Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Perun ikäihmiset harrastavat nettiä ja taijia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 26.5.2010

Perun ikäihmiset harrastavat nettiä ja taijia

“Ikä on lahja, joka todistaa, että olet elänyt”, julisti kyltti ikäihmisten marssilla Perun Trujillossa huhtikuussa. Tapahtuma oli osa suomalaisen Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestön tukemaa kehitysyhteistyöhanketta, jonka tarkoituksena on parantaa trujillolaisvanhusten terveyttä ja toimintakykyä.

”Peru on maa, jossa monet asiat on jo saatu kohdalleen. Esimerkiksi lasten terveyden eteen on tehty paljon työtä ja tuberkuloosin hävittämisessä ollaan voiton puolella. Vanhusten asema on yksi seuraavista ongelmista, joihin pitää vaikuttaa, kertoo Lääkärin sosiaalisen vastuun (LSV) hankevastuuhenkilö Niina Markkula.

LSV tukee maan pohjoisosissa sijaitsevassa Trujillossa paikallisia järjestöjä, jotka järjestävät yli 60-vuotiaille tarkoitettuja kursseja sekä kouluttavat vanhusten terveyteen erikoistuvia ammattilaisia.

Ikäihmiset marssivat
stadionille

Kursseilla ikäihmisille on tarjolla muun muassa helmikirjontaa, kansantanssia, internetin käytön opetusta ja taiji-liikuntaa.

“Kultainen ikä vaatii ymmärrystäsi ja kärsivällisyyttäsi” ja “Ikä on lahja, joka todistaa, että olet elänyt”, lukee Trujillon ikäihmisten marssin kylteissä. Kuva: Sebastián Peña“Kultainen ikä vaatii ymmärrystäsi ja kärsivällisyyttäsi” ja “Ikä on lahja, joka todistaa, että olet elänyt”, lukee Trujillon ikäihmisten marssin kylteissä. Kuva: Sebastián Peña

”Osalla kursseista valmistetaan esimerkiksi pehmoleluja ja leivonnaisia, joita vanhukset voivat myydä. Kurssit lisäävät vanhusten toimintakykyä pitämällä sormet ja mielen virkeinä”, Markkula kertoo.

Tarkoituksena on järjestää myös tapahtumia, joissa lisätään ymmärrystä vanhusten terveydestä ja hyvinvoinnista. Yksi niistä oli huhtikuussa ikäihmisten järjestön APROPAMin järjestämä Hyvinvointia vanhuksille -viikko. Ohjelmaan kuului muun muassa luentoja, ilmaisia lääkäri-, hammaslääkäri-, psykologi- ja lakimiesvastaanottoja sekä vanhusten marssi stadionille, jossa he osallistuivat tanssinäytökseen.

”Ilahduttavaa on, että vanhukset itse suunnittelivat itsehoito- ja taiji-kurssien sekä muiden kurssien järjestämistä myös köyhemmillä slummialueilla”, Markkula kertoo.

Toinen LSV:n tukeman hankkeen osista on terveydenhuollon ammattilaisten kouluttaminen. Markkulan mukaan terveydenhuoltojärjestelmä on Perussa hauras eikä vanhusten terveydenhuollon osaamista ole riittävästi.

Puolitoista vuotta kestävässä ohjelmassa koulutetaan vanhuksiin erikoistuvia terveydenhuoltoalan ammattilaisia sekä maallikoita, jotka kurssittavat myöhemmin vanhuksia itseään.

Kehitysmaiden väestö
ikääntyy

Vanhusten tukeminen Perussa on tärkeää, sillä vaikka maa on jo alemman keskitulotason maiden joukossa, se ei ole päässyt kokonaan eroon köyhyydestä, joka koskettaa myös vanhuksia.  

Trujillon ikäihmiset marssilla. Kuva: Sebastián PeñaTrujillon ikäihmisten hyvinvointiviikon järjesti seniorijärjestö APROPAM. Sen hanke on tarkoitettu yli 60-vuotiaille – monet ovat siis länsimaiden mittapuulla pikemminkin keski-ikäisiä. Kuva: Sebastián Peña

Niina Markkula kertoo, että esimerkiksi LSV:n kohdekaupungissa Trujillossa vain kolmasosa vanhuksista saa eläkettä. Kolmasosa käy töissä ja kolmasosalla ei ole lainkaan pysyviä tuloja. 700 000 asukkaan kaupungissa on vain yksi vanhainkoti.

“Yli 90 prosenttia vanhuksista asuu perheidensä luona. Yleensä tyttäret hoitavat vanhempiaan. Vanhainkoti ei ole toivottu ratkaisu, vaan sitä pidetään enemmänkin köyhäintalona”, Markkula kertoo.

Tilanne on tyypillinen myös muualla kehittyvässä maailmassa: vanhukset kuuluvat köyhimpien ja heikoimmassa asemassa olevien joukkoon.

Vain muutama prosentti kehitysmaiden vanhuksista saa eläkettä. Useimmat tekevät töitä niin kauan kuin pystyvät, minkä jälkeen perhe – jos sellaista on – huolehtii heistä. Monet kokevat väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, sillä monesti vanhukset nähdään taakkana.

Tiedon ja lukutaidon puute pahentaa ongelmaa. Nykyisin myös perhekoon pieneneminen, muuttoliike ja hiv-pandemia vaikuttavat siihen, että perheiden tuki vanhuksille on heikkenemässä.

Tulevaisuudessa ongelma korostuu entisestään, sillä väestö ikääntyy nopeasti. Kehitysmaissa asuu nyt noin 500 miljoonaa yli 60-vuotiasta, mutta vuoteen 2050 mennessä heidän määränsä voi YK:n mukaan kasvaa jopa 1,7 miljardiin.

Teija Laakso / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi