilläni olisi ollut mahdollisuus kouluttautua, mutta he eivät halunneet.”

Pidätkö työstäsi?

”Kyllä. Aluksi se tuntui leikiltä, koska teen tätä omasta halustani.  Opin uusia asioita, ja saan jakaa tietojani. Opin tuntemaan ihmisiä kaikkialta maailmasta. On mukavaa, kun ihmiset ovat tyytyväisiä opastuksiini ja suosittelevat minua muille.”

Oletko muuttanut tai harkinnut muuttamista työn perässä?

”Kolme vuotta sitten minun piti muuttaa Sierra Surin vuoristoon tekemään metsäinventaariota. Se oli kurja mutta hyödyllinen vuosi. Opin pesemään pyykkini ja laittamaan ruokani. Monet ovat lähteneet Yhdysvaltoihin, mutta olen nähnyt, kuinka he tuhlaavat kaiken tienaamansa ja tulevat takaisin samanlaisina kuin lähtivät. Mitä enemmän on rahaa, sitä enemmän kuluttaa. Minusta se ei ole hyvää elämää.”

Mikä on unelmatyösi?

”Tämä. Toivon vain, että hanke kasvaa ja saan enemmän töitä, sillä viime aikoina olen alkanut miettiä oman perheen perustamista, eivätkä tämänhetkiset tuloni riitä siihen.”

 

Teksti Silja Ylitalo


Minun työni -sarjan tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Työllä kehitystä -teema näkyy vuoden 2010 aikana kaikessa ulkoministeriön kehitysviestinnän toiminnassa ja tapahtumissa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.7.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi