Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Jemen: Alla fattiga blir inte terrorister - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.6.2010

Jemen: Alla fattiga blir inte terrorister

Jemen är inte bara en kuvös för terrorister. I landet fungerar tusentals frivilligorganisationer som eftersträvar mänskliga rättigheter och demokrati, berättar jemeniten Abdulmajid Al-Fahed.

Abdulmajid Al-Fahed, foto: Tiina Kirkas”Jemens regering borde lägga fram en klar och tydlig plan för utvecklingen av landet”, kräver Abdulmajid Al-Fahed som är ordförande för den jemenitiska organisationen Civic Foundation for Democratic Initiatives. Foto: Tiina Kirkas

För ett par tusen år sedan bedrevs livlig handel med kryddor i den södra delen av Arabiska halvön. Romarna kallade det som idag är Jemen för det lyckliga Arabien, Arabia Felix.

Idag är Jemen känt som en av världens fattigaste stater och tillhåll för terroristnätverket Al-Qaida. Landets regering försöker nu rensa Jemen med hjälp av det internationella samfundet.

Men enbart fattigdom gör inte människor till terrorister.

”Största delen av extremisterna är sådana som fått både god mat och utbildning” påpekar Abdulmajid Al-Fahed, som är ordförande för den jemenitiska organisationen Civic Foundation for Democratic Initiatives. Han besökte Helsingfors i början av juni på inbjudan av Crisis Management Initiative (CMI).

Regeringen har också att bemöta stammar som strider med varandra, rebellerna i norr och separatisterna i söder.

Följden är att det förekommer mycket våld och död i Jemen. Många är evakuerade och samtidigt ska man ta hand om tiotusentals flyktingar från Afrikas horn. Det råder brist på vatten, och landets viktigaste inkomstkälla, oljan, hotar att sina inom de närmaste åren.

Hälften av Jemens arbetsföra invånare är arbetslösa, och man uppskattar att befolkningen som nu består av 24 miljoner människor kommer att fördubblas på cirka tjugo år.

Fattigdomen, våldsspiralen och landets geografiska läge har gjort det till ett centrum för smuggling.

Al-Fahed säger att i Jemens virrvarr av problem påverkas allting av allting.

”Korruptionen och den dåliga förvaltningen gör inte att folkets förtroende för landets regering ökar. Därför tar de inte regeringens kampanjer för familjeplanering på allvar, till exempel.” 

Jemens medborgarsamhälle behöver stöd

Men det händer goda saker i Jemen också. Där verkar till exempel kring sju tusen friviligorganisationer, av vilka ett par tusen koncentrerar sig på demokrati och förbättring av mänskliga rättigheter, berättar Abdulmajid Al-Fahed.

”Jämfört med andra arabländer får organisationerna verka relativt fritt, bara de inte motsätter sig regeringens politik. Majoriteten av organisationerna får understöd utomlands ifrån, framför allt av FN-systemet, USA och Europa.”

Annars är Jemen inte någon favorit bland biståndsgivare, fast det enligt Al-Fahed finns efterfrågan på utländskt stöd i nuläget.

”Att förstärka Jemens medborgarsamhälle är viktigt, oberoende av vad regeringen håller på med.” 

Tiina Kirkas

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 11.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi