Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maanviljelijät voittivat metsämafian Perussa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.5.2010

Maanviljelijät voittivat metsämafian Perussa

Perulaiset maanviljelijät saivat suojeltua vesilähteenään toimivan metsän puunhakkaajien vastustuksesta huolimatta. Suomen tuki auttoi taistelussa, jossa viljelijöitä uhkasi kymmenen vuoden linnatuomio.

Pucacacan kylän asukkaat ovat tyytyväisiä onnistuttuaan pitkässä taistelussa. He perustivat yhdistyksen viljelystensä yläpuolisilla kukkuloilla sijaitsevan metsän suojelemiseksi jo vuonna 2004, sen jälkeen kun sinne oli tunkeutunut laittomia puunhakkaajia.

Ojos de Agua -yhdistyksen jäsenet, kuva: Ari RouvinenOjos de Agua -yhdistyksen jäsenet ovat tyytyväisiä voitettuaan taistelun puunhakkaajia vastaan. Yhdistyksen puheenjohtaja Hugo Vasquezin (oik.) mukaan heistä on tullut esimerkki ympäristön suojelussa. Kuva: Ari Rouvinen

Julkisessa omistuksessa oleva metsä San Martinin läänissä Andien itäpuolella on viljelijöille elintärkeä vuorilla satavan veden välivarastona.

 ”Puunhakkaajat saivat metsästä tuottoa sijoittamatta siihen mitään, kun taas me viljelijät elämme kädestä suuhun. Haluamme, että vettä riittää myös lapsillemme”, kertoo ”Ojos de Agua” -yhdistyksen puheenjohtaja Hugo Vasquez.

Vaikea taistelu firmoja
ja virkamiehiä vastaan

Yhdistys oli esittänyt metsää viralliseksi suojelualueeksi. Kun vetoomukset viranomaisille laittoman puunhakkuun lopettamiseksi eivät auttaneet, viljelijät asettivat metsään vartiointiryhmiä. He eivät käyttäneet väkivaltaa.

Tällöin vastapuoli haastoi viljelijät oikeuteen. Heitä peloteltiin lakimetkuilla ja tappouhkauksilla. Yhdistys yritettiin hajottaa.

Kyläläiset kertovat ”metsämafiasta”, johon kuuluu puufirmoja ja korruptoituneita virkamiehiä. Viljelijöiden mukaan metsänomistusoikeutensa väärennettyyn asiakirjaan perustanut henkilö oli myynyt puuta laittoman puufirman urakoitsijalle, joka oli toiminut aiemmin paikallisena metsäviranomaisena tehtävänään puunhakkuun valvonta.

Viittä viljelijää vastaan nostettiin syyte palmunlehtien varkaudesta myyjän ”omistamilta” mailta. Heille vaadittiin viiden vuoden vankeustuomioita. Poliisit veivät asian oikeuteen epätavallisen nopeasti.

Oikeusprosessista tuli viljelijöille pitkä, mutkikas ja kallis, mutta he voittivat sen ensin lääninoikeudessa ja vuonna 2008 ylemmässä oikeusistuimessa, jonne vastapuoli oli valittanut. Siellä vaadittiin kymmenen vuoden tuomioita.

”Metsämafiaa vastaan on vaikea taistella. Sillä on rahaa viranomaisten lahjontaan ja pitkiin oikeudenkäynteihin”, Vasquez toteaa.

Yhdistyksestä tullut
esikuva muille

Saadakseen asiantuntija- ja lakiapua viljelijät olivat kääntyneet luonnon säilyttämiseksi toimivan perulaisen Inibico-järjestön puoleen. Sen kautta he saivat kontaktin Suomen suurlähetystöön Limassa. Suomi myönsi Ojos de Agua -yhdistykselle rahallista tukea luonnonsuojelualueen statuksen hankkimiseksi metsälle.

Oikeustaistelun jälkeen San Martinin läänin hallinto hyväksyi metsän luonnonsuojelualueeksi, jota voidaan käyttää vaikkapa ekoturismiin muttei puuntuotantoon eikä maanviljelyyn. Ojos de Agualle on annettu vastuu alueen hoidosta 40 vuodeksi, ja sopimus voidaan uudistaa.

Aikaisemmin vastaavaan ovat Perussa pystyneet vain järjestöt, joilla on varoja ja asiantuntemusta luonnonsuojelusta.

Yhdistys on merkinnyt 2 413 hehtaarin suuruisen alueen rajat betonipylväin, joihin on maalattu sen oma logo. Suomen tuki auttaa edelleen alueen hoitosuunnitelman laatimisessa.

Maankäyttökiistat ovat Perussa tavallisia, mutta tämä oli uusi tapa, jolla ruohonjuuritason organisaatio puolusti oikeuksiaan ja taisteli metsien hävittämistä vastaan.

”Aluksi meille naureskeltiin, mutta jos olisimme luottaneet auktoriteetteihin, emme olisi ikinä saaneet metsää suojeltua. Lait ovat epäselviä, ja viranomaiset joko eivät välitä tai ovat korruptoituneita”, Vasquez sanoo.

 ”Nyt ihmisten asenne on muuttunut. Meistä on tullut esikuva. Ne, jotka ennen vähättelivät meitä, tulevat kysymään neuvoja. Myös Suomen antama tuki nosti arvostustamme.”  

Maanviljelyn rinnalle
uusia tulonlähteitä

William Rodriguez esittelee hiilibrikettejä, kuva: Ari RouvinenMetsätaistelun myötä viljelijät ovat tulleet ympäristötietoisiksi. William Rodriguez puristaa kookospähkinöiden kuorista poltetusta hiilestä brikettejä. Hänellä on varastossaan tonnikaupalla uusiutuvaa materiaalia. Kuva: Ari Rouvinen

Yhdistyksen jäsenet ovat havahtuneet ympäristön suojeluun muutenkin. Koska maanviljely tuottaa huonosti, he ovat keksineet uusia tulonlähteitä.

William Rodriquez polttaa kookospähkinän kuorista hiiltä ja puristaa siitä brikettejä, joita voi käyttää ruuanvalmistuksessa ja lämmityksessä.

”Hyödynnän uusiutuvaa materiaalia, jota ei ennen käytetty mihinkään.”

Perun parlamentin käsittelyyn on tulossa lähiaikoina uusi metsälaki, johon kaavaillaan nykyistä ankarampia sanktioita laittomalle puunhakkuulle.

Ari Rouvinen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 6.5.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi