Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Israel/Palestina: Utslängd på gatan - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.6.2010

BEFOLKNING OCH UTVECKLING

Israel/Palestina: Utslängd på gatan

Israeliska bosättare har flyttat in i familjen Al Kurds hus i östra Jerusalem. Området Sheikh Jarrah har blivit en brännpunkt i konflikten mellan israeler och palestinier.

Nabil Al Kurd löser korsord i tältet i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Han tillhör tolv personers familjen Al Kurd, som nu är granne med israeliska bosättare. Det var den första december 2009 som bosättarna, eskorterade av polis, tog över huset.

”De ville ha ett land utan folk, men vi fanns här. Vi levde till och med tillsammans innan 1948”, säger Nabil Al Kurd.

Sheikh Jarrah är ett palestinskt område med cirka 2 700 invånare. Det har med sitt strategiska läge blivit ett område där israeliska bosättarorganisationer jobbat hårt för att etablera sig.

Runt 500 människor från 28 palestinska familjer är hotade att vräkas från sina hem. Alla är ättlingar till de palestinier som fördrevs under kriget 1948. Tre av familjerna är redan nu utslängda på gatan. Ytterligare åtta är kallade till domstol och väntar på domstolens avgörande.

Men Sheikh Jarrah är bara ett av de hotade områdena. Det är framförallt tre viktiga och strategiska områden runt gamla staden där konflikten är mest påtaglig: Sheikh Jarrah norrut, Silwan söderut och Olivberget till öster.

Det finns ett mönster i tvångsvräkningarna och husrivningarna. Bostadskomplex för bosättare byggs i hjärtat av de palestinska områdena och en länk håller på att skapas mellan judiska västra Jerusalem, bosättningarna i östra Jerusalem och bosättningarna på Västbanken.

Med tiden kommer denna utveckling att allt mer isolera de palestinska områdena, ytterligare skära av dem från Västbanken och således fortsätta att försvaga deras sociala och ekonomiska länk.

”Det är en medveten plan att skapa judiska samhällen inne i palestinska bostadsområden. Planen är större än att bara vräka enskilda palestinska familjer från deras hem. Det är ett stort och långsiktigt projekt: Jerusalem ska tillhöra judar och endast judar”, påpekar Sarit Michaelli från den israeliska människorättsorganisationen B’TSELEM.

Lovat av Gud

Grannhuset till familjen Al Kurd är ett av de åtta som väntar på besked från den israeliska högsta domstolen.

Några meter bort sitter delar av familjen Al Ghawi och äter. Vid vägen står huset, som de maskerade israeliska militärerna stormade. Familjen vräktes klockan fem på morgonen den tredje augusti 2009. Fem bosättarfamiljer bor numera i samma hus.

I tältet inne på Al Kurds tomt sitter Nabil tillsammans med vännen Mohammed.

”Vi har slutat göra fysiskt motstånd när de (bosättarna) provocerar och attackerar oss. Det slutar ändå alltid med att det är vi som polisen tar in till stationen. Det är helt enkelt kontraproduktivt”, säger Mohammed.

Tidigare under dagen har inga bosättare synts till, men nu börjar åter pojkar och unga män dyka upp. En ung rödlätt tonåring med mörkblonda hårlockar står och rättar till de israeliska flaggorna på väggen.

Han förklarar sin och sina kamraters rätt till huset de tagit.

”Det står i Bibeln att Gud lovat oss Israel och eftersom huset står här har vi också rätten till det. Alla araber vill döda oss så vi måste ju försvara oss.”

En lite äldre man kommer nu fram.

”Det finns dokument som visar att det var judar som ägde marken här innan araberna kom hit. Det har Israels Högsta Domstol slagit fast. Därför har vi rätten att återvända till denna mark.”

Israeliska judar hävdar rätten till land i östra Jerusalem de säger sig ha ägt före 1948. Däremot kan palestinier inte göra samma anspråk på sina före detta hus i västra Jerusalem. Nyöppnade turkiska arkiv från den osmanska eran visar dessutom att de judar som bodde i Sheikh Jarrah före 1948 inte ägde, utan endast hyrde marken.

”Det är egentligen helt irrelevant vilka som ägde vad och när innan 1948 eftersom östra Jerusalem nu är ockuperat område. Ockuperat område faller under (fjärde) Genèvekonventionen (artikel 49) vilket betyder att ockupationsmakten inte får flytta sin egen befolkning till de ockuperade områdena. Det bryter mot internationell rätt”, poängterar Sarit Michaelli från B’TSELEM.

Det sista kolonialkriget

Det är återigen fredag och demonstration i Sheikh Jarrah. Gatan ner mot husen är avstängd och ingen släpps in förutom de boende i området. Sedan sex månader tillbaka håller man varje fredag demonstrationer mot de illegala bosättningarna.

 Israeliska aktivister med dreadlocks, Knessets förra talman Avraham Burg, judiska fredsaktivister i kippa och araber från området är samlade. Uppe på kullen sitter kravallpoliser och iakttar folksamlingen medan böneutroparen kallar till bön från moskén lite längre bort.

De runt trehundra demonstranterna, majoriteten israeliska judar, håller plakat som säger: Sheikh Jarrah är Palestina!Stoppa bosättningarna i Sheikh Jarrah!

Obama! Frys bosättningarna i Sheikh Jarrah!

När demonstrationen är över lättar polisen på avspärrningarna. Några av de kvarvarande demonstranterna sitter nu inne på familjen Al Kurds tomt och samtalar stillsamt. Inne i tältet sitter Nabil Al Kurd och Saleh Diab och diskuterar med israeliska fredsaktivister.

”Det handlar inte om att de är judar eller att vi palestinier är kristna och muslimer men vissa har intresset av att använda religionen som ursäkt. Det handlar om land. Detta är det sista kolonialkriget”, säger Nabil.

Det blir tyst i tältet för en stund. Utanför brinner elden. Den hålls levande av familjen Al Kurds möbler, sönderslagna av israelisk polis när de tidigare stormade huset.

Medan elden sprakar hörs de unga bosättarna prata några meter bort.

”Jag arbetar tillsammans med israeler för detta är mitt liv och deras liv. Det är här våra barn ska växa upp. Vi har inget annat val”, säger Diab.

Tillräckligt med plats

Nästa dag sitter Saleh Diab i sitt vardagsrum och tittar på tv.

”Här finns tillräckligt med plats för alla. Så länge de inte tar mitt hem”, säger han.

Utanför hörs kvinnor som skriker. Återigen är det bråk mellan grannfamiljen Al Kurd och bosättarna. Polisen är ännu en gång på plats.

”Israelerna hör bara om hur vi araber är terrorister. När de kommer hit och hälsar på finner de till sin stora förvåning att vi är vanliga familjer som vill leva i fred och låta våra barn växa upp i en trygg och säker miljö. De upptäcker att vi är som de helt enkelt.”

Ibland måste även det mest självklara sägas.

 

Text Jesper Klemedsson

Skribenten är fotojournalist bosatt i Libanon.

 

(Kehitys-Utveckling 2.2010)

 

Sheikh Jarrah

Sheikh Jarrah har blivit internationellt uppmärksammat då det blivit en brännpunkt i konflikten mellan israeliska bosättare och palestinierna i staden.

Idag är runt 60 palestinier, varav 20 barn, från de tre familjerna Al Kurd,Hanoun och Al Ghawi vräkta från sina hem. Israeliska bosättare har istället flyttat in. Ytterligare åtta palestinska familjer väntar i skrivande stund på domstolens uttalande.

Familjerna i Sheikh Jarrah är flyktingar från år 1948 då de fördrevs från delar av landet som nu är Israel.

Genom stöd från FN och Jordanien, som vid den här tidpunkten kontrollerade Jerusalem, byggdes år 1956 de nu omtvistade husen åt familjerna. Sedan 1972 har israeliska bosättare arbetat hårt för att etablera en större närvaro i området.

Under år 1982 började israeliska bosättarorganisationer kräva hyra av de palestinska familjerna efter att bosättare juridiskt erkänts som ägare av marken.

Den första vräkningsorden utfärdades år 1999. Med vräkningsordern som stöd vräktes familjerna Hanoun och Al Ghawi i februari 2002. Den israeliska högsta domstolen kunde senare konstatera att bosättarnas äganderätt inte kunde styrkas och de två familjerna kunde återvända till sina respektive hem.

Nästa vräkning följde i november 2008 när delar av familjen Al Kurd vräktes från sitt hus. I augusti 2009 vräktes familjerna Hanoun och Al Ghawi för andra gången, nu permanent. Sedan den 1 december 2009 ockuperas ena halvan av familjen Al Kurds andra hus av israeliska bosättare.

Vräkningarna har blivit hårt kritiserade av FN, USA och Europeiska unionen eftersom de bryter mot internationell rätt då vräkningarna sker på ockuperad mark. Fjärde Genèvekonventionen, artikel 49 säger att ockupationsmakten är förbjuden att flytta sin egen befolkning in på ockuperat område.

 

Skriv ut Dela

Uppdaterat 7.6.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi