Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Orjat odottavat vapautumista Mauritaniassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.6.2010

Orjat odottavat vapautumista Mauritaniassa

Ihmisoikeusjärjestö arvioi, että jopa viidennes Mauritanian väestöstä elää edelleen orjuudessa.

Mauritanian orjuuden vastainen liike sai kolme vuotta sitten vihdoin haluamansa: maahan hyväksyttiin orjuuden kriminalisoiva laki.

Todellisuudessa vuosisatoja vanha perinne jatkuu edelleen.

Boubacar Ould MohammedBoubacar Ould Mohammed

”Meille on kerrottu tuoreista tapauksista syrjäseuduilla Mauritanian ja Malin rajalla, jossa lapsia on annettu häälahjoina palvelijoiksi ja joissa orjana oleva nainen on kieltäytynyt naimisiin menosta, jolloin hänen tyttärensä on annettu hänen sijastaan vaimoksi”, kertoo SOS Esclaves -järjestön pääsihteeri Boubacar Ould Mohammed.

Järjestö on taistellut orjuutta vastaan 1990-luvulta lähtien, aluksi maan alla, mutta viimeiset viisi viime vuotta laillisena järjestönä. Viime vuosina se on onnistunut myös auttamaan joitakin vapautuneita tai omistajiltaan karanneita orjia pääsemään jaloilleen.

”Yleensä he tulevat pääkaupunkiin Nouakchottiin tyhjin käsin ja ilman koulutusta. He eivät osaa laskea tai lukea. Monet eivät osaa edes pestä autoa tai tehdä tavallisia kotitöitä, mikä auttaisi selviytymään”, Ould Mohammed kertoo.

Naiset kärsivät
eniten

Britannialainen Anti-slavery Organisation arvioi, että lähes viidesosa mauritanialaisista elää edelleen orjuudessa. Miehet paimentavat yleensä karjaa tai työskentelevät isäntiensä pelloilla. Naiset huolehtivat raskaista kotitöistä, hakevat vettä ja polttopuita, kantavat teltat, tekevät ruuan, pesevät pyykin ja hoitavat omistajansa lapset. Heidän ei useinkaan anneta poistua isäntiensä talosta ja moni joutuu raiskauksen uhriksi.

Isäntä päättää myös siitä, minkä ikäisinä ja keiden kanssa naiset menevät naimisiin. Lapset ovat automaattisesti isännän omaisuutta.

”Naiset ja tytöt ovat kaikkein haavoittuvimpia. He kohtaavat orjuudessa kaksinkertaista syrjintää: ensin kastinsa ja sitten sukupuolensa takia, järjestö toteaa.

Uskonto ja taloudellinen riippuvuus
pitävät kahleissa

SOS Esclavesin perustaja, entinen orja Boubacar Messaoud sanoo, että vaikkei orjia pidetä kahleissa, heitä kontrolloidaan taloudellisen riippuvuuden ja väärän islamin opetuksen kautta.

”Kun olin nuori, eräs uskonnollinen johtaja kertoi minulle nähneensä unen, jossa tapasi kuolleen orjan hengen. Henki oli puoliksi tulessa ja puoliksi jäässä ja kertoi, että tila oli ikuinen rangaistus siitä, että hän oli kunnioittanut jumalaa enemmän kuin isäntäänsä.

Messaoud valittaa, että orjuudesta on tullut Mauritaniassa täysin normaalia. Orjat tuntevat ainoastaan isäntänsä ja ovat alistuneita tilanteeseensa. Isännät puolestaan uskottelevat itselleen, että jumala on antanut heille oikeuden pitää orjia.

”Tietenkin he ymmärtävät myös taloudelliset edut.”

Ould Mohammed kertoo, että side entiseen omistajaan pysyy usein vahvana vapautumisenkin jälkeen.

”Monet entiset orjat tai heidän jälkeläisensä palaavat vuosikymmentenkin jälkeen takaisin omistajaperheisiinsä, kun heillä ei ole rahaa.”

Syrjintä jatkuu vapautumisen
jälkeen

Suuri osa entisistä orjista päätyy pääkaupungin kaduille kerjäämään.

”Entinen orja ei saa mitään. Jos hän oli paimen, hän ei saa lampaita. Yleensä hänet myös häädetään maatilkulta, jolla hän on asunut koko elämänsä”, Ould Mohammad selittää.

Vaikka vapautunut orja saisikin jäädä, perinnönjaossa saattaa ilmetä yllätyksiä. SOS Esclaves kertoo auttavansa parhaillaan naista, joka peri äidiltään karjaa. Pian äidin entinen omistaja ilmestyi paikalle ja vei karjan mukanaan.

”Olemme vieneet asian National Commitee of Human Rightsiin, mutta toistaiseksi sieltä ei ole tullut päätöstä.”

Miehet päätyvät usein yövahdeiksi tai kantamaan tavaroita, naiset kotitaloustöihin. Osa ajautuu prostituoiduiksi. Edes koulutus ei takaa menestystä. Maan johtopaikoilla haratineja, "orjakastiin kuuluvia", ei juuri ole, vaikka he ovatkin maan suurin etninen ryhmä.

”Vaikka orjuus onkin osaksi hävinnyt, se on muuttunut kastijärjestelmäksi. Syrjintä jatkuu”, Ould Mohammed huokaa.

Hanna Koivisto 

Orjuudella on Mauritaniassa pitkät perinteet

”Ensimmäiset orjat tulivat Mauritaniaan vuosisatoja sitten etelästä, josta arabi-berberikansa sieppasi heidät sotaretkillään.

”Mauritaniassa on runsaat 3 miljoonaa asukasta. Heistä lähes joka viidennen arvioidaan elävän orjuudessa. Orjia on etenkin Mauritanian maaseudulla, jossa sitä pidetään osana perinteistä kulttuuria.

”Mauritanian perustuslakiin sisällytettiin kansainvälisen ihmisoikeusjulistuksen periaatteet heti sen jälkeen, kun maa itsenäistyi Ranskan alaisuudesta 60 vuotta sitten. Orjuuden kriminalisoiva laki tuli voimaan kuitenkin vasta vuonna 2007, kun maan ensimmäinen demokraattisin vaalein valittu presidentti Sidi Ould Cheikh Abdallahi myönsi orjuuden olemassa olon ja orjuuden kriminalisoiva laki hyväksyttiin parlamentissa. Vuotta myöhemmin siviilihallinto syrjäytettiin sotilasvallankaappauksella.

”Lain mukaan orjuuttamisesta voi saada enimmillään kymmenen vuotta vankeutta ja orjuuden tukemisesta voidaan tuomita jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Lisäksi laki lupaa rahallista apua orjuudesta vapautetuille.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa

Päivitetty 4.6.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi