Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

I Mauretanien kämpar träden mot Sahara - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 26.3.2010

I Mauretanien kämpar träden mot Sahara

Att plantera träd och buskar är ett effektivt sätt att hindra Saharas sand från att tränga sig in i bostadsområden. I Mauretanien håller de gröna zonerna städer och byar beboeliga.

Av Mauretaniens yta är redan tre fjärdedelar täckta av Saharas öken. Klimatförändringen påskyndar ökenspridningen, som hotar bli en katastrof för människorna. Men man har kommit på ett bra sätt att förhindra att öknen breder ut sig, trots att spridningen sker med vindens hjälp.

”Lösningen är att plantera träd och buskar. Deras rötter förgrenar sig mycket och binder sanden till platsen och gör att dess yta hårdnar. Då kan sanden inte mera sprida sig”, berättar Aantjes Jacob Huibert som är ledare för Lutheranska världsförbundets landsprogram för Mauretanien.

Kvinnor planterar träd i byn Sangrava. Trädens förgrenade rötter håller sanden på plats. Foto: Joel TakalaKvinnor planterar träd i byn Sangrava. Trädens förgrenade rötter håller sanden på plats. Foto: Joel Takala

Lutheranska världsförbundet har verkat i Mauretanien sedan 1974. På 1970-talet led landet svårt av torka. Landets regering bad om hjälp av internationella organisationer och förbundet ställde upp. Under alla åren sedan dess har förbundet arbetat med att minska på fattigdomen och bekämpa ökenspridningen. Den kunskapsfärdighet man fått av trädplanteringen gagnar både staten och andra aktörer.

Grön zon skyddar huvudstaden

Lutheranska världsförbundet har bland annat deltagit i planteringen av en grön zon som omgärdar huvudstaden Nouakchott. Där har man tillsammans med frivilligorganisationer planterat närmare 200 000 träd med ytliga rötter för att hålla sanddynerna i schack. När träden växer upp kommer det att börja växa andra träd och buskar där också. ”Med hjälp av trädzonen har vi effektivt kunnat stoppa sanden som försöker tränga in i staden, och det har blivit människornas räddning”, konstaterar Lutheranska världsförbundets programkoordinator Houleye Tall. Mauretanien och FN kommer tillsammans att fortsätta trädplanteringen runt staden ända fram till år 2020.

Trädplantering nyttig på flera sätt

I byn Sangrava i södra Mauretanien berättar invånarna om trädplanteringens många goda sidor. ”Av trädens frukter får vi föda, och av deras stammar ved att elda spisen med. Djuren gagnas också, eftersom de äter trädens blad”, förklarar Ahmed Salem Ould Bah.

Lemrabot Abdaim Ould Habib, Mauritania, kuva: Joel TakalaOm vi inte fick stopp på sanddynernas spridning skulle alla husen snart vara fyllda med sand och vi vara tvungna att flytta från området, förklarar Lemrabot Abdaim Ould Habib. Foto: Joel Takala

Projektet har lärt byborna hur man planterar träd. Nejiha Mint Malick konstaterar att de nu kan konsten och kan dra nytta av den. Det gagnar allas välmående.

Text och bilder: Joel Takala

Mauretanien är föremålet för Finska Missionssällskapets kampanj Utjämningen 2010. Finska missionssällskapet är en av utrikesministeriets tio partnerskapsorganisationer inom utvecklingssamarbetet. Mer om kampanjen: www.tasaus.fi

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 26.3.2010


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi