Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

YK:n alkuperäiskansafoorumi pohtii kehityksen ja kulttuurin yhteyttä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.4.2010

YK:n alkuperäiskansafoorumi pohtii kehityksen ja kulttuurin yhteyttä

YK:n alkuperäiskansojen pysyvä foorumi aloittaa yhdeksännen istuntonsa huhtikuun 19. päivä. Istunnon erityisenä teemana on kehityksen kulttuuriulottuvuus. Asialistalla on myös YK:n yleiskokouksessa vuonna 2007 hyväksytyn, historiallisesti merkittävän alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan päätöslauselman toimeenpano.

Ihmisoikeuskoulutusta Guatemalassa.Suomi on tukenut ihmisoikeuskoulutusta Guatemalassa. Kuva: Suomen suurlähetystö, Managua

Alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin kuuluu 16 henkilökohtaisessa ominaisuudessa toimivaa jäsentä, joista puolet on hallitusten, puolet alkuperäiskansojen valitsemia. Kokoukseen osallistuu lisäksi tarkkailijoina alkuperäiskansojen, kansalaisjärjestöjen, hallitusten ja YK:n toimielinten edustajia.

Kun Suomen ihmisoikeustilanne arvioitiin YK:n ihmisoikeusneuvostossa vuonna 2008, Suomi sai pyyhkeitä Kansainvälisen työjärjestön ILOn alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan sopimuksen nro 169 ulkopuolelle jättäytymisestä.

ILOn sopimuksen on ratifioinut vain 20 maata, ja mukana ovat esimerkiksi Guatemala ja Norja. Lähes 50:n eri etnisen ryhmän kotimaa Laos ei ole hyväksynyt sopimusta.

Suomella on Latinalaisessa Amerikassa lukuisia paikallisen yhteistyön määrärahoilla toteutettavia hankkeita, joiden tavoitteena on parantaa alkuperäiskansojen oikeuksia ja elinoloja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi