Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mauritaniassa puut taistelevat leviävää Saharaa vastaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 24.3.2010

Mauritaniassa puut taistelevat leviävää Saharaa vastaan

Puiden ja pensaiden istuttaminen on tehokas tapa estää Saharan hiekan työntyminen asuinalueille. Mauritaniassa vihreät vyöhykkeet pitävät kaupungit ja kylät asuinkelpoisina.  

Mauritanian pinta-alasta jo kolme neljäsosaa on Saharan autiomaan peitossa. Ilmastonmuutos vauhdittaa aavikoitumista entisestään, mistä uhkaa tulla ihmisille katastrofi. Tuulen mukana leviävän aavikon estämiseksi on kuitenkin keksitty hyvä keino.

”Ratkaisu on puiden ja pensaiden istutus. Niiden laajalle leviävät juuret sitovat hiekan paikalleen ja kovettavat sen pintakerroksen. Näin hiekka ei pääse enää leviämään”, kertoo Luterilaisen maailmanliiton Mauritanian-maaohjelman johtaja Aantjes Jacob Huibert.

Naiset istuttavat puita Sangravan kylässä, kuva: Joel TakalaNaiset istuttavat puita Sangravan kylässä. Puiden laajalle levittäytyvät juuret pitävän hiekan paikallaan. Kuva: Joel Takala

Luterilainen maailmanliitto LML on toiminut Mauritaniassa vuodesta 1974 lähtien. Kuivuus koetteli pahasti Mauritaniaa 1970-luvulla. Maan hallitus pyysi hätäapua kansainvälisiltä järjestöiltä, ja LML vastasi kutsuun. Sen työsarka on ollut kaikkina näinä vuosikymmeninä köyhyyden vähentäminen ja taistelu aavikoitumista vastaan. Puiden istuttamisesta saatu tietotaito palvelee laajalti sekä valtiota että muita toimijoita.

Vihreä vyöhyke
suojaa pääkaupunkia

LML on osallistunut muun muassa pääkaupunki Nouakchottin ympärillä kulkevan vihreän vyöhykkeen istuttamiseen. Yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa hankkeessa on istutettu lähes kaksisataa tuhatta pintajuuristopuuta pitämään hiekkadyynit paikoillaan. Puiden kasvettua alueelle alkaa nousta myös muita luonnonvaraisia puita ja pensaita.

”Vyöhykkeen avulla on onnistuttu tehokkaasti pysäyttämään pääkaupunkiin tunkeutuva hiekka, mikä on ollut ihmisille pelastus”, toteaa LML:n ohjelmakoordinaattori Houleye Tall.  

Mauritanian valtion ja YK:n yhteisenä tavoitteena on jatkaa puidenistuttamista pääkaupungin ympärille vuoteen 2020 asti.

Puidenistutuksesta
muutakin hyötyä

Etelä-Mauritaniassa Sangravan kylän asukkaat kertovat puidenistutuksen monista hyödyistä.

Lemrabot Abdaim Ould Habib, Mauritania, kuva: Joel TakalaJos hiekkadyynien leviämistä ei saataisi pysäytetyksi, kaikki talot olisivat kohta täynnä hiekkaa ja lopulta joutuisimme vaihtamaan asuinaluetta, sanoo Lemrabot Abdaim Ould Habib. Kuva: Joel Takala

”Saamme puiden hedelmistä syötävää ja puiden rungoista käyttöpuuta ruuanlaittoon. Myös eläimet hyötyvät: ne saavat ravinteita puiden lehdistä”, sanoo Ahmed Salem Ould Bah.

Hanke on lisäksi opettanut kyläläisille puidenistuttamisen taidon. Nejiha Mint Malick toteaa, että nyt he osaavat käyttää taitoja omaksi ja kyläläisten hyödyksi. Tämä edistää kaikkien hyvinvointia.  

 

Teksti ja kuvat: Joel Takala

Mauritania on Suomen Lähetysseuran Tasaus 2010 -kampanjan kohteena. Suomen Lähetysseura on yksi ulkoministeriön kymmenestä kehitysyhteistyön kumppanuusjärjestöstä. Kampanjasivut: www.tasaus.fi

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.3.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi