Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kirgizistan: Lungprojektet ger resultat - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.4.2010

Kirgizistan: Lungprojektet ger resultat

Det kokar i Kirgizistan i Centralasien. Men oroligheterna äventyrar inte lunghälsoprojektet som genomförs med hjälp av finska utvecklingssamarbetsmedel, försäkrar projektchef Viveca Bergman.

Pojkar i Kirgizistan, foto: MaailmanpankkiKroniska lungsjukdomar tär på grundhälsovårdens resurser i Kirgizistan. Foto: Flickr/Världsbanken, Creative Commons 2.0

”I Kirgizistan har man byggt upp ett vårdsystem för lungsjukdomar ända från grunden” sammanfattar Viveca Bergman samarbetets resultat. Hon är projektchef hos Filha rf, som specialiserar sig på lungsjukdomar.

Kirgizistans hälsovårdspersonal – 6000 läkare och vårdare – har fått utbildning i vård och förebyggande av lungsjukdomar. Resultaten består. Hälsovården består även om maktskiften sker” understryker projectchef Viveca Bergman.

”Våra anställda i Bishkek lämnade sina arbetsplatser vid middagstid, hämtade sina barn och väntade på att läget skulle normaliseras” berättar hon.

Enligt Bergman tar man ofta upp projektet i Kirgizistan som ett föredöme för utvecklingssamarbete som nått sina målsättningar.

Karta över KirgizistanLunginflammation och tuberkulos är dödliga sjukdomar i det fattiga Kirgizistan. Kroniska lungsjukdomar tär på den grundläggande hälsovårdens resurser.

Lunghälsa förbättras på ett pragmatiskt vis och i enlighet med WHO:s läror. I dem ingår standardisering av vården, systematiskt samarbete på alla nivåer och vägledning av hälsovårdsprofessionella när ny vårdpraxis tas i bruk.

Lungsjukdomar i Kirgizistan

Lungsjukdomar är den tredje vanligaste dödorsaken. Deras andel av dödsfallen var:

  • 2003: 27,7 %
  • 2008: 23,2 %

Tuberkulosdödligheten:

  • 9,2 / 100 000 invånare år 2008
  • 8,4 / 100 000 invånare år 2009

Källa: Centre for Medical Information and Statistics

Utrikesministeriet har understött lunghälsoprojektet med cirka 3,4 miljoner euro under åren 2003-2009. Projektet pågår till juli 2010. Stödet är en del av Finlands officiella utvecklingssamarbete som finansieras med skattemedel.

Mera om saken:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 23.7.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi